Είναι ευρέως γνωστή η "αδελφική σχέση" μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, η οποία καλλιεργείται ιδιαιτέρως από τον Ερντογάν μετά την στρατιωτική βοήθεια που παρείχε στον Αλίγιεφ στον νικηφόρο πόλεμο κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στην προσφιλή έκφραση του Τούρκου Προέδρου " ένα Έθνος-δύο κράτη" όταν θέλει να περιγράψει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Επίσης στις αρχές του 2022, η Τουρκία ανήρτησε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεώς της την "Διακήρυξη της Σούσα" που υπογράφηκε στις 15 Ιουνίου 2021 μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, η οποία περιγράφει κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και επιβάλλει κοινή δράση σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας τρίτων κατά της ανεξαρτησίας ή της κυριαρχίας μιας εκ των δύο χωρών.
Επίσης ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλει στη στενότερη διμερή στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι η δέσμευση να διοργανώνονται τακτικές κοινές συναντήσεις των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών και να διεξάγονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Εμβαθύνεται η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται σε άρθρο του με τίτλο "Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία συζητούν προοπτικές συνεργασίας μεταξύ δύο στρατών", επισημαίνοντας:
Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Στρατηγό Metin Gurak, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, επισκέφθηκε τους τάφους του Εθνικού Ηγέτη του λαού του Αζερμπαϊτζάν Heydar Aliyev, το το Alley of Shehids (Μαρτύρων) και το νεκροταφείο Τούρκων Μαρτύρων, αναφέρει το Azernews, επικαλούμενο το υπουργείο.
Οι καλεσμένοι κατέθεσαν λουλούδια και τίμησαν την μνήμη τους.
Πραγματοποιήθηκε πανηγυρική τελετή υποδοχής στο Γενικό Επιτελείο του Στρατού του Αζερμπαϊτζάν και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και των δύο χωρών πέρασαν κατά μήκος της τιμητικής φρουράς. Ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας με τη συνοδεία της στρατιωτικής ορχήστρας.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο Στρατηγός Μετίν Γκουράκ υπέγραψε το «Βιβλίο Τιμής».
Στη συνέχεια, ο Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας ,Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Αζερμπαϊτζάν Στρατηγός Karim Valiyev είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Στρατηγός K. Valiyev συνεχάρη τον Στρατηγό Στρατού M.Gurak για τον διορισμό του στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο Στρατηγός Κ. Βαλίεφ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο συνάδελφό του για το γεγονός ότι ο ένδοξος στρατιώτης του Τουρκικού Στρατού έγινε μάρτυρας στην περιοχή όπου διεξήχθησαν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις «Pençe-Kilit» (Claw-Lock).
Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι οι διμερείς και πολυεθνικές ασκήσεις που διεξάγονται από κοινού με την αδελφή χώρα έχουν θετική επίδραση στην άνοδο του επαγγελματικού επιπέδου του στρατιωτικού προσωπικού.
Αναγγελία κοινών στρατιωτικών ασκήσεων για το 2024
Ο Στρατηγός Μετίν Γκουράκ ευχαρίστησε για την εγκάρδια συνάντηση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
Ο Στρατηγός M. Gurak σημείωσε τη σημασία των κοινών ασκήσεων που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν το 2024 με τη συμμετοχή στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν και των Τούρκων.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας σε στρατιωτικούς, στρατιωτικοτεχνικούς, στρατιωτικο-εκπαιδευτικούς και άλλους τομείς, καθώς και τη σημασία της εντατικότερης υλοποίησης αυτών των δραστηριοτήτων.
Τα μέρη αντάλλαξαν επίσης απόψεις για σειρά άλλων θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Τι συνεπάγεται για την Ελλάδα η στενή στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της, κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας.
Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο αυτό δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.
Επίσης η πολεμική αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη Mig-21, Mig-29 και Sukhoi -25 τα οποία η χώρα μας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ σε αερομαχίες.
Τουναντίον όπως είδαμε από τη συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων στην τουρκική άσκηση "Anatolian Eagle 2021 ", τα αεροσκάφη των Αζέρων που μετείχαν ήτοι, 2 μαχητικά MIG-29s και 2 μαχητικά SU-25s, συνεκπαιδεύτηκαν με τα τουρκικά F-16, οπότε θα γνωρίζουν την "τακτική συμπεριφορά" των εν λόγω αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης, τα οποία όμως έχει η χώρα μας.
