Κύρια θέματα,Κίνα • 05/05/2022 - 17:15
Η Κίνα διέταξε «stress test» σε τράπεζες & οικονομία λόγω επικείμενων κυρώσεων της Δύσης- HΠΑ: "Ανά πάσα στιγμή εισβολή στην Ταιβάν"
Προετοιμασία περιφερειακής σύγκρουσης
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
“Ανά πάσα στιγμή η Κίνα μπορεί να ξεκινήσει την επιχείρηση εισβολής στην Ταιβάν” αναφέρουν αμερικανικές υπηρεσίες. Το Πεκίνο έδωσε εντολή για ολοκληρωμένα «stress test» στον τραπεζικό και οικονομικό τομέα της χώρας για να μελετηθούν οι “επικείμενες επιπτώσεις” αμερικανικών κυρώσεων.
Το Πεκίνο θεωρεί 100% δεδομένο πως θα υποστεί κυρώσεις από τη Δύση και προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες. Όπως αποκαλύπτεται, Βρετανία και ΗΠΑ το γνωρίζουν εδώ και καιρό γι αυτό και η πρόσφατη έκτακτη διάσκεψη κορυφής για το θέμα της Ταιβάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημέρωσαν ότι από εδώ και πέρα “η Κίνα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει μια επιχείρηση κατά της Ταϊβάν μέχρι και το τέλος της θητείας του Σι Τζινπίνγκ”.
Υπενθυμίζουμε, όπως έχει αποκαλύψει το WarNews247, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση με εγχώριες και ξένες τράπεζες για να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας στο εξωτερικό από αμερικανικές κυρώσεις παρόμοιες με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Το Πεκίνο διέταξε «stress test» λόγω κυρώσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πεκίνο ανησυχώντας για σαρωτικές κυρώσεις ρωσικού τύπου από τη Δύση, διέταξε να γίνουν ολοκληρωμένα «stress test» για να μελετήσει τις επιπτώσεις ενός παρόμοιου σεναρίου στην οικονομία της χώρας.
Σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος, μια εκτεταμένη άσκηση ξεκίνησε γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου, όταν οι δυτικοί σύμμαχοι επέβαλαν άνευ προηγουμένου κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Αρκετές βασικές κινεζικές κρατικές υπηρεσίες – από τον τραπεζικές τομέα μέχρι το διεθνές εμπόριο – κλήθηκαν να βρουν λύσεις σε περίπτωση που η Δύση επέβαλε τα ίδια εμπάργκο στην Κίνα.
«Όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την άσκηση χρησιμοποιούν ως βάση τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία αντιμετωπίστηκε προκειμένου να καθοριστεί η πολιτική απάντηση της ίδιας της Κίνας σε περίπτωση που η Δύση την αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε το πρόσωπο.
«Αυτό το stress test περιλαμβάνει μια σειρά μεθοδολογιών, συμπεριλαμβανομένης της μοντελοποίησης».
“Το Πεκίνο δεν διευκρίνισε γιατί ζήτησε από την τεράστια γραφειοκρατία του να πραγματοποιήσει μια τέτοια άσκηση. Είπαν ότι ήταν μια «φυσική αντίδραση» από το Πεκίνο, δεδομένης της στενής σχέσης του με τη Μόσχα” είπε η πηγή.
Προετοιμασία περιφερειακής σύγκρουσης
Όμως κατά την έκτακτη διάσκεψη των τραπεζιτών, κινέζοι αξιωματούχοι είπαν ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν κατά του Πεκίνου σε περίπτωση περιφερειακής στρατιωτικής σύγκρουσης ή άλλης κρίσης.
«Από την οπτική γωνία του Πεκίνου, εάν οι δυτικοί σύμμαχοι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μπορούσαν να λάβουν τέτοια μέτρα κατά της Μόσχας, θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και στην Κίνα. Επομένως, η ηγεσία πρέπει να γνωρίζει πόσο ανθεκτική είναι πραγματικά η χώρα», δήλωσε ο Tong Zhao, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace με έδρα το Πεκίνο.
