Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες νέες απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους, ενώ προανήγγειλε και ότι θα γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου για τους μη εμβολισμένους πολίτες.
Γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι πλέον το εμβόλιο θα είναι απαραίτητο για να μπορέσει κάποιος να ζήσει, αλλιώς στο τέλος δεν θα του επιτρέπεται ούτε να βγει από το σπίτι του, ενώ ο εμβολιασμός δεν θα είναι μια ή δύο δόσεις και τέλος, αλλά θα χρειάζεται εμβόλιο ανά περίπου 6 μήνες.
Είναι κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο πρώην αντιπρόεδρος της Pfizer Δρ. Michael Yeadon o oποίος πριν από λίγους μήνες είχε πει τα εξής σοκαριστικά: «Άπαξ και μπεις στο σύστημα όλη σου η ζωή εξαρτάται από τη στάση του σε αυτό αν έχεις ένα έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή όχι. Στο τέλος θα φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να αγοράσουμε βενζίνη χωρίς αυτό. Ότι πουν οι κανόνες. Θα κάνεις αυτό που θέλουν. Είναι αυτό που θέλεις; Εάν όχι, τότε καλύτερα να διαμαρτυρηθείς γιατί από μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μπορώ να σας προειδοποιήσω και να σας εξηγήσω το πόσο επικίνδυνο είναι, αλλά εσύ που το παρακολουθείς πίσω από την κάμερα εάν δεν κάνεις κάτι αυτοί οι εγκληματίες μπορούν να κλέψουν την δημοκρατία και την ελευθερία για πάντα».
Πλέον τα όσα έλεγε ο M.Yeadon δεν φαντάζουν σενάριο φαντασίας, αφού θα χρειάζεται πλέον πιστοποιητικό, είτε εμβολιασμού, είτε τεστ για να πάει κάποιος σχεδόν σε όλα τα μέρη. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρειάζεται η επίδειξη πιστοποιητικού για όλους τους χώρους πλην φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και εκκλησίες.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η υποχρέωση για rapid test για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια κ.α. προκαλούν την έντονη αντίδραση και των καταστηματαρχών, οι οποίοι μιλούν για ένα ακόμη «οικονομικό χτύπημα».
Τι αλλάζει από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και στις εκκλησίες, θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid test ή μοριακό εβδομαδιαίως.
Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, στις τράπεζες και στις δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid test ή μοριακό. Το μέτρο δεν αφορά αγορές τροφίμων (super market), φαρμακεία και την εκτέλεση θρησκευτικών καθηκόντων».
Τσουχτερά πρόστιμα και ποινές
Επιπλέον εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε σχέση με τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 5.000 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και το λουκέτο.
Ποινές προωθούνται και για τις ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα.
Τα μέτρα που δεν επιβλήθηκαν αλλά... έρχονται
Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αρκετοί οι Επιστήμονες που εισηγήθηκαν πιο σκληρά μέτρα, όπως η απαγόρευση της μουσικής στις «κόκκινες» περιοχές αλλά και απαγορευτικό στην είσοδο ανεμβολίαστων σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ σε περιοχές εξαιρετικά επιβαρυμένες, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα.
Τρίτη δόση από την Παρασκευή
Αναφορικά με τους εμβολιασμένους πολίτες σε εφαρμογή τίθεται την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ειδικά για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους.
Η έμφαση σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα προκύπτει από το γεγονός ότι «για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» παρατήρησε ο Υπουργός υγείας, προτρέποντας όσους πολίτες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη, αναμνηστική δόση.
Προς το παρόν η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική, όμως είναι ξεκάθαρο ότι σύντομα θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος όποιος έχει κάνει μόνο δύο δόσεις, άλλωστε η κυβέρνηση έχει την σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, καθώς κάτι τέτοιο ήταν πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλη.
Πώς έγιναν πελάτες της Pfizer οι Έλληνες
Οι Έλληνες πολίτες με την πολιτική της κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν πελάτες της Pfizer, καθώς αργά ή γρήγορα όλοι θα αναγκαστούν να εμβολιαστούν. Με ποιο εμβόλιο; Μα φυσικά με της Pfizer! Η κυβέρνηση από την αρχή έφερε μόλις τέσσερα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson). Το AstraZeneca «τελείωσε» από τους πρώτους μήνες λόγω παρενεργειών, ενώ σύντομα αναμένεται να «τελειώσει» και το Johnson & Johnson, καθώς οι πολίτες το προτιμούσαν γιατί ήταν μονοδοσικό. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι μετά από δύο μήνες θα χρειάζεται να κάνει κάποιος δεύτερη δόση, οπότε δύσκολα κάποιος θα το προτιμά.
Επίσης η τρίτη δόση γίνεται κυρίως με τα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna), ενώ για τα παιδιά έχει εγκριθεί μόνο το εμβόλιο της Pfizer. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι σιγά σιγά η Pfizer θα αποκτήσει το μονοπώλιο.