Επιπλέον οι Αζέροι διαθέτουν 2 συστοιχίες με περίπου 200 βλήματα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300MMU2, που διαθέτει και η Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Υπενθυνίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου 2021, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν διάρκειας 6 εβδομάδων στην Ισπάρτα, ύστερα από την άφιξη Αζέρων στρατιωτικών.
Η επιλογή της Ισπάρτας είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία , αφού εκεί εδρεύει η τουρκική Σχολή Αεροπορίας Στρατού η οποία διαθέτει περίπου 180 πτητικά μέσα.
Η εν λόγω Σχολή είχε έδρα την Άγκυρα, αλλά μετά το πραξικόπημα του 2016 και του γεγονότος ότι στελέχη της συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, ο Ερντογάν έδωσε διαταγή για την μετακίνησή της στην Ισπάρτα.
Πλησίον της Ισπάρτα και ΒΑ αυτής, βρίσκεται η Σχολή και Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών, επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir.
Με δεδομένο ότι η Τουρκία δίνει τεράστιο βάρος στη διεξαγωγή αεροκινήτων επιχειρήσεων και στην Ισπάρτα αλλά και πλησίον της φιλοξενούνται ελικόπτερα και Τούρκοι Καταδρομείς, εκτιμούσαμε ότι η συνεκπαίδευση Τούρκων-Αζέρων θα αφορά τη διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων με στόχο νησιά μας στο Αιγαίο.
Επίσης στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters τουρκικά στρατεύματα βρέθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή κοινής εκπαιδευτικής άσκησης.
Οι νέες ασκήσεις περιελάμβαναν την ανάπτυξη drones, ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης, δήλωσε το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας, το οποίο ενημερώθηκε για την άσκηση από το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.
ς στις αρχές Ιουνίου 2023 με τίτλο "Είδηση Βόμβα από τουρκικό ΜΜΕ: "Η Τουρκία ενοποιεί τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) της με το Αζερμπαϊτζάν"- Οι επιπτώσεις στο Αιγαίο και η Ελληνική αντίδραση" επισημαίναμε ότι Ερντογάν και Αλίγιεφ εγκαινίασαν το Κέντρο Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν ,HAKİM, που υλοποιείται από την τουρκική ASELSAN, με κοινή περιοχή ελέγχου εναέριου χώρου της τουρκικής και της αζερικής αεροπορίας που θα εκτείνεται από το Αιγαίο μέχρι τη λεκάνη της Κασπίας.
Άποψή μας είναι ότι η Τουρκία επιδιώκει να κάνουν την εμφάνισή τους Αζέρικα μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο μελλοντικά, όπως και Πακιστανικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.
Η αντίδραση της Ελλάδας
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία επιχειρεί να "απορροφήσει" πλήρως στρατιωτικά το Αζερμπαιτζάν, στα πρότυπα Ρωσίας-Λευκορωσίας, κάτι το οποίο θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν από το ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ και γενικότερα την πολιτική ηγεσία της χώρας πριν είναι αργά, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.
Εκτίμησή μας και με βάση όλα τα παραπάνω ότι Ελλάδα και Ισραήλ θα πρέπει να προβούν άμεσα στην ενοποίηση της αεράμυνάς τους, με τη χώρα μας να προσδίδει το αναγκαίο στρατηγικό βάθος για το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και το Ισραήλ να λειτουργεί ως σύμμαχος χώρα, δεμένες με ανάλογη αμυντική συμφωνία οι δύο χώρες ,σε περίπτωση προσβολής τους από τρίτη χώρα, όπως πχ η Τουρκία κατά της Ελλάδας και το Ιράν κατά του Ισραήλ.
Τέλος η Ελλάδα θα πρέπει να συσφίξει τις σχέσεις της με την Ινδία, "φέρνοντάς την" στρατιωτικά μέσω ασκήσεων στο Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο, ως αντιστάθμισμα της παρουσίας του Πακιστών, αλλά και προβαίνοντας σε συνέργειες των πολεμικών βιομηχανιών των δύο χωρών.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι είναι καλό να συζητάμε με την Τουρκία και να επιχειρούμε να λύσουμε με διπλωματία και ειρηνικό τρόπο τις διαφορές μας, αλλά θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψιν μας την ρήση, "αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο".