Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η τελετή σφράγισης του φερέτρου του Πάπα Φραγκίσκου: Παρακολουθήστε LIVE

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με ξένους ηγέτες στη κηδεία του πάπα Φραγκίσκου – Ταξίδεψε στη Ρώμη με τη Μελάνια

Στις 20:00 θα κλείσει το φέρετρο του Πάπα Φραγκίσκου σε μια τελετή χωρίς την παρουσία φωτογράφων

Σύμφωνα με απόφαση της Αγίας Έδρας, η είσοδος στην πλατεία Αγίου Πέτρου έκλεισε στις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα. Η Βασιλική θα κλείσει στις 7 το βράδυ. Μέχρι το μεσημέρι είχαν προσκυνήσει το σκήνωμα του Πάπα Φραγκίσκου, του Αγίου Πατέρα των Καθολικών πάνω από 150.000 προσκυνητές.

Στις 20:00 πρόκειται να κλείσει το φέρετρο του «πάπα των φτωχών». Όπως έγινε γνωστό, η τελετή θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία φωτογράφων και εικονοληπτών, διότι πρόκειται για μια ιδιωτική στιγμή.

Η αυριανή πομπή με το φέρετρο του Αργεντινού πάπα πρόκειται να διαρκέσει περίπου μισή ώρα, μέχρι να φτάσει στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε. Στο μεταξύ, με μια παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, μπορεί να αποφασιστεί να γραφτεί με πιο έντονους χαρακτήρες, το όνομα του Φραγκίσκου στα λατινικά (Franciscus) διότι έχει σκαλιστεί στο μάρμαρο με πολύ αχνό τρόπο και διακρίνεται με δυσκολία.

Μεθαύριο, Κυριακή, το απόγευμα, όλοι οι καρδινάλιοι της Καθολικής Εκκλησίας πρόκειται να μεταβούν στη Βασιλική, για να προσευχηθούν μπροστά στον τάφο του πρώτου Λατινοαμερικανού ποντίφικα στην Ιστορία.

Τελετή σφράγισης του φερέτρου Πάπα Φραγκίσκου: Οι θεολογικοί-διπλωματικοί συμβολισμοί και ένα σκάνδαλο

Η συμμετοχή των καρδιναλίων στην τελετή σφράγισης του φερέτρου του Πάπα Φραγκίσκου αποκαλύπτει τους εκκλησιαστικούς συσχετισμούς και το γεωπολιτικό βάθος της παπικής κληρονομιάς

Η τελετή σφράγισης του φερέτρου ενός Πάπα είναι μια πράξη με βαρύ θεολογικό και συμβολικό φορτίο. Στην περίπτωση του Πάπα Φραγκίσκου, η τελετή αποκτά επιπρόσθετη σημασία λόγω της πνευματικής, πολιτικής και γεωεκκλησιαστικής τομήςπου επέφερε η θητεία του.

Η επιλογή των προσώπων που θα συμμετάσχουν στη σφράγιση του φερέτρου του αποτελεί μήνυμα, όχι μόνο προς το Σώμα των Πιστών αλλά και προς την ίδια τη Ρωμαϊκή Εκκλησία και την Παγκόσμια Καθολική Κοινωνία.

Η τελετή σφράγισης δεν είναι απλώς ένα τελετουργικό πέρασμα στον θάνατο. Ο Πάπας Φραγκίσκος, ακόμα και μετά θάνατον, φαίνεται να ρυθμίζει το αφήγημα: συμφιλίωση χωρίς λήθη, ποικιλία χωρίς σύγχυση, παγκοσμιότητα χωρίς αλλοίωση.

Το εκκλησιολογικό «βάθος»

Η σφράγιση του φερέτρου αποτελεί τον λογικό και τελετουργικό επίλογο του παπικού μαγιστερίου. Στο επίπεδο της παράδοσης, λειτουργεί ως η έσχατη επιβεβαίωση της «συντέλειας της επίγειας διακονίας» του Ρωμαίου Ποντίφικα. Θεολογικά, εμπεριέχει τη μετάβαση από την ενεργή ποιμαντορική παρουσία στη μνήμη της Εκκλησίας, εκεί που οι Πάπες γίνονται πια testes fidei(μάρτυρες της πίστης).

Η συμμετοχή συγκεκριμένων Καρδιναλίων δεν είναι τυχαία. Οι παρόντες λειτουργούν ως «μάρτυρες» του τέλους της επίγειας διακονίας ενός προκαθημένου και εκπροσωπούν, συμβολικά, τις διαφορετικές όψεις της καθολικής μαρτυρίας.

Οι Καρδινάλιοι και τα μηνύματα της παρουσίας τους

Καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ – Καμεράριος της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας

Ως Καμεράριος, είναι ο υπεύθυνος για τη διαχείριση της Αγίας Έδρας σε περίοδο sede vacante. Η παρουσία του επικυρώνει το θεσμικό κύρος της διαδικασίας. Επιπλέον, ο Φάρελ προέρχεται από τις ΗΠΑ αλλά θεωρείται πρόσωπο που συμβολίζει την παγκόσμια οπτική του Βατικανού – ένα θέμα-κλειδί στη διακονία του Φραγκίσκου.

Pietro Parolin – Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού

Το Νο2 στην ιεραρχία του Βατικανού, εκπροσωπεί τη «διπλωματική Εκκλησία». Η παρουσία του σφραγίζει την παγκόσμια γεωπολιτική διάσταση του Παπισμού που πρέσβευε ο Φραγκίσκος και εστίαζε στην περιφέρεια. Από την Κίνα και το Κονγκό μέχρι την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, ο Παρολίν είναι η προσωποποίηση των επιδιώξεων της παπικής θητείας του Φραγκίσκου.

