Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Κομισιόν θωρακίζει την ΕΕ: Νέα μέτρα για την αποτροπή και επιστροφή παράνομων μεταναστών

Την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την παρουσία παράνομων μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχοντας καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», πέρα από την πρόταση κανονισμού που αφορά στη θέσπιση κοινού ευρωπαϊκού συστήματος για την επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπεται και σειρά μέτρων που έχουν αποτρεπτικό στόχο.

Χαρακτηριστική της αυστηρότερης στάσης της ΕΕ για το ζήτημα, είναι η παρακάτων επισήμανση στην εισαγωγή του κειμένου για τη νέα νομοθεσία: «Στόχος της πρόταση είναι να εξασφαλιστεί ότι όταν κάποιος λαμβάνει εντολή να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση θα το κάνει είτε δια της βίας είτε οικειοθελώς, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες και με παράλληλο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», προβλέπεται ότι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισχύουν κοινοί δικαστικοί κανόνες, οπότε η απόφαση επιστροφής που εκδίδεται σε ένα κράτος-μέλος θα ισχύει για όλα τα μέλη.

Επιπλέον, επιμηκύνεται η δυνατότητα κράτησης παράνομου μετανάστη από 18 μήνες που είναι σήμερα σε 24 και μάλιστα αυτό το όριο μηδενίζεται εφόσον μεταφερθεί σε άλλο κράτος-μέλος.

Παράλληλα, αποφασίζεται επέκταση χρόνου απαγόρευσης εισόδου στην Ε.Ε για όποιον εντοπιστεί να παραμένει παράνομα, από πέντε χρόνια που είναι σήμερα σε δέκα.

Επιχείρηση διάσωσης 204 μεταναστών νότια της Γαύδου με τη συνδρομή Λιμενικού και FRONTEX

Η στάση της Ελλάδας

Με θετικό μάτι βλέπει τις παραπάνω αλλαγές η Ελλάδα, όπως τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, ο οποίος παρουσιαστεί μέσα στο Μάιο το νέο νομοσχέδιο του υπουργείο.

Προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος επιστροφών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη δημιουργία εκτός της ΕΕ των λεγόμενων return hubs.

Tags
Back to top button