Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η ουσία που προλαμβάνει & αντιμετωπίζει την παχυσαρκία – Σε ποιο λαχανικό βρίσκεται

Στην ουσία σουλφοραφάνη, ένα φυτοχημικό συστατικό που φαίνεται να είναι αποτελεσματικό κατά της παχυσαρκίας, επικέντρωσαν τη μελέτη τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Καναζάβα, στην Ιαπωνία.


Η συγκεκριμένη ουσία έχει αποδειχθεί ήδη ότι επιδρά θετικά στην πρόληψη του καρκίνου, λόγω της ενεργοποίησης παραγόντων που ενισχύουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος και το αποτοξινώνουν από χημικά συστατικά.

Οι επιστήμονες συνέκριναν ποντίκια που είχαν σιτιστεί με λιπαρά τρόφιμα και είχαν πάρει συμπληρώματα σουλφοραφάνης με άλλα τρωκτικά που είχαν σιτιστεί μόνο με πολύ λιπαρές τροφές.

Διαπίστωσαν ότι η πρώτη ομάδα είχε πάρει 15% λιγότερο βάρος από την δεύτερη ομάδα, είχε 20% λιγότερο κοιλιακό λίπος, καθώς και μείωση της γλυκόζης στο αίμα τους.

Επίσης, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η σουλφοραφάνη αύξανε τα επίπεδα της πρωτεΐνης UCP-1, επιτάχυνε την εξόντωση του λιπώδους ιστού, κάτι που με τη σειρά του αύξανε την κατανάλωση ενέργειας και την καύση του λίπους, μείωνε τη αφθονία των βακτηρίων της οικογένειας Desulfobivrionaceae στο έντερο και έτσι μειωνόταν το επίπεδο της ενδοτοξίνης στο αίμα.


Εν ολίγοις οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο νέες λειτουργίες της σουλφοραφάνης δηλαδή την ικανότητα της να βελτιώνει την παχυσαρκία μειώνοντας τα λιποκύτταρα και αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας και αλλάζοντας προς το καλύτερο την εντερική χλωρίδα των παχύσαρκων που έχει σχηματιστεί από την λιπαρή διατροφή και την μεταβολική ενδοτοξιναιμία.

Οι δύο αυτές νέες ιδιότητές της αναμένεται να συμβάλλουν στην βελτίωση της ηπατικής φλεγμονής ή του λιπώδους ιστού και της ινσουλινοαντίστασης, καθώς και στην πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Η σουλφοραφάνη εντοπίζεται σε υψηλή συγκέντρωση στο μπρόκολο.

Οι επιστήμονες αναμένεται να εξετάσουν σε επόμενες κλινικές μελέτες αν η σουλφοραφάνη υπό τη μορφή συμπληρώματος διατροφής για την εντερική βακτηριακή χλωρίδα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας καθώς και την αποτελεσματικότητά της κατά της φλεγμονής και της ινσουλινοαντίστασης.

Πηγή:onmed.gr

Tags
Back to top button