Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία συνεχίζει το ξεπούλημα εκτάσεων στα κατεχόμενα της Κύπρου σε τέτοιο βαθμό που ενοχλήθηκαν και Τουρκοκύπριοι

Η Τουρκία προσπαθώντας ακόμα και σήμερα να λεηλατήσει την κατεχόμενη Κύπρο προχωρά σε ξεπούλημα εκτάσεων που ανήκουν σε ελληνοκύπριους.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων οι εκτάσεις στα κατεχόμενα που πωλήθηκαν σε αλλοδαπούς και οι εκτάσεις όπου χτίστηκαν κτίρια, είναι ελληνοκυπριακές, δήλωσε ο Οσμάν Άμτζα, πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων υπεργολάβων οικοδομών.

Η Γενί Μπακίς γράφει ότι ο κ. Άμτζια πρόσθεσε ότι «ίσως αυτό είναι μια πολιτική. Ίσως να υπάρχει μια συνεννόηση ότι μια μέρα μπορούν να το λύσουν όπως θέλουν. Δεν πουλήθηκε ούτε ένα στρέμμα τουρκοκυπριακών περιουσιών».

Ο κατασκευαστικός τομέας είναι η ατμομηχανή της «χώρας», πρόσθεσε λέγοντας ότι πρέπει να γίνει πολύ σοβαρή δουλειά για να μην πληγεί ο τομέας αυτός και υποστήριξε ότι οι πωλήσεις γης σε ξένους δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο φαίνεται στα μάτια του κόσμου.

Ανέφερε επίσης ότι η έκταση της "τδβκ" είναι 56 εκατομμύρια στρέμματα και σήμερα πωλούνται περίπου 10 χιλιάδες σπίτια σε ξένους. Ο κ. Άμτζα είπε ότι αν υποθέσουμε ότι σε ένα στρέμμα χτίζονται τουλάχιστον δύο διαμερίσματα, γίνεται λόγος για 5 χιλιάδες στρέμματα και επεσήμανε ότι αυτό δεν είναι μεγάλο ποσοστό.

Αναφέροντας ότι δεν είναι σωστό να περιορίζεται η πώληση ακινήτων σε αλλοδαπούς, ο κ. Άμτζα είπε ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν. «Αντί να χτίζουμε πολλά κτίρια και να τα πουλάμε φθηνά, είναι απαραίτητο να χτίζουμε πιο λίγα έξυπνα κτίρια και να τα πουλάμε για περισσότερα χρήματα. Αυτή είναι μια λύση. Ή είναι επίσης μια λύση να χτίζουμε πολυώροφα κτίρια και να τα πουλάμε σε ξένους. Με άλλα λόγια, αυτές είναι λύσεις αντί να τα απλώνουμε παντού. Οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται σήμερα οι ξένοι δεν προκαλούν στην πραγματικότητα πολλά προβλήματα».

Γιατί αυτά τα ακίνητα δεν πωλούνται στο Κιόνελι ή στο Κρηνί, διερωτήθηκε για να απαντήσει: «Επειδή πρόκειται για τουρκικούς οικισμούς. Δεν ξέρω αν αυτό είναι μια συνειδητή πολιτική ή τυχαία».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η «Γκιϊνίκ» γράφει ότι ο «πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων», Χασάν Σουνγκούρ, ανέφερε ότι η προειδοποίηση του επιχειρηματία Αλί Οσμάν Σαφά, που είπε προς τους πολιτικούς «Μην ρίχνετε βενζίνη στη φωτιά όταν η κρίση στα ακίνητα είναι προ των πυλών» είναι μια πολύ σωστή και δικαιολογημένη προειδοποίηση.

Επισημαίνοντας ότι 1001,2 στρέμματα γης πωλήθηκαν με συμβόλαιο και 1,163 στρέμματα γης πωλήθηκαν μέσω της πώλησης τίτλων ιδιοκτησίας, ο κ. Σουνγκούρ είπε ότι «Αναφέρεται ότι 1 εκατομμύριο 453 χιλιάδες στρέμματα ελληνοκυπριακής περιουσίας έμειναν στο βόρειο τμήμα του νησιού. Επομένως, η γη που πωλήθηκε δεν είναι ούτε το μισό χιλιοστό».

Αντιδρώντας στις επικρίσεις ορισμένων πολιτικών ότι γεωργικές εκτάσεις ανοίχτηκαν για οικοδόμηση, ο κ. Σουνγκούρ, δήλωσε: «Πότε ο Άγιος Αμβρόσιος  έγινε το κέντρο της γεωργίας; Δεν έχω δει ούτε ένα θερμοκήπιο στον Άγιο Αμβρόσιο». Σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί ότι ‘θα υπάρξει κρίση στα ακίνητα μέχρι το τέλος του έτους’ έχουν αρχίσει να επαληθεύονται, ο κ. Σουνγκούρ πρόσθεσε ότι «οι πωλήσεις έχουν σταματήσει. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη διακοπή των πωλήσεων είναι ότι το κράτος θέλει 12% φόρο σε αυτά τα σπίτια».

«Από πού προήλθε αυτό το 12%; Πού πήγαν τα χρήματα που εισπράχθηκαν εδώ; Αν το θέμα αυτό πάει στο συνταγματικό δικαστήριο, θα ακυρωθεί σίγουρα», κατέληξε.

Tags
Back to top button