
Καθώς τα "τύμπανα του πολέμου" χτυπούν ξανά στη Μ.Ανατολή, με τις ΗΠΑ να συγκεντρώνουν πολλές στρατιωτικές δυνάμεις τους στη βάση του Ινδικού Ντιέγκο Γκαρσία και ευρύτερα σε περιοχές πλησίον του Ιράν με σκοπό να το πλήξουν, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του στο τελεσίγραφο Τράμπ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η Ρωσία δείχνει θα λέγαμε με εμφατικό τρόπο τα "δόντια της"
Η Ρωσία "τρέχει" να επικυρώσει τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Ιράν
Σύμφωνα με , η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσικής Κρατικής Δούμας συνέστησε ομόφωνα την επικύρωση της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, ανέφερε η εφημερίδα Vedomosti στις 2 Απριλίου.
Ο Πρόεδρος της επιτροπής Λεονίντ Σλούτσκι πρότεινε να τεθεί το θέμα ενώπιον της Κάτω Βουλής στις 8 Απριλίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η Συνολική Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ιράν-Ρωσίας, που υπογράφηκε στις 17 Ιανουαρίου 2025 από τους Προέδρους Μασούντ Πεζεσκιάν και Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τελετής υψηλού προφίλ στο Κρεμλίνο, καθιερώνει μια πολύπλευρη στρατηγική σχέση.
Ενώ οι δυτικοί παρατηρητές έχουν επικεντρωθεί κυρίως στις στρατιωτικές διαστάσεις, το πεδίο εφαρμογής της συνθήκης είναι πολύ ευρύτερο, δημιουργώντας ένα πλαίσιο συνεργασίας σε πολλούς τομείς.
Οι τομείς συνεργασίας και η πρόβλεψη σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα
Η συμφωνία καθιερώνει μια ευρεία στρατηγική σχέση 20 ετών που καλύπτει πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής συνεργασίας, της ενεργειακής ανάπτυξης, των υποδομών μεταφορών και της επιστημονικής συνεργασίας.
Ειδικότερα, τα δύο κράτη δεσμεύτηκαν να μην παρέχουν στρατιωτική βοήθεια σε οποιονδήποτε επιτιθέμενο, σε περίπτωση επιθέσεων τρίτων χωρών εναντίον ενός από τα δύο μέρη.
Ωστόσο, με το Ιράν να δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες και μια πιθανή επίθεση των ΗΠΑ σε ιρανικές στρατιωτικές θέσεις που ήδη απειλούνται από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η ρωσική κίνηση επιδιώκει να εμποδίσει τις κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον της χώρας του Περσικού Κόλπου.
Ο Πούτιν υπέβαλε το νομοσχέδιο επικύρωσης στην Κρατική Δούμα στις 27 Μαρτίου, με τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής Βιάτσεσλαβ Βολοντίν να δηλώνει ότι το έγγραφο θα θεωρηθεί ως προτεραιότητα τον Απρίλιο.
«Αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα νέο κεφάλαιο στις ρωσο-ιρανικές σχέσεις», είπε ο Σλούτσκι. «Αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές, ενώ δημιουργεί ευκαιρίες και για τα δύο έθνη».
Η συμφωνία έρχεται καθώς και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενες δυτικές κυρώσεις και επιδιώκουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στο διεθνές σύστημα.
Ο Ιρανός πρόεδρος είπε: «Προσπαθήσαμε να άρουμε όλα τα εμπόδια στον δρόμο της επέκτασης των σχέσεων».
Σημείωσε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι ευαίσθητες και στρατηγικές για το Ιράν, τονίζοντας τη σταθερή θέση της Τεχεράνης σχετικά με την επέκταση των σχέσεων.
Τόνισε ότι τα περιφερειακά ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται από τις χώρες της περιοχής χωρίς την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων που επιβάλλουν τις πολιτικές τους από μακριά.
Ο Πούτιν τόνισε νωρίτερα την αύξηση κατά 15% του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους 10 μήνες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το στρατηγικό σύμφωνο θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των σχέσεων σε όλες τις διαστάσεις.
«Βάσει αυτής της συνθήκης, θα συνεργαστούμε σε σημαντικά κοινά έργα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πυρηνικών σταθμών, ενεργειακών πρωτοβουλιών, τουρισμού, μεταφορών και ανθρωπιστικών προσπαθειών», είπε.
Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε επίσης τη σημασία της πολιτιστικής συνεργασίας και του ενισχυμένου περιφερειακού και διεθνούς συντονισμού, όλα βασισμένα σε αυτό το στρατηγικό σύμφωνο μεταξύ των δύο χωρών.
Σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, ο Ιρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Είπε ότι η συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας μπορεί να εξουδετερώσει τις κυρώσεις και τις υπερβολικές απαιτήσεις που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δυτικές χώρες.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας να εξάγει φυσικό αέριο στο Ιράν, λέγοντας ότι έχουν ήδη γίνει διαπραγματεύσεις με τον Ιρανό Υπουργό Πετρελαίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε απορριπτικά στην υπογραφή της στρατηγικής συνθήκης μεταξύ Ρωσίας και Ιράν τον Ιανουάριο, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία ως απόδειξη της διπλωματικής απομόνωσης της Μόσχας.
«Έχουμε ξεκάθαρη θέση και μήνυμα που πάντα μεταφέραμε σχετικά με τη συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν και δεν υπάρχουν εκπλήξεις εδώ», δήλωσε η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ανίτα Χίπερ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Το Ιράν δεν καλύπτεται από τη Ρωσική "στρατιωτική ομπρέλλα"
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε πως δεν περιλαμβάνεται στο περιεχόμενο της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας Ιράν-Ρωσίας, όρος που να προβλέπει την από κοινού αντιμετώπιση οποιασδήποτε χώρας σε περίπτωση που αυτή θα έπληττε μια από τις δύο.
Κοινώς η Μόσχα με βάση την εν λόγω συμφωνία δεν δεσμεύεται να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Τεχεράνη σε περίπτωση Αμερικανικής επίθεσης, αφήνοντάς την ουσιαστικά ακάλυπτη.