Ωστόσο, ο Έντουαρντ Φίσμαν, πρώην σύμβουλος του Τζον Κέρι για τις οικονομικές κυρώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε ότι καμία οικονομία –ακόμα και η Κίνα– δεν έχει ανοσία στους τύπους οικονομικών κυρώσεων που η Δύση έχει επιβάλει κατά της Ρωσίας.
“Ποιο είναι το βραχυπρόθεσμο κόστος για την Κίνα”
«Δεν υπάρχει καλή εναλλακτική λύση στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυτό είναι πιθανό να παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.
«Το μέλλον της οικονομικής σύγκρουσης μεταξύ Δύσης και Κίνας, πιθανότατα θα είναι πιο στενό σε εύρος από αυτό που έχουμε δει από τη Δύση εναντίον της Ρωσίας.
Θα επικεντρωθεί σε στρατηγικούς τομείς – όπως οι τεχνολογίες αιχμής και οι υποδομές επόμενης γενιάς – όχι στην προσπάθεια δημιουργίας οικονομικής αναστάτωσης ευρείας βάσης».
Ο Ζάο είπε ότι η τρέχουσα άσκηση από το Πεκίνο θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια να κατανοηθεί ποιο θα ήταν το βραχυπρόθεσμο κόστος για την Κίνα εάν παρείχε υλική υποστήριξη στη Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 22 Απριλίου, αξιωματούχοι του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας πραγματοποίησαν συνάντηση με εγχώριες και ξένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της HSBC, για να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Κίνας στο εξωτερικό εάν επιβληθούν κυρώσεις τύπου Ρωσίας.
«Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ της ηγεσίας του Πεκίνου ότι μια στρατηγική σύγκρουση μεταξύ της Κίνας και της Δύσης μπορεί να μην είναι ζήτημα αν θα συμβεί, αλλά πότε θα συμβεί, ιδιαίτερα για το ζήτημα της Ταϊβάν”
Τί είχαν προτείνει οι τραπεζίτες – Το ρίσκο των ΗΠΑ
Υπενθυμίζουμε ότι ορισμένοι τραπεζίτες πρότειναν ότι η κεντρική τράπεζα να απαιτήσει από τους εξαγωγείς να ανταλλάξουν όλα τα συναλλαγματικά τους έσοδα με ρενμίνμπι (κινεζικό Γουάν) για να αυξήσουν τα onshore αποθέματά της σε δολάρια. Επί του παρόντος, επιτρέπεται στους εξαγωγείς να διατηρούν ένα μέρος των κερδών τους σε ξένο συνάλλαγμα για μελλοντική χρήση.
Άλλοι πρότειναν μια «σημαντική» περικοπή στην ποσόστωση των 50.000 δολαρίων που επιτρέπεται να αγοράζουν κάθε χρόνο οι Κινέζοι υπήκοοι για ταξίδια στο εξωτερικό, εκπαίδευση και άλλες αγορές offshore.
Όταν ένας αξιωματούχος ρώτησε τους Κινέζους τραπεζίτες εάν μπορούσαν να διαφοροποιηθούν με περισσότερα γεν ή περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζονται από το ευρώ, η απάντηση ήταν αρνητική με το αιτολογικό ότι η ιδέα δεν ήταν πρακτική.
Ορισμένοι τραπεζίτες που ήταν παρόντες, ωστόσο, αμφέβαλλαν εάν η Ουάσιγκτον θα μπορούσε ποτέ να αντέξει οικονομικά να κόψει τους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, δεδομένης της θέσης της ως της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, των τεράστιων περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια και της στενής εμπορικής σχέσης με τις ΗΠΑ.
«Είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ να επιβάλουν τεράστιες κυρώσεις κατά της Κίνας.
Είναι σαν μια αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή σε έναν πυρηνικό πόλεμο».