Konrad Krajewski – Ελεήμων του Πάπα

Ένας από τους πιο αγαπημένους κληρικούς του εκλιπόντος Ποντίφικα, ο Κραγιέφσκι προσωποποιεί το Evangelii Gaudium, μια Εκκλησία που υπηρετεί, που κατέρχεται προς τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους. Είναι ο «λειτουργικός διάδοχος» του πλυσίματος ποδιών, των φτωχών.

Giovanni Battista Re – Πρύτανης του Κολλεγίου των Καρδιναλίων

Ο θεσμικά αρχαιότερος Καρδινάλιος. Η παρουσία του εγγυάται τη συνέχεια της παπικής παράδοσης, λειτουργεί ως γέφυρα με το παρελθόν και καθαγιάζει την τελετή εντός του πλαισίου των Αποστολικών Συνταγμάτων.

Mamberti, Gambetti και Reina

Η παρουσία τριών επιπλέον Καρδιναλίων – Dominique MambertiMauro Gambetti και Baldassare Reina – στη σφράγιση του φερέτρου του Πάπα Φραγκίσκου, περνά ίσως απαρατήρητη σε πρώτο επίπεδο. Όμως, στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα τριπλό σύμβολοτης πνευματικής, διοικητικής και λειτουργικής θεμελίωσης του φραγκισκανικού παπισμού.

Dominique Mamberti – Ο Καρδινάλιος της Δικαιοσύνης

Με καταγωγή από το Μονακό, ο Mamberti, διατελεί Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αποστολικής Σημείωσης – του αντίστοιχου «Αρείου Πάγου» του Βατικανού. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κανονικολόγους της εποχής του.

Η παρουσία του στη σφράγιση ενσαρκώνει την αναγνώριση της κανονικής εγκυρότητας του περάσματος του Φραγκίσκουαπό την ιστορία στη μνήμη.

Mauro Gambetti – Ο θεματοφύλακας του Ιερού Τόπου

Ο φραγκισκανός Καρδινάλιος Gambetti είναι αρχιεφημέριος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, δηλαδή ο λειτουργικός και πνευματικός φύλακας του τάφου του Πέτρου. Έχει άμεση ευθύνη για τα προσκυνήματα, τις λειτουργίες και τους τελετουργικούς κανόνες της Βασιλικής.

Το γεγονός ότι ο Gambetti παρίσταται στη σφράγιση είναι κάτι περισσότερο από τυπική αρμοδιότητα καθώς εκπροσωπεί τον ασκητικό και μυστηριακό χαρακτήρα του παπικού ήθους που εγκαθίδρυσε ο εκλιπών Ποντίφικας.

Baldassare Reina – Ο «αρχιτέκτονας» της ποιμαντορικής επόμενης μέρας

Ο Reina είναι υποπροϊστάμενος του θεσμικού μηχανισμού μέσω του οποίου η Ρώμη επιλέγει και τοποθετεί τους ποιμένες των τοπικών Εκκλησιών σε όλο τον κόσμο. Πίσω από κάθε επίσκοπο που φέρει το όραμα Φραγκίσκου, υπάρχει η υπογραφή του Reina.

Η συμμετοχή του στη σφράγιση είναι ερμηνευτικά φορτισμένη: δεν κλείνει απλώς ένα φέρετρο, αλλά διαμορφώνει το ποιμαντορικό DNA της επόμενης γενιάς. Αν ο Φραγκίσκος προώθησε συνοδικότητα, περιφερειακότητα και απλότητα, ο Reina είναι ένας από τους βασικούς φορείς αυτής της θεσμικής ανατροφοδότησης.

Καρδινάλιος Roger Mahony – Η σκιά της κρίσης

Η συμμετοχή του Mahony αποτελεί την πιο αμφιλεγόμενη πτυχή της τελετής. Εμπλεκόμενος στη συγκάλυψη σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης, είχε παραγκωνιστεί τόσο από τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ όσο και από τον ίδιο τον Φραγκίσκο.

Η πρόσκλησή του στη σφράγιση φέρει πολλαπλές αναγνώσεις σύμφωνα με παρατηρητές των εξελίξεων στην Αγία Εδρά.

  • Είτε αποτελεί εκκλησιολογική πρόσκληση σε μετάνοια και συμφιλίωση.
  • Είτε αντανακλά τους αμετάβλητους θεσμικούς συμβιβασμούς του Ρωμαϊκού συστήματος.
  • Είτε πρόκειται για μηνυματική υποταγή στην ιεραρχική τάξη, άσχετα από ηθικές κρίσεις.

Γεωεκκλησιαστικά μηνύματα

Η συμμετοχή Καρδιναλίων από διαφορετικά ρεύματα — προοδευτικοί, παραδοσιακοί, διπλωμάτες, κοινωνικοί εργάτες — αποκαλύπτει τη βούληση να αναγνωριστεί η πολυφωνία της Εκκλησίας υπό τον Φραγκίσκο. Η τελετή δεν είναι μόνο σφράγιση φέρετρου· είναι πρόβλεψη για το μέλλον:

  • Πώς θα μνημονευτεί η παρακαταθήκη του Πάπα;
  • Ποιοι θα διεκδικήσουν τη συνέχειά του;
  • Ποια Εκκλησία αναδύεται μετά τον Φραγκίσκο;

 

Tags
Back to top button