Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία ξεκίνησε εξαγωγές και οβιδοβόλου που παράγει και στην Ελλάδα- Ιδρύεται «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας»

Η Τουρκία συνεχίζει τα σημαντικά βήματα στην βαριά βιομηχανία οπλικών συστημάτων και σε τομείς που μπορεί να μην είναι τόσο προβεβλημένοι, ωστόσο και αυτοί παράγουν αποτελέσματα και όπως όλα δείχνουν και πολύτιμο συνάλλαγμα για την Άγκυρα. Την ίδια στιγμή λοιπόν που η Τουρκία εξάγει κορβέτες στο Πακιστάν, στην Ελλάδα είμαστε δυστυχώς ακόμα επί της ουσίας σε ρητορικό επίπεδο.

Η Τουρκική βιομηχανία ΜΚΕ γνωστοποίησε πως η πρώτη εξαγωγή του αερομεταφερόμενου ελαφρού ρυμουλκούμενου οβιδοβόλου Boran είναι γεγονός.  

Με 18 Boran να παραδίδονται στις Ένοπλες Δυνάμεις του Μπαγκλαντές το νέο έτος, θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη εξαγωγή οβιδοβόλων στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο διευθυντής του της MKE Çankırı, Fatih Bulanık, δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το Boran από τον κόσμο».

Σύμφωνα δε με την Yeni Safak το Boran, το αερομεταφερόμενο ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο των 105 χιλιοστών που παράγεται στο εργοστάσιο Çankırı της MKE A.Ş., θα παραδοθεί στον στρατό του Μπαγκλαντές τους πρώτους μήνες του 2024.

Το Boran, το οποίο βρίσκεται στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από το 2021, ξεχωρίζει με την εμβέλεια των 17 χιλιομέτρων, την ικανότητά του να εκτοξεύει 6 βολές το λεπτό και την ικανότητά του να μεταφέρεται με ελικόπτερα.

Ο διευθυντής της MKE Çankırı, Fatih Bulanık, δήλωσε ότι το Boran υποβλήθηκε σε πολλές δοκιμές κατά τη φάση ανάπτυξης και είπε: «Το Boran έγινε αποδεκτό το 2020 και κυκλοφόρησε το 2021 μετά από εντατικές δοκιμές όπως -32 κρύο, +52 θερμοκρασία, βροχή και δοκιμές πεζοπορίας στο δρόμο στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δοκιμών». Η πρώτη παράδοση έγινε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2017. Τα όπλα μας συνεχίζουν αυτή τη στιγμή με επιτυχία τα καθήκοντά τους στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το Boran διαθέτει σύγχρονα συστήματα ελέγχου πυρός».

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα «βρισκόμαστε σήμερα στη διαδικασία αναδιαμόρφωσης του υφιστάμενου πλαισίου και δημιουργίας ενός νέου, δυναμικού και σύγχρονου οικοσυστήματος καινοτομίας» σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην Τελετή Απονομής Βραβείων του Ετήσιου Διαγωνισμού Νεοφυών Επιχειρήσεων του προγράμματος MIT StartSmart Accelerator Νοτιοανατολικής Ευρώπης..

«Στόχος μας» συνέχισε ο Νίκος Δένδιας «είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα υλοποιεί βιώσιμες, αποτελεσματικές και επίκαιρες διαδικασίες για την εξεύρεση και ανάπτυξη αποδοτικών, καινοτόμων λύσεων.

Ο νέος αυτός φορέας, το «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΚΑΕΑΚ) θα αναλάβει την υλοποίηση και την παρακολούθηση της στρατηγικής διαχείρισης.

Ένας τομέας όπου παρατηρείται σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός προβλημάτων.

Η επιχειρησιακή έρευνα, ανάπτυξη και δημιουργία καινοτόμων λύσεων θα παραμείνει στα χέρια των φορέων της αγοράς, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ερευνητικών κέντρων, υπό τον συντονισμό, ωστόσο, του νέου αυτού φορέα με το μεγάλο ακρώνυμο.

Η βασική αποστολή του φορέα συνίσταται στην καλλιέργεια εγχώριων αμυντικών οικοσυστημάτων και οικοσυστημάτων καινοτομίας, με έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες διττής χρήσης. Η λειτουργία του αφορά στη σχεδίαση, ανάπτυξη και διαχείριση οικονομικών και μη εργαλείων και στην προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων και αμυντικής βιομηχανίας.

Η αποστολή του περιλαμβάνει επίσης:

- Την επίσπευση της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών διττής χρήσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

- Την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, των ερευνητικών κέντρων και των αμυντικών βιομηχανιών κατά τη διάρκεια όλου του κύκλου ανάπτυξης των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους και των ερευνητικών τους προγραμμάτων.

- Την προετοιμασία και διαχείριση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων έρευνας κι ανάπτυξης.

- Τη συνεργασία με συναφείς εσωτερικούς κι εξωτερικούς οργανισμούς και φορείς για τη διασύνδεση των οικοσυστημάτων.

- Τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των στρατιωτικών σχολών, των ευκαιριών για εξειδικευμένη εκπαίδευση και της δυνατότητας για διδακτορικά προγράμματα.

Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΚΑΕΑΚ) θα είναι αρμόδιο για τη διαχείριση προγραμμάτων και συμβάσεων και την ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας.

Θα υποστηρίζει τα Γενικά Επιτελεία και την ελληνική αμυντική βιομηχανία ως προς την υλοποίηση εθνικών και διεθνών ερευνητικών έργων.

Στους βασικούς αποδέκτες θα συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τα πανεπιστήμια, οι στρατιωτικές σχολές, τα ερευνητικά κέντρα, εταιρείες καινοτόμου τεχνολογίας και οικονομικοί φορείς που επιθυμούν να συνεργαστούν με την αμυντική βιομηχανία.

Με ισχυρή έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες διττής χρήσης, θα ηγείται της προσπάθειας προβολής της καινοτομίας και ελπίζουμε, προώθησης της ασφάλειας. Καθώς το ΕΚΑΕΑΚ θα εξελίσσεται, θα μπορούμε να αναμένουμε εξελίξεις που θα συμβάλλουν τόσο στην εθνική άμυνα όσο και στην καινοτόμο ανάπτυξη».

Tags
Back to top button