Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία βγάζει στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

Στην Ανατολική Μεσόγειο βγάζουν μεγάλο μέρος του στόλου τους οι Τουρκοι από σήμερα 17 Νοεμβρίου έως τις 25 του μήνα σε μια προσπάθεια να κάνουν επίδειξη ισχύος. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο τουρκικός στόλος κινητοποιεί για τις ανάγκες της άσκησης 24 μονάδες επιφανείας, 4 υποβρύχια, 10 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 3 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, 20 μαχητικά αεροσκάφη και τρία ιπτάμενα ραντάρ συν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων

Η άσκηση αν και αποκαλείται «Ανατολική Μεσόγειος 2023», μέρος της θα διεξαχθεί και στο Αιγαίο, σε τουρκικά χωρικά ύδατα αλλά και διεθνή, όπως αναφέρει η σχετική NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας και ο οποίος καλεί μάλιστα εμπορικά πλοία άνω των 300 τόνων να συνεργαστούν με τις τουρκικές Αρχές αν πρόκειται να πλεύσουν από περιοχές της άσκησης.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν αναφέρει η ανακοίνωση το τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στοιχεία και μονάδες από 12 φιλικές και συμμαχικές προς την Τουρκία χώρες αλλά και από την Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία μάλιστα για τις ανάγκες της άσκησης αυτής θα κινητοποιήσει και πάλι το μίνι αεροπλανοφόρο της Anadolu το οποίο από την Κωνσταντινούπολη θα πλεύσει προς τον ναύσταθμο του Αξάζ και από εκεί καλώς εχόντων των πραγμάτων στα διεθνή ύδατα της ανατολικής Μεσογείου.

Εν τω μεταξύ όπως έχει γράψει ήδη το , ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματός του, ανακοίνωσε την έναρξη των προετοιμασιών για την κατασκευή ενός αεροπλανοφόρου νέας γενιάς για την Τουρκία, σύμφωνα με , το οποίο επισημαίνει:

Ο Ερντογάν είχε αναφέρει μια συμφωνία με την Ισπανία για  την κατασκευή νέας ναυαρχίδας κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 100η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου.

Τονίζοντας ότι το νέο σκάφος, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Ισπανία, θα ξεπεράσει το μεγαλύτερο πλοίο της Τουρκίας, το TCG Anadolu, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ένας ισχυρός στρατός είναι απαραίτητος για την επιβίωση της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Ερντογάν εναλλάξ αναφέρθηκε στο TCG Anadolu τόσο ως αεροπλανοφόρο όσο και ως το πρώτο πλοίο στον κόσμο από το οποίο απογειώνονται και προσγειώνονται μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV).

Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς του Ερντογάν, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι το πλοίο δεν είναι ούτε το πρώτο στον κόσμο στο οποίο αναπτύσσονται drones ούτε ένα συμβατικό αεροπλανοφόρο.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας ναυτικής παρέλασης με 100 πλοία στον Βόσπορο στις 29 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν είπε ότι η εκδήλωση μετέφερε σημαντικά μηνύματα.

 «Μέσα από αυτή την τελετή, η οποία ενστάλαξε εμπιστοσύνη στους φίλους μας και φόβο στους αντιπάλους μας, είχαμε την ευκαιρία να γίνουμε μάρτυρες των ικανοτήτων του ναυτικού μας. Συγκεκριμένα είδαμε πώς το πρώτο πλοίο με UAV στον κόσμο, το TCG Anadolu, πρόσθεσε δύναμη στο ναυτικό μας. Φυσικά, δεν αρκούμαστε μόνο σε αυτό. Σηκώσαμε τα μανίκια για να κατασκευάσουμε ένα αεροπλανοφόρο νέας γενιάς, τον μεγάλο αδερφό της TCG Anadolu».

Tags
Back to top button