Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία συνεχίζει την αναθεωρητική της πρακτική προμοτάρωντας κόμμα «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης

Η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας TRT συνεχίζει να προμοτάρει τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, προβάλλοντας το ΚΙΕΦ, το κόμμα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τον….«τουρκικό» πληθυσμό της Δυτικής Θράκης.

Μεταδίδει συγκεκριμένα το εξής: «Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) θα διεξαχθούν μεταξύ 6-9 Ιουνίου.

Στην εκλογική κούρσα συμμετέχει και το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, (ΚΙΕΦ), που ιδρύθηκε από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα, με 42 υποψηφίους, 25 εκ των οποίων είναι γυναίκες.

Οι υποψήφιες που έχουν στόχο να ακουστεί η φωνή των Τούρκων γυναικών της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη μίλησαν στην Τουρκική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (TRT).

Η Ελίφ Μολλά Ισμαήλ Μεμέτ, η οποία είναι η νεότερη υποψήφια βουλευτής του ΕΚ από το ΚΙΕΦ, είπε ότι ξεκίνησε αυτή την πορεία για να δείξει τη δυναμική παρουσία των γυναικών και των νέων  στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Η υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΕΦ Σεβκάν Ταχσίνογλου είπε: «Όπως πιστεύω στη δύναμη όλων των γυναικών στον κόσμο, έχω επίσης ατελείωτη πίστη στη δύναμη των Τούρκων γυναικών της Δυτικής Θράκης».

Επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες έχουν σοβαρά προβλήματα στη Δυτική Θράκη, η υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΕΦ Σεβτάπ Χιντ είπε: «Συμμετέχω στις εκλογές για άλλη μια φορά για να γίνω η φωνή των γυναικών μας».

Το ΚΙΕΦ  ιδρύθηκε το 1991 από τον γιατρό Σαδίκ Αχμέτ, ο οποίος είναι γνωστός για τον αγώνα του για τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.

Το κόμμα στις ευρωεκλογές στις οποίες συμμετείχε για πρώτη φορά το 2014, έγινε πρώτο κόμμα στη χώρα λαμβάνοντας συνολικά 41 χιλιάδες 433 ψήφους στους νομούς της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Το ΚΙΕΦ το οποίο συνέχισε την επιτυχία του και στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, κατέλαβε την πρώτη θέση λαμβάνοντας το 37,97% των ψήφων στη Ροδόπη και το 25,05% των ψήφων στη Ξάνθη στις οποίες πυκνοκατοικούν οι Τούρκοι.

Από τις προηγούμενες εκλογές, που διεξήχθησαν το 2019, το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης έχει δει δραματικές αλλαγές, κυρίως λόγω του Brexit, εγείροντας ερωτήματα για την ενότητα και την ταυτότητα της ΕΕ και την άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς.

Παρά τις αυξανόμενες αντιευρωπαϊκές, λαϊκιστικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές τάσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα στην ΕΕ υπάρχουν επίσης μειονοτικά κόμματα που τα ανταγωνίζονται στο εσωτερικό.

Ένα από αυτά, είναι το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο αποτελείται από τους Τούρκους στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας, που συμμετέχει στις ευρωεκλογές παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει ένα σκληρό εμπόδιο με το εκλογικό όριο του 3%.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας τρόπος για τους Τούρκους στη Θράκη να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην άρνηση του Ελληνικού Κράτους να τους αναγνωρίσει συλλογικά ως Τούρκους και σε άλλες πολιτικές αφομοίωσης.

Από το 2014, το κόμμα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας (EFA), η οποία είναι ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα που αποτελείται από διάφορα κόμματα εθνοτικών μειονοτήτων από διαφορετικές χώρες. Εκπροσωπήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τη συμμαχία τους με το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων (EGP).

Έχοντας πρωτοστατήσει στις επαρχίες της Ροδόπης και της Ξάνθης της Ελλάδας στις εθνικές εκλογές του 2019, στοχεύουν στην πιο ίση και δίκαιη κατανομή της στήριξης και των πόρων της ΕΕ και στην προστασία των δικαιωμάτων του τουρκικού λαού εκεί.

Τα θέματα που έφεραν στην πολιτική ατζέντα είναι η απαλλοτρίωση γης των Τούρκων, η στέρηση των δικαιωμάτων του πολίτη και τα προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την ταυτότητα και τα θρησκευτικά δικαιώματα.

Κατά την εκστρατεία τους για τις ευρωεκλογές εκτός από το αίτημά τους για δικαιώματα, έριξαν φως και στα προβλήματα με την κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Ακόμη και αν το όριο του 3% καθιστά αδύνατη την είσοδο του ΚΙΕΦ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η αναμενόμενη επιτυχία τους στην Ελλάδα αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα στα κόμματα που κατέχουν την εξουσία στις χώρες της ΕΕ, λέει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη Χαλίτ Χαμπίπογλου και προσθέτει,

«Μέσω του ΚΙΕΦ στην Ελλάδα, οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη θέλουν να πουν στον κόσμο: «Είμαστε κι εμείς εδώ, ακούστε μας! Ακούστε τα προβλήματά μας».

Περίπου 150.000 Τούρκοι, την εθνική ταυτότητα των οποίων η Ελλάδα αρνείται εδώ και χρόνια, ζουν στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Η Αθήνα αντί να τους αποκαλεί Τούρκους, προτίμησε να τους αποκαλεί «μουσουλμανική μειονότητα», βασιζόμενη στη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Αυτές οι εκλογές θα είναι η καλύτερη απάντηση στις πολιτικές άρνησης της ταυτότητάς μας, που ξεκίνησαν με το καθεστώς της χούντας στην Ελλάδα, αλλά συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τη μετάβαση στη δημοκρατία», λέει στο TRT World η πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Τσιγντέμ Ασαφόγλου.

«Δίνοντας συλλογικά τις ψήφους μας και χρωματίζοντας την περιοχή στην απόχρωση μας, διεκδικούμε την ταυτότητά μας. Αυτός είναι ο λόγος που ένα από τα συνθήματά μας είναι «Είμαστε εδώ», προσθέτει».

Tags
Back to top button