Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η "δόλια" στήριξη του Ερντογάν στον Ζελένσκι έχει γενναίο αντάλλαγμα-Οι Τούρκοι δοκίμασαν Ουκρανικό κινητήρα στο drone KIZILELMA

Η Baykar δοκίμασε με επιτυχία το τέταρτο πρωτότυπο του drone "Bayraktar Kızılelma", εξοπλισμένου με έναν ουκρανικό κινητήρα AI-322F, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στο έργο MIUS.

Οι Τούρκοι δοκιμάζουν ουκρανικό κινητήρα στο drone "Kızılelma"

Η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar σημειώνει σταθερή πρόοδο στο πρόγραμμα MIUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi), συνεχίζοντας τις δοκιμαστικές πτήσεις του Kızılelma, επισημαίνει .

Οι τελευταίες επιτυχημένες δοκιμές του  PT-4, διεξήχθησαν  στο Κέντρο Πτητικής Εκπαίδευσης και Δοκιμών AKINCI.

Οι δοκιμές επιβεβαιώθηκαν από τον Διευθυντή Τεχνολογίας (CTO) και συνιδιοκτήτη της Baykar, Selçuk Bayraktar.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το PT-4 τροφοδοτείται από τον κινητήρα AI-322F που αναπτύχθηκε από την ουκρανική Ivchenko-Progress.

Συνεργασία Baykar και της Ivchenko-Progress

Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Baykar και της Ivchenko-Progress υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης "Saha Expo" το φθινόπωρο του 2021.

Ενώ τα αρχικά πρωτότυπα χρησιμοποιούσαν κινητήρες AI-25TLT, το πρόγραμμα έκτοτε έχει μεταβεί στον πιο ισχυρό AI-322F.

Η Τουρκία φέρεται επίσης να διερευνά εναλλακτικές επιλογές κινητήρα για την πλατφόρμα.

Το έργο MIUS βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, με την ιδέα για το Bayraktar Kızılelma να εμφανίζεται γύρω στο 2013.

Οι λεπτομερείς προδιαγραφές αποκαλύφθηκαν δημόσια το 2021.

Τουλάχιστον 14 τραυματίες από τον ρωσικό βομβαρδισμό στο Κίεβο - Ζελένσκι: «Απόδειξη ότι η Μόσχα δε θέλει εκεχειρία» (βίντεο)

Είναι γνωστό ότι το 2021, η τουρκική εταιρεία BAYKAR παρήγγειλε κινητήρες τζετ AI-322F και AI-25TLT από την ουκρανική κρατική επιχείρηση Ivchenko-Progress για  να εγκατασταθούν σε ένα πολλά υποσχόμενο τουρκικό μαχητικό drone.

Ωστόσο, η προμήθεια κινητήρων συνεχίστηκε και το 2024.

Αν και η πρώτη πτήση είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2023, το UAV απογειώθηκε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα το 2022.

Το πρώτο πρωτότυπο βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης στις 14 Νοεμβρίου 2022 και στη συνέχεια στάλθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Δοκιμών Πτήσεων AKINCI στο Τσόρλου της Ραιδεστού στην Ανατολική Θράκη.

Μετά την ταχεία ολοκλήρωση των δοκιμών εδάφους στις 14 Δεκεμβρίου 2022, το αεροσκάφος πραγματοποίησε με επιτυχία την παρθενική του πτήση.

Το 2023, το Bayraktar Kızılelma πραγματοποίησε επίσης με επιτυχία μια κοινή πτήση με ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων F-16C.

To τρίτο πρωτότυπο δοκιμάστηκε 2 μήνες νωρίτερα

Το τρίτο πρωτότυπο παραγωγής, το Kizilelma PT3, πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση τον Μάρτιο 2025 σε μεσαίο ύψος για 53 λεπτά.

Οι Τούρκοι ανέφεραν  ότι το αεροδυναμικό σύστημα δοκιμάστηκε με επιτυχία κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα προηγούμενα πρωτότυπα, η Baykar έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στο τρίτο πρωτότυπο του αεροσκάφους.

Εκτός από τις δομικές βελτιώσεις, η αρχιτεκτονική του αεροηλεκτρονικού εξοπλισμού έχει βελτιωθεί.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των δοκιμών πτήσης, το πρωτότυπο εφοδιάστηκε με έναν εναλλακτικό κινητήρα μετάκαυσης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο νέος, πιο ισχυρός κινητήρας θα φέρει το Kizilelma πιο κοντά στην ταχύτητα του ήχου.

Οι αεροδυναμικές βελτιώσεις θα του επιτρέψουν επίσης να εκτελεί πιο σύνθετους ελιγμούς σε υψηλότερες ταχύτητες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του Kizilelma

Το Kizilelma έχει μέγιστο ύψος πτήσης 13.700 μέτρα και επιχειρησιακό ύψος 7.600 μέτρα.

Μπορεί να μείνει στον αέρα για περισσότερες από 3 ώρες.

Πούτιν: Δημιουργείται ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με Ουκρανία – «Ψέματα του Ζελένσκι για το Κουρσκ»

Προβλέπεται ότι το drone θα δημιουργηθεί σε διάφορες εκδόσεις  όπως υποηχητικό, υπερηχητικό και υπερηχητικό.

Η υποηχητική έκδοση έχει ταχύτητα πλεύσης 0,6 Mach και μέγιστη ταχύτητα 0,9 Mach. Το άνοιγμα των φτερών του είναι 10 μέτρα, το μήκος είναι 14,5 μέτρα και το ύψος είναι 3,5 μέτρα.

Το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι 8.500 κιλά και το βάρος ωφέλιμου φορτίου είναι 1.500 κιλά.

Όλα τα στάδια της πτήσης, συμπεριλαμβανομένων της απογείωσης, της προσγείωσης, της κρουαζιέρας και της τροχοδρόμησης, εκτελούνται αυτόνομα.

Το UAV είναι εξοπλισμένο με ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα παρακολούθησης, ένα υπέρυθρο οπτικό σύστημα και ένα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με αερομεταφερόμενη επιτήρηση.

Προβλέπεται ότι το UAV θα είναι οπλισμένο με πυρομαχικά καθοδηγούμενα με λέιζερ, ρουκέτες και πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.

Η "δόλια" στήριξη του Ερντογάν στον Ζελένσκι

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το KIZILELMA χωρίς τους Ουκρανικούς κινητήρες, θα απείχε πάρα πολύ από την ολοκλήρωσή του.

Αποκαλύπτεται έτσι ο κυριότερος λόγος που ο Ερντογάν "πλεύρισε" τον Ζελένσκι στέλνοντάς του στην αρχή του πολέμου με τη Ρωσία τα drones ΤΒ-2 Bayraktar, αποσκοπούσε στο να αποκτήσει πρόσβαση στην αναπτυγμένη  Ουκρανική αμυντική βιομηχανία και δη στον τομέα των κινητήρων, πράγμα που πέτυχε.

Πέραν αυτών η Τουρκία στην παρούσα φάση, συνεχίζει τις δοκιμές του πρωτότυπου  KIZILELMA, φορτώνοντας το με νέο κινητήρα μετάκαυσης  προκειμένου να βελτιώσει τις δυνατότητές του πριν ξεκινήσει την μαζική παραγωγή του.

Για την Ελλάδα η απόδοσή του στις ΤΕΔ, όταν γίνει, θα δημιουργήσει έναν επιπλέον πονοκέφαλο στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, καθιστώντας επιτακτικότερη την όσο δυνατόν ταχύτερη δημιουργία του δικού της IRON DOME.

 

 

 

 

Tags
Back to top button