Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η νέα Γιάλτα Τράμπ-Πούτιν μοιράζει την "Συριακή πίττα"σε Ρωσία-Ισραήλ-Τουρκία-Στόχοι και επιδιώξεις

Η  νέα Γιάλτα μεταξύ Τράμπ και Πούτιν με αφορμή την Ουκρανία, φαίνεται ότι επιδικάζει τη Συρία στη σφαίρα επιρροής τόσο της Ρωσίας, όσο και των ΗΠΑ, μέσω  των εκπροσώπων της Τουρκίας και Ισραήλ. 

Διαπραγματεύσεις για στρατιωτική παρουσία Τουρκίας-Ρωσίας στη Συρία

Ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας σχετικά με το μέλλον της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Συρία.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Al-Sharaa επεσήμανε ότι οποιεσδήποτε μελλοντικές συμφωνίες πρέπει να σέβονται την κυριαρχία και την περιφερειακή ασφάλεια της Συρίας.

«Είπαμε σε όλα τα μέρη ότι αυτή η στρατιωτική παρουσία πρέπει να είναι συνεπής με το συριακό νομικό πλαίσιο», εξήγησε ο Αλ-Σαράα.

Ψηφίστηκε διάταξη τη Μεγάλη Δευτέρα! Και οι εισπρακτικές εταιρείες στο κυνήγι των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών για χρέη στον ΕΦΚΑ

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση δεν πρέπει να επιτρέπει σε ξένες δυνάμεις να απειλούν γειτονικές χώρες μέσω του συριακού εδάφους.

Η Ρωσία είναι μακροχρόνιος σύμμαχος του πρώην καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ και συνεχίζει να λειτουργεί στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.

Ο Αλ-Σαράα αναγνώρισε τη μεγάλη εξάρτηση της Συρίας από όπλα ρωσικής κατασκευής και τις υπάρχουσες συμφωνίες σε τομείς όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής, η νέα κυβέρνηση δεν έχει λάβει προτάσεις από άλλες χώρες για να αντικαταστήσει τέτοια όπλα.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία αρνήθηκε να εκδώσει τον πρώην πρόεδρο της Συρίας, ο οποίος κατέφυγε στη Μόσχα μετά την ανατροπή του τον Δεκέμβριο.

Καθώς η Συρία εισέρχεται σε μια νέα πολιτική εποχή, αρκετές χώρες διεκδικούν επιρροή εκεί.

Η "Συριακή πίττα" μοιρασμένη σε Ρωσία-Ισραήλ-Τουρκία

Η Ρωσία στοχεύει να διατηρήσει τη στρατιωτική και πολιτική της παρουσία, ιδιαίτερα κατά μήκος της συριακής ακτής.

Η Tουρκία, εν τω μεταξύ, εστιάζει στο βορρά, επιδιώκοντας να περιορίσει την κουρδική αυτονομία και να διευκολύνει την επιστροφή των Σύριων προσφύγων.

Επιπλέον, το Ισραήλ συνεχίζει να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές για να διεκδικήσει τα στρατηγικά του συμφέροντα στην περιοχή.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομική κρίση θα πλήξει τον πλανήτη! Ελλάδα: Μια αναπάντεχη εξαίρεση ή ψευδαίσθηση;

Ο Al-Sharaa αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση να κερδίσει τη δυτική εμπιστοσύνη παρά τις υποτιθέμενες προηγούμενες σχέσεις του με εξτρεμιστικές ομάδες. Η ικανότητά του να επανατοποθετήσει τη Συρία διπλωματικά πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο στο επίπεδο της ξένης δέσμευσης και βοήθειας που θα λάβει η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Το νέο καθεστώς της Συρίας έχει ανάγκη τη Ρωσία

Ο Σύριος ηγέτης μίλησε για «ισχυρούς στρατηγικούς δεσμούς» μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού στον απόηχο αυτής της συνομιλίας, αλλά χρειάζεται τη Ρωσία πρωτίστως για γεωπολιτικούς λόγους.

Κατά την άποψή του, η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα δυτικά της Αραβικής Δημοκρατίας του αντισταθμίζει τις τουρκικές μονάδες στο βορρά, τον αμερικανικό στρατό στα ανατολικά και τις ισραηλινές δυνάμεις στο νότο της Συρίας.

Ένα άλλο κίνητρο εδώ είναι η επιθυμία του HTS να διαγραφεί από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία, φυσικά, έχει δικαίωμα αρνησικυρίας και θα μπορούσε έτσι να παίξει βασικό ρόλο.

Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, είναι πιθανό η πολιτοφυλακή να αλλάξει το όνομά της ή να αναδιαρθρωθεί για τον σκοπό αυτό.

Ο Ζελένσκι βρίσκεται στο στόχαστρο! Σκοτεινά τα σενάρια για την τύχη του

Η Ρωσία έχει ανάγκη τη Συρία

Στα Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο όρος «τρομοκράτες» που αναφερόταν για την οργάνωση του Σύριου ηγέτη Αλ Τζολάνι, έχει αντικατασταθεί σχεδόν ανεπαίσθητα από την ουδέτερη διατύπωση «ένοπλη αντιπολίτευση».

Ένας τέτοιος κυνικός πραγματισμός υπαγορεύεται από την ανάγκη της Ρωσίας να διατηρήσει δύο στρατιωτικές βάσεις στη Συρία υπό τη νέα κυβέρνηση, την ναυτική βάση στην Ταρσό και την αεροπορική βάση κοντά στη Λατάκια.

Και οι δύο εγκαταστάσεις είναι στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα.

Η θέση τους στη Μεσόγειο, σε κοντινή απόσταση από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, τα καθιστά γεωπολιτικά ανεκτίμητα.

Χρησιμεύουν επίσης ως υλικοτεχνικοί κόμβοι για τη μεταφορά στρατευμάτων και όπλων στην Αφρική, η οποία γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για τη Ρωσία όσον αφορά την ασφάλεια και την οικονομική πολιτική της.

Η στάση του Πούτιν έναντι του νέου Συριακού καθεστώτος

Προς το παρόν, η Μόσχα θα παραμείνει σε προσεκτικό διάλογο με τη νέα συριακή κυβέρνηση και θα δει τι θα γίνει.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει πόσο σταθερή είναι πραγματικά η βάση ισχύος του.

Είναι διδακτικό πώς συμπεριφέρθηκε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κλιμάκωσης στη δυτική Συρία, την καρδιά της θρησκευτικής μειονότητας των Αλαουιτών, μέλος της οποίας είναι ο Άσαντ.

Το Κρεμλίνο τόνισε την ουδετερότητά του και περιορίστηκε σε εκφράσεις «ανησυχίας». Αντίθετα, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παράδειγμα, ήταν πολύ πιο ειλικρινή στην κατανομή ευθυνών.

Κατά την άποψή τους, «στοιχεία υπέρ του Άσαντ» είχαν επιτεθεί στις δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους αμάχων.

Ο ίδιος ο Άσαντ παραμένει μήλο της έριδος.

Σύμφωνα με διαρροές Τύπου, η νέα συριακή κυβέρνηση απαιτεί από τη Μόσχα να τον παραδώσει, μαζί με τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία με τα οποία διέφυγε.

Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο η Μόσχα να δεχτεί αυτές τις απαιτήσεις.

Μπορεί να χορηγήσει επισιτιστική βοήθεια στη Δαμασκό ή μέτρια τεχνική στρατιωτική βοήθεια, δεσμευμένη από τις εξελίξεις  στην Ουκρανία. 

 

 

 

Tags
Back to top button