Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

H relans Δένδια με τις φρεγάτες Constellation, η πιθανή χρονιά της παραλαβής της πρώτης και το όραμα και η κατάσταση για το 2030

Πάνω που άρχισαν να αυξάνουν οι συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση που διαγραφόταν για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού με τις τρείς φρεγάτες κλάσης «Κίμων», γνωστές ως Μπελαρά στο ελληνικό κοινό, τον εκσυγχρονισμό κάποιων από τις 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ και την ένταξη των τουλάχιστον αμφιλεγόμενων φρεγατών LCS της αμερικανικής δωρεάς, ο Νίκος Δένδιας έκανε την ρελάνς καθησυχάζοντας άπαντες με την ανακοίνωση για την κατασκευή από κοινού με τις ΗΠΑ 4 φρεγατών κλάσης Constellation.

«Όμως, δεν σταματάμε εκεί, μελετάμε τα επόμενα βήματα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.  Και θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Μελετάμε και την ενδιάμεση λύση των LCS που μας προσφέρονται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά πέραν αυτού θέλω να σας πω, για πρώτη φορά, ότι συζητάμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation.

Ήδη, στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετική επιστολή του Αμερικανικού Ναυτικού, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος όλων μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία.

Στρατιωτική ηγεσία: Τα F-35 και τα επόμενα βήματα - «Οι επιχειρησιακές ανάγκες καθορίζουν τις εξοπλιστικές κινήσεις

Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον  σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό Στόλο, αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

Και να λειτουργήσει ως φάρος που θα μπορούσε να αποδείξει τις δυνατότητες της Ελλάδας, παραγωγής πλατφορμών και συστημάτων στον 21ο αιώνα» είπε συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μετά την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του.

Ευτυχώς θα μπορούσε να πει κανείς καθώς η δωρεά των ΗΠΑ των 4 φρεγατών LCS μόνο σκεπτικισμό είχε δημιουργήσει καθώς πρόκειται για ένα πλοίο που ο ίδιος ο μοναδικός του χρήστης, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό τις αποσύρει λόγω τεράστιων κακοτεχνιών που έκρινε πως δεν μπορούσαν να διορθωθούν.

Ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού εμφανίστηκε τουλάχιστον σκεπτική στο πως θα μπορέσει να εντάξει τα πλοία αυτά στο στόλο, καθώς χρειάζονται πολλές εργασίες ώστε να μπορέσει να επιβιώσει υποτυπωδώς σε ένα περιβάλλον όπως το Αιγαίο κατά την περίοδο πολεμικής εμπλοκής. Ούτε σκέψη φυσικά για επιχείρηση των συγκεκριμένων πλοίων στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο συνδρομής προς την Κύπρο.

Αν και απόστρατος πλέον αξιωματικός του ΠΝ που δέχτηκε στο πρόσφατο παρελθόν τεράστιες πιέσεις για να ενσωματώσει αυτά τα πλοία στον στόλο μιλώντας στο Πενταπόσταγμα επεσήμανε πως έχει εμπιστοσύνη στην νυν ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, σε κάθε περίπτωση μιλάμε για πλοία που έχουν πολλά ζητήματα και αν τελικώς τα παραλάβει ο στόλος μας θα είναι, όπως είπε και ο υπουργός, ανακουφίζοντας πολλούς είναι η αλήθεια, μόνο ως ενδιάμεση λύση.

Αν λοιπόν πάνε όλα κατ’ ευχήν και δεν υπάρξουν οπισθοδρομήσεις, η πρώτη θα παραγγελθεί μέσα στο 2025 και με βάση την σειρά που υπάρχει, το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλαμβάνει την πρώτη Constellation γύρω στο 2028. Μετά θα μιλάμε πάλι υπό ιδανικές συνθήκες για ένα πλοίο τον χρόνο. Έτσι το 2030 που είναι και το όραμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα υπάρχουν 3 φρεγάτες Constellation, 3 φρεγάτες FDI κλάσης «Κίμων», 3 εκσυγχρονισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ και 3 ή 4 φρεγάτες LCS. Προοπτική και στόχος είναι δηλαδή κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 2030 να έχουμε ένα στόλο με 3 FDI κλάση «Κίμων», 7 φρεγάτες Constellation, 3 φρεγάτες ΜΕΚΟ και πιθανότατα δύο ή τρεις LCS (σ.σ αν έχουν αντέξει). Πάμε δηλαδή για τα μέσα της επόμενης δεκαετίας με προοπτική ενός στόλου με δεκατρείς αξιόμαχες πλώρες στο νερό. Την ίδια περίοδο η Τουρκία θα έχει τις 8 φρεγάτες κλάσης Ιστανμπούλ, τις 4 φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ που εκσυγχρονίζουν και πιθανότατα θα έχουν βάλει μπροστά να φτιάχνουν και το αντιτορπιλικό που σχεδιάζουν εδώ και χρόνια. Βέβαια το επαναλαμβάνουμε, αν όλα πάνε καλά...Τα συμπεράσματα δικά σας.

Tags
Back to top button