Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η πολεμική αναμέτρηση στην Ουκρανία θα κάψει και τα Βαλκάνια πολύ σύντομα

Μεγάλη κρίση έρχεται στα Βαλκάνια, όπου σιγοβράζουν τα μίση και τα πάθη από την δεκαετία του 1990, και πιθανόν η διάχυση του πολέμου της Ουκρανίας να γίνει σε αυτήν την ιστορική πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. 

Ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πορφύριος, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε αλυτρωτικά σχέδια σχετικά με την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις 23 Απριλίου 2025, τα οποία αποδέχθηκε η Μόσχα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, καθώς και οι μητροπολίτες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ειρηναίος και Αντώνιος.

Ετοιμάζουν νέο χαράτσι 500 εκ. ευρώ στα δημοτικά τέλη ανεξαρτήτως παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος

Ο Σέρβος πατριάρχης πρότεινε μια γεωπολιτική αναδιάταξη της Σερβίας δίπλα στη Ρωσία.

Αυτή η αναδιάταξη περιελάμβανε το Κόσοβο, τη Δημοκρατία Σέρπσκα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, σχηματίζοντας μια κοινή οντότητα γύρω από την έννοια του «Σερβικού Κόσμου», την νέα εκδοχή της έννοιας «Μεγάλη Σερβία», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κοντά στον «Ρωσικό Κόσμο».

“Η θέση μας σχετικά με το Κόσοβο, τη Δημοκρατία Σέρπσκα και το Μαυροβούνιο, πιστεύω και νιώθω ότι εξαρτάται και από τη θέση του ρωσικού κράτους, της Ρωσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ευχή μου, και η ευχή της πλειοψηφίας στην Εκκλησία μας, είναι στο μέλλον, εάν υπάρξει μια νέα γεωπολιτική ανασύνταξη, να είμαστε κοντά σε αυτό το ρωσικό περιβάλλον”, ανέφερε ο Σέρβος Πατριάρχης.

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος συμμετείχε επίσης στη συζήτηση, προσθέτοντας «στον Ρωσικό Κόσμο», κάτι που επιβεβαίωσε ο Πορφύριος.

Σύμφωνα με το αντίγραφο της συνάντησης, ο Σέρβος Πατριάρχης περιέγραψε αυτά τα εδάφη ως αναπόσπαστα μέρη της σερβικής ταυτότητας που πρέπει να επανενωθούν, στο όνομα της πνευματικής και εθνικής ενότητας, υπό την αιγίδα της νέας γεωπολιτικής παγκόσμιας τάξης που κυριαρχείται από τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πούτιν, ο Σέρβος προκαθήμενος, ο οποίος είχε επισκεφθεί προηγουμένως το Κόσοβο, όχι μόνο ζήτησε υποστήριξη για τη Σερβία, αλλά προώθησε μια σαφή αναθεωρητική ατζέντα, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Αυτό έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τον Πούτιν, ο οποίος τόνισε ότι η Ρωσία υποστήριζε πάντα τη στάση της Σερβίας στο Κόσοβο, περιγράφοντας τους δεσμούς με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ως μια ισχυρή πνευματική και ιστορική γέφυρα μεταξύ των δύο εθνών.

Κλιμακώνεται η κατάσταση! Η Ρωσία απορρίπτει το Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο Πούτιν αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Σέρβο Πατριάρχη για τον ρόλο του στην υπεράσπιση των παραδοσιακών αξιών, ανέφερε: “αυτή η πρόταση αντικατοπτρίζει τη μακροχρόνια στρατηγική της Ρωσίας στα Βαλκάνια, όπως σημειώνεται σε έκθεση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων του 2023, στην οποία η Μόσχα υποστηρίζει σλαβικούς και ορθόδοξους συμμάχους όπως την Σερβία, με στόχο αμφισβητήσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ”.

“Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν επιδιώκει να μεταφέρει την κρίση εκμεταλλευόμενος την περιφερειακή αστάθεια, την προσπάθεια για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και την  εύθραυστη κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη”, αναφέρει δυτικός αναλυτής.

Αντιδράσεις στο Κοσσυφοπέδιο Πολιτικοί, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικοί αναλυτές στο Κοσσυφοπέδιο θεώρησαν τις δηλώσεις του Σέρβου πατριάρχη μια προσπάθεια αναβίωσης των σερβικών σχεδίων στα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, απάντησε στις δηλώσεις σε μια ανάρτηση στο X, αποκαλώντας τες επικίνδυνες προσπάθειες χρήσης της θρησκείας στην υπηρεσία εθνικιστικών και γεωπολιτικών σχεδίων.

Ο Κούρτι έγραψε: "Δεν πρόκειται για θρησκευτική διπλωματία, είναι μια στρατηγική συνεργασία αυταρχικών καθεστώτων, που θέτει την περιοχή σε σοβαρό κίνδυνο. Ωστόσο, το Κόσοβο παραμένει σταθερό στις δημοκρατικές του αρχές και φιλοδοξίες και απορρίπτει κατηγορηματικά τις αναθεωρητικές ατζέντες που καθοδηγούνται από αυταρχικές δυνάμεις".

Η συνάντηση του Σέρβου Πατριάρχη με τον Πούτιν και η υποστήριξη που έλαβε από τον Ρώσο ηγέτη επιβεβαιώνουν τους στενούς δεσμούς μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Κρεμλίνου, τοποθετώντας την εκκλησία ως πολιτικό παράγοντα με ηγεμονικές και αντιδυτικές φιλοδοξίες.

Ταυτόχρονα, η συνάντηση υπογραμμίζει τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Κόσοβο στη διεθνή σκηνή όσον αφορά την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα.

Το σχέδιο επανένωσης των σερβικών εδαφών είναι ένα πάγιο αίτημα της Σερβίας, το οποίο το Βελιγράδι εκτιμά ότι θα το υλοποιήσει μόνο δίπλα στην Ρωσία.

Δυτικοί πολιτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει κατ καιρούς το αφήγημα ότι “σε μια εποχή που τα Βαλκάνια χρειάζονται ειρήνη, συνεργασία και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τέτοιες δηλώσεις από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες κινδυνεύουν να ωθήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια σε μια νέα σπείρα συγκρούσεων και απομόνωσης”.

Η ουσία όμως είναι ότι τα παλαιά μίση και πάθη στα Βαλκάνια μετά τους πολέμου σε Βοσνία το 1995, και Σερβία το 1999, δεν έχουν δώσει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, για αυτό και ότι και να δηλώνουν σε ΕΕ και αλλού, οι Σέρβοι θα επιχειρήσουν να πάρουν πίσω εδάφη που απώλεσαν, ειδικά σε αυτά που κατοικούν Σέρβοι πολίτες.

Tags
Back to top button