Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

ΗΠΑ και Ρωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από Βουλγαρία και Ανατολική Ευρώπη

Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας που πραγματοποιήθηκαν στο Ριάντ έχουν εγείρει βαθιές ανησυχίες σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς υπάρχει ο φόβος πως οι συζητήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ήπειρο. 

Αν και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκλείσει την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη, οι αναφορές δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης στρατευμάτων από κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα εκείνες που εντάχθηκαν στη συμμαχία μετά το 1990.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η γερμανική εφημερίδα BILD, δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιέζει για επιστροφή στις προ του 1990 ρυθμίσεις ασφαλείας, οι οποίες θα οδηγούσαν τις δυνάμεις των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι 48 ώρες που άλλαξαν τα πάντα! Η μεταστροφή του Τραμπ κατά του Ζελένσκι

Συγκεκριμένα, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος ασφαλείας είπε στην εφημερίδα ότι «οι απαιτήσεις του Πούτιν αντικατοπτρίζουν εκείνες που είχε το 2021, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ που εντάχθηκαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Οι Financial Times ανέφεραν επίσης ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Τραμπ μπορεί να συμφωνήσει στην απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από τις χώρες της Βαλτικής και ενδεχομένως δυτικότερα. Εάν λαμβανόταν μια τέτοια απόφαση, θα άλλαζε σημαντικά το τοπίο ασφαλείας στην Ευρώπη, κάνοντας την ήπειρο πιο ευάλωτη απέναντι στη ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα.

Ο φόβος είναι ιδιαίτερα έντονος μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, καθώς και της Πολωνίας, οι οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικούς κινδύνους σχετικά με την ασφάλεια τους εάν οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποχωρήσουν. 

Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια άμεση ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις σχολίασε το θέμα, σημειώνοντας ότι «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε προηγουμένως απαιτήσει να επιστρέψει το ΝΑΤΟ στα σύνορα του 1997. Αυτό θα σήμαινε την πλήρη αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη, με τις δυνάμεις των ΗΠΑ να σταθμεύουν μόνο στην Ανατολική Γερμανία». Ο Λαντσμπέργκις, ανέφερε επίσης ότι εάν υπήρχαν τέτοιες απαιτήσεις στο παρελθόν, τίποτα δε θα εμπόδιζε τον Πούτιν να επιμείνει εκ νέου για την ικανοποίηση τους κατά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στο Ριάντ.

Ραγδαίες εξελίξεις: H μητέρα του B. Καλογήρου είχε δεχθεί απειλές για υποθέσεις που είχε αναλάβει!

Η Ιταλία φέρεται να προετοιμάζεται για πιθανή απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο. Εάν συμβεί αυτό, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα πρέπει να διαχειριστούν την κατάσταση ασφάλειας στα Βαλκάνια χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη πίεση από τη Σερβία και τον στρατό της, που έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία ενώ σημειώνεται πως αυτό το σενάριο θα αποδυναμώσει σημαντικά τη θέση της Ευρώπης στην περιοχή.

Οι συζητήσεις στο Ριάντ φέρεται να επικεντρώθηκαν στην πιθανή απόσυρση ή μη ανάπτυξη των δυνάμεων των ΗΠΑ από ένα ευρύ φάσμα κρατών μελών του ΝΑΤΟ, όπως Φινλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Αλβανία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ramstein της Γερμανίας και οι βάσεις της βρετανικής αεροπορίας δεν τέθηκαν υπό συζήτηση προς το παρόν.

Εάν ο Τραμπ και ο Πούτιν καταλήξουν σε συμφωνία για την απόσυρση στρατευμάτων, η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές. Η προοπτική μειωμένης παρουσίας των ΗΠΑ σε βασικές στρατηγικές τοποθεσίες έχει οδηγήσει σε αυξημένο συναγερμό μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων ασφαλείας, οι οποίοι φοβούνται ότι η ήπειρος θα μπορούσε να μείνει εκτεθειμένη στη ρωσική επιρροή και τις στρατιωτικές απειλές.

Επομένως, θα πρέπει οι ηγεσίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας να λάβουν υπόψιν όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η ενδεχόμενη αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από την ανατολική Ευρώπη, πριν προχωρήσουν σε μια τέτοια κρίσιμη απόφαση που θα επηρεάσει εξαιρετικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες Ευρώπης και ΗΠΑ.

Tags
Back to top button