Ρωσία • 20/05/2022 - 18:44
Η Ρωσία παζαρεύει άρση κυρώσεων για να ανοίξει τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλα
Τι ανέφερε
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι μόνον αν εξεταστεί η άρση κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα θα μελετήσει το ενδεχόμενο να εισακούσει την έκκληση του ΟΗΕ για να επιτρέψει την πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.
«Δεν πρέπει μόνον να απευθύνετε έκκληση στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά να κοιτάξετε σε βάθος όλο το πλέγμα των λόγω που προκάλεσαν την τρέχουσα κρίση τροφίμων εξ’ αρχής, υπάρχουν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που παρεμβάλλονται στο κανονικό, ελεύθερο εμπόδιο, επηρεάζοντας τη διακίνηση προϊόντων τροφίμων, περιλαμβανομένων των σιτηρών, των λιπασμάτων και άλλων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Είχε προηγηθεί μια δραματική προειδοποίηση από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι κινδυνεύουν να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. «Η αποτυχία ανοίγματος των λιμανιών θα αποτελεί κήρυξη πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, που θα καταλήξει σε αποσταθεροποίηση κρατών λόγω της πείνας και σε μαζική μετανάστευση εξ ανάγκης», είπε ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ μιλώντας σε συνεδρίαση για την ασφάλεια των τροφίμων στο μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών υπό την αιγίδα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
«Είναι απολύτως αναγκαίο να επιτραπεί να ανοίξουν τα λιμάνια αυτά επειδή το θέμα δεν αφορά μόνον την Ουκρανία αλλά και τους φτωχότερους των φτωχών ανά την υφήλιο, που βρίσκονται στο χείλος τις λιμοκτονίας την ώρα αυτή που μιλάμε», τόνισε. Κι απευθυνόμενος προσωπικά στον Πούτιν ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ είπε: «Αν έχετε έστω λίγη καρδιά για τον υπόλοιπο κόσμο, ανεξάρτητα από το πώς νιώθετε για την Ουκρανία, πρέπει να ανοίξετε αυτά τα λιμάνια».
Η Ουκρανία είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων στον πλανήτη εξαγωγέων ζωτικής σημασίας γεωργικών προϊόντων, όπως καλαμπόκι, σιτάρι και κριθάρι, αλλά και ηλιέλαιο.
Νωρίτερα σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε τις ανησυχίες του για τον κίνδυνο οι ελλείψεις τροφίμων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει «υποσιτισμό, λιμό και πείνα σε μια κρίση που μπορεί να διαρκέσει χρόνια» σε ολόκληρο τον κόσμο. «Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα για όλους στον κόσμο μας, αλλά πρέπει να δράσουμε μαζί, επειγόντως και με αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.