Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η κλιματική κατάρρευση έχει αρχίσει! Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην ιστορία των μετρήσεων

Το καλοκαίρι του 2023 κατέγραψε τις υψηλότερες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες που έχουν μετρηθεί ποτέ,  όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Κοπέρνικου, το οποίο προβλέπει ότι φέτος θα είναι πιθανώς η θερμότερη χρονιά στην ιστορία, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η κλιματική κατάρρευση έχει αρχίσει», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δήλωσή του.

Καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές έπληξαν την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε δραματικές και συχνά άνευ προηγουμένου διαστάσεις, με το τίμημα των ανθρώπινων ζωών και τη ζημιά στις οικονομίες και το περιβάλλον. Ούτε το νότιο ημισφαίριο, όπου καταρρίφθηκαν αρκετά ρεκόρ θερμότητας στη μέση του νότιου χειμώνα, δεν γλίτωσε.

«Η σεζόν Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2023, που αντιστοιχεί στο καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ζει η συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, ήταν μακράν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 16,77°C, όπως ανακοίνωσε το Copernicus, σύμφωνα με το News.ro. 

Αυτό σημαίνει ότι είναι 0,66°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, ο οποίος έχει ήδη χαρακτηριστεί από αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Επίσης, η νέα μέση τιμή το καλοκαίρι του 2023 είναι αρκετά -κατά 2 δέκατα- πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019.

Ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ και ο Αύγουστος του 2023 είναι πλέον ο δεύτερος πιο ζεστός, σύμφωνα με το Copernicus. Τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι μόλις 0,01°C σε σχέση με το 2016, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί. Αλλά αυτό το ρεκόρ κρέμεται από ένα νήμα, δεδομένων των εποχιακών προβλέψεων και της επιστροφής του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, το οποίο είναι συνώνυμο με την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας. 2023, η πιο καυτή χρονιά στην ιστορία «Δεδομένης της υπερβολικής θερμότητας από την επιφάνεια των ωκεανών, το 2023 είναι πιθανό να είναι η θερμότερη χρονιά (...) που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Samantha Burgess, αναπληρώτρια επικεφαλής της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Copernicus. .

Η βάση δεδομένων Copernicus χρονολογείται από το 1940, αλλά μπορεί να συγκριθεί με κλίματα περασμένων χιλιετιών, που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας δακτυλίους δέντρων ή πυρήνες πάγου και συνοψίζονται στην τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική

Αλλαγή (IPCC). Σε αυτή τη βάση, «οι τρεις μήνες που μόλις περάσαμε είναι οι θερμότεροι των τελευταίων 120.000 ετών, με άλλα λόγια από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας», λέει ο Burgess. Παρά τα τρία συνεχόμενα χρόνια La Niña, το αντίθετο του Ελ Νίνιο που μετριάστηκε εν μέρει η θέρμανση, τα έτη 2015-2022 ήταν ήδη τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί.

 

Οι ωκεανοί του κόσμου υπερθερμαίνονται. Με ποιες επιπτώσεις

 

 

Η θέρμανση των θαλασσών του κόσμου, που συνεχίζουν να απορροφούν το 90% της υπερβολικής θερμότητας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα από τη βιομηχανική εποχή, παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το φαινόμενο.

Από τον Απρίλιο, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειάς τους έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Από τις 31 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, ξεπερνούσε καθημερινά το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2016, σημειώνει ο Copernicus, φτάνοντας το άνευ προηγουμένου συμβολικό κατώφλι των 21°C, πολύ πάνω από όλα τα ρεκόρ.

«Η θέρμανση των ωκεανών οδηγεί σε θέρμανση της ατμόσφαιρας και αύξηση της υγρασίας, η οποία οδηγεί σε πιο έντονες βροχοπτώσεις και περισσότερη ενέργεια διαθέσιμη για τους τροπικούς κυκλώνες», επισημαίνει η Samantha Burgess. Η υπερθέρμανση επηρεάζει επίσης τη βιοποικιλότητα.

Υπάρχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά στον ωκεανό και λιγότερο οξυγόνο, που απειλεί την επιβίωση της χλωρίδας και της πανίδας, προσθέτει ο ερευνητής, ο οποίος αναφέρει επίσης τη λεύκανση των κοραλλιών, τον πολλαπλασιασμό επιβλαβών φυκών και την πιθανή κατάρρευση των αναπαραγωγικών κύκλων. «Οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν όσο δεν κλείσουμε τη στρόφιγγα στις εκπομπές», κυρίως από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, επισημαίνει η Samantha Burgess τρεις μήνες πριν από τη συνάντηση COP28 στο Ντουμπάι.

Αυτή η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, όπου αναμένεται μια σκληρή μάχη για το τέλος των ορυκτών καυσίμων, θα πρέπει να επαναφέρει την ανθρωπότητα στον δρόμο της Συμφωνίας του Παρισιού: περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2°C και, ει δυνατόν, στους 1,5°C, σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.
 

Tags
Back to top button