Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πορτογαλία προσφέρεται οικειοθελώς να δεχθεί πρόσφυγες Yazidi αλλά η χώρα μας απέρριψε την προσφορά!

Η Πορτογαλία προσφέρθηκε να δεχθεί αρκετές εκατοντάδεςαπό τους 2.500 Yazidi πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα…..αλλά η χώρα μας αρνείται , αναφέρει ο αμερικανικός τύπος.

Η  Ελλάδα χρησιμοποιεί το  επιχείρημα ότι η κακομεταχείριση που δέχθηκε η κοινότητα των Yazidi  σε Ιράκ και Συρία απαιτεί «ειδική προστασία».

Η Αθήνα με αυτό το σκεπτικό απέρριψε την προσφορά ανησυχώντας  ότι και άλλες χώρες θα ζητούσαν  αιτήσεις ασύλου  με βάση την θρησκεία ή την εθνικότητα.

«Μήπως αυτό κάνει τα θύματα των Yazidis θύματα διακρίσεων; Είναι μια ερώτηση που θα μπορούσε γίνει», τονίζει το VOA NEWS .

Ο Ana Gomes, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος είναι Πορτογάλος υπήρξε ειλικρινής υποστηρικτής της πρότασης επανεγκατάστασης, και τονίζει ότι οι  ανησυχίες της Ελλάδος είναι άστοχες.

«Οι Yazidis, είπε, έγιναν στόχος μαζικής  σφαγής από ισλαμιστές μαχητές ενώ αντιμετωπίζουν συνεχή παρενόχληση από Ιρακινούς με τους οποίους ευρίσκονται στα ίδια  στρατόπεδα μεταναστών», δήλωσε ο ίδιος.

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πέσει θύματα  αρνητικών διακρίσεων κατά την μετεγκατάσταση τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει θετική διάκριση και  αναγνώριση της βαρβαρότητας που υπέστησαν», δήλωσε ο Gomes στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στα στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ασχοληθεί με την προστασία των πιο  ευάλωτων προσφύγων , καθώς και με την ισομερή κατανομή τους στα  κράτη-μέλη μοιράζονται το κόστος των νεοεισερχόμενων προσφύγων.

Οι καθυστερήσεις και η πολιτική κωλυσιεργία όμως των χωρών τςη ΕΕ έχουν εμποδίσει  να εφαρμοστεί  το πρόγραμμα μετεγκατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που έχει στόχο να διευκολυνθεί το δυσανάλογο φορτίο που δέχονται Ιταλία και  Ελλάδα.

Οι Yazidis για αιώνες υπήρξαν θύματα  εκκαθαρίσεων από Άραβες κυβερνήτες που θεωρούσαν ότι  τα θρησκευτικά τους σύμβολα και οι πρακτικές τους ήταν «λατρεία του διαβόλου». Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε την ίδια δικαιολογία στοχεύοντας την ολοκληρωτική εξόντωση τους.

«Παίρνουμε το θέμα των Yazidis πολύ σοβαρά, διότι έχουν υποστεί αυτή την βία και τις διώξεις. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλιστεί  η προστασία τους», τόνισε ο Έλληνας υπουργός μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας στο Associated Press.

Η χώρα μας έχει δεχθεί  περισσότερους από 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι έφτασαν εκεί, ελπίζοντας να προωθηθούν στην Ευρώπη και σε  χώρες όπως η Γερμανία , ή Αυστρία κά.

Η Ελλάδα όμως σηκώνει εξαιρετικά δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες της και την κρίση που βιώνει , κινδυνεύοντας να υποστεί ακόμα και εξεγέρσεις στο εσωτερικό της από τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων.

Tags
Back to top button