Την πρόθεση τους να συνεισφέρουν 20 δισ. δολάρια σε ένα κοινό πακέτο βοήθειας των G7 προς την Ουκρανία, δήλωσαν οι ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία τροποποιήσει το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ακόμη και αν η ΕΕ δεν προβεί στις αλλαγές στις κυρώσεις της -κάτι που θα παρέτεινε το χρονικό διάστημα πριν τα μέτρα τεθούν προς επανεξέταση από τα κράτη μέλη- οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να συνεισφέρουν στο σχεδιαζόμενο πακέτο των 50 δισ. δολαρίων, αλλά με χαμηλότερο ποσό, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Τον Ιούνιο, οι G7 συμφώνησαν επί της αρχής να παράσχουν στην Ουκρανία το μη επιστρεπτέο δάνειο, το οποίο θα αποπληρωθεί με τη χρήση των κερδών που θα προκύψουν από τα περίπου 280 δισ. δολάρια σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ευρώπη.
Η ρωσική FSB συνέλαβε δύο «πράκτορες της Ουκρανίας» στην Κριμαία - Ένας ντόπιος και ένας «ξένος»
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να συμμετάσχει πλήρως στη δέσμευση των 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία και ότι η κλίμακα της συνεισφοράς της θα εξαρτηθεί από τις διαβεβαιώσεις που μπορεί να δώσει η ΕΕ ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είχαν αρχικά συμφωνήσει να συνεισφέρουν παρόμοια ποσά ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων η καθεμία, μέχρι που η Ουάσινγκτον απαίτησε από την Ευρώπη ένα πιο ανθεκτικό καθεστώς κυρώσεων για να διασφαλίσει ότι τα κέρδη από τα ρωσικά assets θα παραμείνουν διαθέσιμα, καθώς απαιτείται ομόφωνη ανανέωση κάθε έξι μήνες.
Η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία προσαρμογής των κυρώσεών της για τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να χρειάζεται να ανανεώνονται μόνο κάθε 36 μήνες, σύμφωνα με την απαίτηση των ΗΠΑ.
Η ΕΕ έχει επίσης προτείνει να συνεισφέρει έως και 35 δισ. ευρώ, ή 39 δισ. δολάρια, από τον συλλογικό προϋπολογισμό της σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν συμμετάσχουν στο δάνειο.