Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ηλιακό drone της Airbus κατέρριψε το ρεκόρ μη επανδρωμένης πτήσης

Πειραματικό αεροσκάφος που κινείται με ηλιακή ενέργεια φαίνεται πως κατέρριψε το ρεκόρ διάρκειας για μη επανδρωμένη πτήση, έχοντας μείνει στον αέρα για 26 συνεχόμενες ημέρες.

Το Zephyr S της Airbus καταρρίπτει για το ρεκόρ για τουλάχιστον δεύτερη φορά, αρχικά το 2007 και ξανά το 2018.

Σχεδιασμένο αρχικά από τη βρετανική αμυντική βιομηχανία QinetiQ για στρατιωτική χρήση, το ελαφρύ αεροσκάφος «Ζέφυρος» πετά σε μεγάλο ύψος περίπου 18 χιλιομέτρων προκειμένου να αποφεύγει την αεροπορική κίνηση και τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Είναι εξοπλισμένο με μπαταρίες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πετά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το νέο ρεκόρ δεν είναι επίσημο, προκύπτει όμως από τα δεδομένα πτήσης, τα οποία δείχνουν ότι το drone πέταξε απ΄πο την Αριζόνα στη Μπελίζ της Κεντρικής Αμερικής και πίσω, όπως αναφέρει το BBC.

Μάλιστα η πορεία του αεροσκάφους σχημάτισε τα γράμματα «UK», δηλαδή «Ηνωμένο Βασίλειο», μαζί με ένα υποτυπώδες σχέδιο του Στόουνχενζ.

Οι δοκιμές πραγματοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό προκειμένου να δοκιμαστούν «η χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας, η διάρκεια ζωής των μπαταριών και η αποδοτικότητα των ηλιακών συλλεκτών».

Το Zephyr θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε αναγνωριστικές και κατασκοπευτικές πτήσεις, καθώς μπορεί να μεταδίδει αεροφωτογραφίες σαν δορυφόρος. Σε αντίθεση όμως με τους δορυφόρους, μπορεί να κρατά το βλέμμα του στραμμένο διαρκώς στην ίδια περιοχή.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι «επιστρέφει σε σένα», επισήμανε ο Τιμ Ρόμπινσον, αρχισυντάκτης του περιοδικού Aerospace. «Μπορείς να αναβαθμίσεις τους αισθητήρες, ή να αλλάξεις το φορτίο, ή να το αναβαθμίσεις με νέες τεχνολογίες» εξήγησε.

Μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου του BBC, το Zephyr S δεν είχε προσγειωθεί ακόμα και οι χειριστές του γιόρταζαν την 27η ημέρα πτήσης.

 

Tags
Back to top button