Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η «πράσινη γέφυρα» Ελλάδας - Αιγύπτου κερδίζει τα εύσημα της Ευρώπης

Τα εύσημα της Κομισιόν στο φιλόδοξο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου το επονομαζόμενο Gregy, απένειμε από το Λονδίνο και την Σύνοδο για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας η Πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, Η Ευρωπαία αξιωματούχος έκανε ειδική αναφορά στο ηλεκτρικό καλώδιο, λέγοντας ότι ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και απαντά στην ανάγκη της Ευρώπης να αναπτύξει τις υποδομές (δίκτυα, διασυνδέσεις, καλώδια) που θα την βοηθήσουν να απεξαρτηθεί από τα Ρωσικά καύσιμα. «Είναι αναγκαίο να συνδέσουμε τις χώρες μας και να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό» είπε.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην σύνδεση ELMED, μεταξύ Ιταλίας και Τυνησίας, λέγοντας ότι θα είναι η πρώτη σύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Πρόσθεσε όμως στο σημείο αυτό και τον Gregy.

«Βοηθάμε επίσης στην ανάπτυξη μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Αυτά τα έργα θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και στις δύο ηπείρους μας» κατέληξε η Πρόεδρος της ΕΕ.

Ωστόσο, ο χρόνος που η Κομισιόν επιλέγει να αναφερθεί στο ελληνοαιγυπτιακό καλώδιο προκαλεί ερωτήματα, καθώς συμπίπτει με την αναστολή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ (GSI). Ένα έργο που έχει περάσει από σαράντα κύματα και για το οποίο η ΕΕ τηρεί σιγή ασυρμάτου παρά το γεγονός ότι είναι ένα πιο ώριμο από τον Gregy και έχει παγώσει επ΄αόριστον. Η άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι o GSI αποτελεί μία ηλεκτρική διασύνδεση, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί με 657 εκ. από την ΕΕ και η Επιτροπή έχει κάθε λόγο να θέλει να στηρίξει, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις.

Αυτό φυσικά δεν υποβαθμίζει το ρόλο του Gregy που είναι ένα επίσης στρατηγικό έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στον ευρωπαϊκό κατάλογο PCI-PMI και όπως έχουν δηλώσει στελέχη του, βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης των δύο τελικών μελετών ώστε αμέσως μετά να ληφθεί η επενδυτική απόφαση.

Στόχος του έργου που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 4 δις. είναι η μεταφορά 3.000 MW «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από τη Β. Αφρική στην Ελλάδα και από εκεί προς την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση «παγώνει», η Τουρκία προελαύνει: Το παρασκήνιο του καλωδίου-κλειδί

Σύμφωνα με τον όμιλο Κοπελούζο που έχει τον πρώτο λόγο στην υλοποίηση του σχεδιασμού, οι δηλώσεις της Προέδρου της ΕΕ, επιβεβαιώνουν την στρατηγική σημασία του πρότζεκτ αλλά και το ρόλο της χώρας μας ως πύλη της Ευρώπης για την εισαγωγή καθαρής ενέργειας από την Αφρική.

Υπέρ ΑΠΕ

Κατά την ομιλία της στο Λονδίνο, η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης στην ευπάθεια της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης εγχώριων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως είπε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν πλέον το 47% του ηλεκτρικού μας μείγματος με την ηλιακή και αιολική ενέργεια να είναι οι δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές ενέργειας.

Μόνο πέρυσι, εγκαταστάθηκαν 78 GW νέας ανανεώσιμης ισχύος, που παρά την κριτική ότι οι ρυθμοί είναι πιο αργοί, η ίδια τόνισε ότι είναι αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει 16 φορές περισσότερο το Λονδίνο.

Οι απειλές

Η Πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε ακόμη για την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε επειδή παγκοσμίως υπάρχουν πολλαπλές απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια. Βλέπουμε, είπε εχθρικούς παράγοντες να στοχεύουν σε κρίσιμες υποδομές είτε με φυσικό τρόπο είτε με κυβερνοεπιθέσεις. Βλέπουμε μαχητές Χούθι να χρησιμοποιούν πυραύλους για να χτυπήσουν διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοφόρων. Και πέρα ​​από τον Ατλαντικό, υπάρχει η απειλή των δασμών, η οποία ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω διατάραξης των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού. Βλέπουμε πρόσθεσε, αυξημένη πίεση στα δίκτυα και τις υποδομές, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται.

Για την αύξηση αυτή που πέρσι ήταν σχεδόν διπλάσια από τον πρόσφατο μέσο όρο, σημείωσε ότι οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και στις ενεργειακές απαιτήσεις σε τομείς όπως η ηλεκτρική κινητικότητα, ο κλιματισμός και η ολοένα και πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη αφού όλα τα κέντρα δεδομένων είναι κατ’ εξοχήν ενεργοβόρα.

Κρίσιμες πρώτες ύλες

Ειδική αναφορά έκανε και στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών που η ΕΕ κάνει αγώνα δρόμου για να περιορίσει την εξάρτηση από την Κίνα. Αυτά τα ορυκτά τόνισε είναι τα δομικά στοιχεία της καθαρής μετάβασης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει δέκα στρατηγικές συμφωνίες πρώτων υλών με χώρες εταίρους. Η πρώτη Συνεργασία Καθαρού Εμπορίου και Επενδύσεων είναι με τη Νότια Αφρική. Αυτή θα οδηγήσει την ΕΕ σε επενδύσεις 4,4 δισεκατομμυρίων σε έργα καθαρής ενέργειας στη Νότια Αφρική. Ταυτόχρονα, θα διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα έχουν πρόσβαση στα υλικά που χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση.

Tags
Back to top button