Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Η θεωρία για τη σχέση μεταξύ Ατλαντίδας και Μινωικού Πολιτισμού…

Το 1966, ένας Αμερικανός επιστήμονας του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Γουντς Χόουλ, υποστήριζε σε άρθρο του ότι τόσο η μυθική Ατλαντίδα όσο και η Κνωσσός καταστράφηκαν ως συνέπεια της εκρήξεως του ηφαιστείου της Σαντορίνης, 100 μίλια βορείως της Κρήτης, το 1400 π.Χ.Ο Τζέημς Μέιβορ, όπως ήταν το όνομα του εν λόγω επιστήμονα, υποστήριζε επίσης ότι τα μέχρι τότε ανακαλυφθέντα τεκμήρια έτειναν να συσχετίζουν ολοένα και περισσότερο την Ατλαντίδα με τον Μινωικό Πολιτισμό.“Στα νερά της Σαντορίνης εντοπίστηκαν τρεις πόλεις και κωμοπόλεις, ενώ αναμένεται η ανασκαφή τους”, ανέφερε σχετικά.Ο Μέιβορ επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα τον Αύγουστο του 1966, προκειμένου να διενεργήσει σεισμολογικές έρευνες και ήλπιζε ότι με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών θα καθίστατο δυνατή η αρχαιολογική ανασκαφή των πόλεων αυτών, οι οποίες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, βρίσκονταν σε βάθος είκοσι μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.Ο ίδιος έγραφε ότι ήταν πεπεισμένος για τη σχέση της μυθικής Ατλαντίδας με τον Μινωικό Πολιτισμό. Όπως ανέφερε, οι αρχαιολόγοι πίστευαν επί μακρόν ότι ο Μινωικός Πολιτισμός κατέρρευσε αιφνιδίως και ότι όλα τα ανάκτορα στην Κρήτη καταστράφηκαν ταυτοχρόνως. Ορισμένοι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι το τέλος αυτό επήλθε ως συνέπεια επιδρομών από την ηπειρωτική Ελλάδα ή σεισμών. Ο Μέιβορ, όμως, υποστήριζε ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης προκάλεσε την καταστροφή.Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός επιστήμονας έλεγε ότι έρχονταν καθημερινά στο φως τεκμήρια, καθώς συνεχίζονταν οι υποβρύχιες ανασκαφές γύρω από τη Σαντορίνη, όπου είχαν βρεθεί στρώματα τέφρας πάχους τριάντα μέτρων. Επίσης, παρατηρούσε ότι οι μελέτες σχετικά με τον Μινωικό Πολιτισμό, οι οποίες είχαν διεξαχθεί στο παρελθόν και τα αποτελέσματα των εργασιών των εμπειρογνωμόνων, καταδείκνυαν ότι οι Μινωίτες συνδέονταν με τους Φοίνικες ή ακόμα και με τους Φιλισταίους της Βίβλου.“Από το 1910 οι μελετητές σημειώνουν τις ομοιότητες μεταξύ του Μινωικού Πολιτισμού και της Ατλαντίδας, όπως αυτή περιγράφεται από τον Πλάτωνα. Ελάχιστη αμφιβολία μπορεί να υπάρξει ότι όσα γράφει ο Πλάτωνας περί Ατλαντίδας αποτελούν ιστορικό χρονικό του Μινωικού λαού”, κατέληγε ο Τζέημς Μέιβορ.Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 22/04/1966…
Tags
Back to top button