Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΗΠΑ-Ελλάδα και σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες (Rare Earth Elements - REE) θεωρούνται «στρατηγικά μέταλλα», καθώς πρακτικά δεν υπάρχει βιομηχανική εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας που να μην τις περιλαμβάνει. Προϊόντα από τις σπάνιες γαίες υπάρχουν σε ευρύτατη γκάμα βιομηχανικών υλικών: σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, σε τηλεοράσεις, tablets, «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, πυκνωτές, επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεταλλουργικές εφαρμογές, φωτοβολταϊκά συστήματα ακόμα και στη διαστημική τεχνολογία.

Τα σημαντικότερα αποθέματα σπάνιων γαιών, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Βορειοανατολικής Ελλάδας μεταξύ της χερσονήσου της Χαλκιδικής και της Καβάλας και εκτείνονται 240 χιλιόμετρα κατά μήκος των ακτών αλλά και στην κεντρική Ελλάδα, στη Φωκίδα και στην περιοχή της Λοκρίδας.

Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο ύψους $ 30,4 εκατομμυρίων, με την Lynas Rare Earths, για την αύξηση της παραγωγής σπάνιων μεταλλευμάτων, σε μια προσπάθεια απεξάρτησης της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας από εισαγωγές από την Κίνα. Το συμβόλαιο αφορά στην δημιουργία υποδομών στις ΗΠΑ, η χρήση των οποίων θα αυξήσει την εγχώρια παραγωγή. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η εταιρία θα παράγει το 25% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων μεταλλευμάτων.

Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι ότι  εισάγουν το 80% των αναγκών της σε 17 σπάνια μεταλλεύματα από την Κίνα. Τα μεταλλεύματα αυτά χρησιμοποιούνται στην αμυντική και όχι μόνο βιομηχανία. Για παράδειγμα, το F-35 απαιτεί τη χρήση 920 λιβρών (418 κιλών) σπάνιων μεταλλευμάτων. Σήμερα η Κίνα παράγει και εξάγει σχεδόν το 90% των σπάνιων μεταλλευμάτων που χρησιμοποιεί η παγκόσμια βιομηχανία.

Μετά τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν ακόμη ουσιώδη λόγο να "επενδύσουν" στη συμμαχία με την χώρα μας

Tags
Back to top button