Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΗΠΑ – ΕΕ σε «σκληρό παζάρι»: Δασμοί, Κίνα και ψηφιακοί κανόνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει ουσιαστικές εμπορικές διαπραγματεύσεις με στόχο την αποτροπή των πιο σκληρών δασμών της κυβέρνησης Τραμπ, σπάζοντας ένα πολυετές αδιέξοδο που είχε αφήσει την ΕΕ εκτός προτεραιότητας στις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το 

Για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες, οι δύο πλευρέςαντάλλαξαν επίσημα διαπραγματευτικά έγγραφα, τα οποία, σύμφωνα με ευρωπαϊκό σημείωμα που περιήλθε στην κατοχή των Financial Times και με πηγές με γνώση των συνομιλιών, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από δασμούς έως το ψηφιακό εμπόριο και τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Η επικεφαλής διαπραγματεύτρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαμπίνε Βέιγιαντ, προειδοποίησε τους πρεσβευτές των κρατών-μελών ότι η ΕΕ οφείλει να παραμείνει ψύχραιμη και να μην ενδώσει στην αμερικανική πίεση για «γρήγορες νίκες». Τόνισε επίσης πως ορισμένοι δασμοί πιθανότατα θα διατηρηθούν, ιδίως σε τομείς όπως ο χάλυβας και η αυτοκινητοβιομηχανία, όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν επαναπατρισμό παραγωγής.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες, η 27μελής ΕΕ δεν έχει σημειώσει πρόοδο παρόμοια με εκείνη χωρών όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που όλες έχουν συνάψει επιμέρους συμφωνίες με την Ουάσινγκτον.

Καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή κλίματος φέρεται να έπαιξε ο Αμερικανός διαπραγματευτής Τζέιμισον Γκριρ, ο οποίος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προειδοποίησε ιδιωτικά Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η αμερικανική πλευρά εξαντλεί την υπομονή της λόγω της έλλειψης γραπτών προτάσεων από την ΕΕ. Αν δεν υπήρχε συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τις Βρυξέλλες, είπε, οι ΗΠΑ θα επανέφεραν πλήρως τους δασμούς της 2ας Απριλίου.

Επί του παρόντος, η ΕΕ έχει μειώσει κατά το ήμισυ τον αντίστοιχο δασμό 20% έως τις 8 Ιουλίου, επιτρέποντας περιθώριο διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον διατηρεί επιπλέον επιβαρύνσεις 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα, ενώ έχει απειλήσει με νέους δασμούς σε φάρμακα, ημιαγωγούς, ξυλεία, σπάνιες πρώτες ύλες και αεροπορικά εξαρτήματα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, είχε επικοινωνία με τον Γκριρ και δήλωσε την πρόθεσή του να τον συναντήσει ξανά στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι τον επόμενο μήνα.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Σέφτσοβιτς επεσήμανε ότι στόχος της ΕΕ είναι η μείωση του εμπορικού ελλείμματος με τις ΗΠΑ μέσω αυξημένων αγορών αμερικανικού φυσικού αερίου, οπλικών συστημάτων και αγροτικών προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πίεση για ζητήματα όπως ο ΦΠΑ, η ρύθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών, τα πρότυπα τροφίμων και οι δασμοί σε συγκεκριμένα αμερικανικά αγαθά.

Ο πρώην επικεφαλής των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ–ΕΕ, Ντάνιελ Μαλάνεϊ, εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν στις ρυθμίσεις για τα φαρμακευτικά προϊόντα και στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς στα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εμπορίου, πάντως, ξεκαθάρισαν ότι η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ–Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία διατήρησε δασμούς 10%, δεν αποτελεί αποδεκτό πρότυπο για την ΕΕ. Ο Σουηδός υπουργός Μπέντζαμιν Ντούσα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι με μια τέτοια συμφωνία» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναμένουν αντίμετρα. Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε: «10% δεν είναι συμφωνία».

Η Κομισιόν έχει ήδη παγώσει προσωρινά αντίποινα ύψους €21 δισ., αλλά την περασμένη εβδομάδα πρότεινε νέο πακέτο δασμών ύψους €95 δισ., που αφορά μεταξύ άλλων αεροσκάφη Boeing, αυτοκίνητα και bourbon whiskey.

Ο Σέφτσοβιτς ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την κατάργηση του ΦΠΑ ή την αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών ψηφιακών ρυθμίσεων.

Παρόλα αυτά, η Ένωση είναι ανοικτή στη μείωση της εξάρτησής της από την Κίνα σε κρίσιμες πρώτες ύλες και φαρμακευτικά προϊόντα, εξετάζοντας ακόμη και επιβολή δασμών σε εισαγωγές που θεωρούνται κρατικά επιδοτούμενες.

Η Σαμπίνε Βέιγιαντ, η οποία επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον στις αρχές Μαΐου, φέρεται να δήλωσε ότι η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν μέσω των εμπορικών συμφωνιών να ελέγχουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να περιορίσουν την παρουσία κινεζικών προϊόντων στην αγορά.
 

Tags
Back to top button