Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία το κυπριακό και το φόρουμ East Med-Σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων με Αίγυπτο-Ισραήλ θέλουν οι Τούρκοι

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σχετικά πρόσφατα ότι η Τουρκία αν ήθελε θα μπορούσε να συμμετάσχει στο Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο.

Τουρκικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει μια πραγματική παγίδα σχετικά με το Φόρουμ αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που ιδρύθηκε πέρυσι με τις υπογραφές 6 χωρών (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία και Ιορδανία) και αυτό αφορά το κυπριακό, όπως αναφέρει το .

Πέντε από αυτές τις χώρες έχουν εγκρίνει το καταστατικό του Φόρουμ στα κοινοβούλια τους. Έτσι, επιτεύχθηκε επαρκής αριθμός για να τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός.

Αν και η Παλαιστίνη παρακολούθησε τις συναντήσεις κατά κύριο λόγο ως μέρος του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, δεν συμμετείχε στη συνάντηση στο Κάιρο στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 και δεν υπέγραψε το Καταστατικό.

Οι ΗΠΑ, των οποίων τα μέλη του φόρουμ ήθελαν να είναι «μόνιμος παρατηρητής», υπέβαλε επίσημη αίτηση στις 13 Ιανουαρίου. Γαλλία και ΗΑΕ αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στο Φόρουμ φέτος.

Σχετικά με όλες αυτές τις εξελίξεις για την Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι “καμία προσπάθεια δεν θα είναι επιτυχής στην Ανατολική Μεσόγειο αν σε αυτή δεν υπάρχει η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι”.

Ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς είπε ότι το Ισραήλ θέλει να κάνει “την Τουρκία, μέρος της περιφερειακής συνεργασίας.
“Αν θέλετε να συμμετάσχετε στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, θα ήμουν ευτυχής”, είπε ο ίδιος.

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα έργα προτεραιότητας αυτής της εταιρικής σχέσης;

Στόχος του Φόρουμ είναι να αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής για το φυσικό αέριο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο έργο από το Φόρουμ. Στην ατζέντα υπάρχει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και 2 έργα καλωδιακής ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα είναι μεταξύ της Κύπρου-Αιγύπτου και ένα άλλο μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Είναι όμως δυνατόν η Τουρκία να συμπεριληφθεί στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο;

Αν συμμετάσχει στο φόρουμ η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχτεί την ύπαρξη του κυπριακού κράτους και να λύσει το Κυπριακό.Μια τέτοια υιοθέτηση όμως θα προκαλέσει πάταγο στην Άγκυρα. Σχέδιο της Τουρκίας είναι να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ παρακάμπτοντας το φόρουμ και την Κύπρο φυσικά.

Αυτά όμως είναι όνειρα θερινής νυχτός διότι καμία από τις δύο χώρες δεν πρόκειται να δεχθεί συμφωνίες με ένα καθεστώς που έχει μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ και της δύσης γενικότερα.

Οι εφιάλτες της Άγκυρας είναι πολλοί και αφορούν κυρίως στον μεσογειακό άξονα Ελλάδος-Αιγύπτου-Ισράηλ-Κύπρου, ο οποίος τους θέτει εκτός παιχνιδιού από την περιοχή και ενδεχομένως υπό προϋποθέσεις και από την Λιβύη.

Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα στην κυριολεξία για επιβάλει την ΑΟΖ που υπέγραψε με την Λιβύη, να υφαρπάξει τα τερματικά του λιβυκού πετρελαίου στην Σύρτη ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια από οποιαδήποτε πλευρά, ενώ ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν ασχολούνται με το ζήτημα ουσιαστικά.

Νομίζουμε ότι για να μην γινόμαστε κουραστικοί, ότι το κλειδί στις εξελίξεις από εδώ και στο εξής στην Α.Μεσόγειο θα είναι η αποφασιστικότητα για κάθε είδους δράση από όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη κατά των τουρκικών κινήσεων.

Tags
Back to top button