Η κυβέρνηση μπορεί να διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν», παρόλα αυτά τα αυξημένα κρούσματα έχουν ήδη οδηγήσει πολλούς «ειδικούς» να ζητάνε να παρθούν άμεσα μέτρα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί προσφάτως να δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε lockdown» και ότι αποφάσεις παίρνει η κυβέρνηση και όχι οι γιατροί, παρόλα αυτά η ακύρωση των παρελάσεων σχεδόν σε όλες τις «κόκκινες» Περιφέρειες δείχνει ότι μόνο απίθανη δεν είναι η λήψη νέων μέτρων. Άλλωστε να θυμίσουμε ότι και για τις παρελάσεις η κυβέρνηση με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών διέψευδε το Σάββατο ότι θα ακυρωθούν.
Μάλιστα οι «ειδικοί» εκτός από τον κορωνοϊό εκφράζουν την ανησυχία τους και στην γρίπη, ενώ η προσοχή στρέφεται κυρίως σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Τι κρίνει τη λήψη ή όχι νέων μέτρων;
Γνώμονας για ενδεχόμενη αλλαγή στην στρατηγική της κυβέρνησης δεν θα είναι, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων αλλά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, όλα θα κριθούν από τις αντοχές των ΜΕΘ. Μόνο τότε, επισημαίνουν, θα συζητηθούν νέα, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφεται ρεκόρ διμήνου με 380 διασωληνωμένους συμπολίτες μας και οι οιωνοί δεν είναι ενθαρρυντικοί για την επιδημιολογική κατάσταση το επόμενο διάστημα.
Στη Θεσσαλονίκη ήδη οι αντοχές των ΜΕΘ βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, ενώ εφόσον χρειαστεί θα ζητηθεί η συνδρομή και των ιδιωτικών νοσοκομείων, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και για μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ευθύνη γι' αυτό έχει η κυβέρνηση, καθώς έβγαλε σε αναστολή χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς και δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα (και) στις ΜΕΘ. Χαρακτηριστικά τα όσα είχε αποκαλύψει προσφάτως ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, Παναγιώτης Γιαννακός, σύμφωνα με τον οποίον οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας μειώθηκαν περίπου στο μισό λόγω των αναστολών.
Τι θα γίνει με τους εμβολιασμένους
Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί σε όσους πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο, με φόντο την πρόταση του καθηγητή Σαρηγιάννη για υποχρεωτικό self test από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους.
Εκτιμούν ότι θα μία τέτοια κίνηση θα εξέπεμπε λάθος μήνυμα στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας αλλά και δυσαρέσκεια στους εμβολιασμένους. Επιπλέον εκτιμάται ότι μία τέτοια απόφαση θα είχε και πολιτικό κόστος.
Παρόλα αυτά σε περίπτωση που παρθούν πιο οριζόντια μέτρα αναγκαστικά θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.