Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει την αξία των drones στο πεδίο της μάχης, καθώς αυτά είτε οπλισμένα, είτε σε ρόλο εναέριου παρατηρηρτή πυροβολικού που συντονίζει την ακρίβεια των πυρών αυτού κατά του εχθρού, διαμορφώνουν νέα δόγματα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Η εμφάνιση μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους (UGV) στον πόλεμο στην Ουκρανία -Το "ενδιαφέρον" της Ελλάδας
Ωστόσο καθώς τα παραπάνω απειλούν τις κινήσεις των στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο πεδίο της μάχης τα πρώτα UGV εξυπηρετώντας τον ανεφοδιασμό στρατιωτών.
Άποψή μας είναι τα UGV και η χρήση τους στην Ουκρανία θα πρέπει να αποτελέσουν ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος για εμάς, αφού αυτά δύνανται να προσφέρουν πολύτιμη και καθοριστική βοήθεια σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία στον Ελληνικό στρατό, ο οποίος αριθμητικά υπολείπεται σημαντικά του τουρκικού, θωρακίζοντας την άμυνά μας ακόμη περισσότερο σε Έβρο και νησιά μας στο Αιγαίο.
Αποστολές-χρήση των UGV στην Ουκρανία
Τα UGV που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής σε εικόνες-video που διανέμονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν αυτά να έχουν σχεδιαστεί για αποστολές Διοικητικής Μέριμνας στην πρώτη γραμμή, αποφεύγοντας έτσι οι στρατιώτες να κινηθούν και να προδώσουν τις θέσεις τους στα εχθρικά drones που καραδοκούν.
Ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με το Κρεμλίνο δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει ένα ρωσικό μη επανδρωμένο όχημα εδάφους (UGV), να παραδίδει προμήθειες σε στρατεύματα πρώτης γραμμής αποφεύγοντας χτυπήματα από ουκρανικά mini-drones και μεταφέροντας έναν τραυματισμένο στρατιώτη, αν και η εκκένωση δεν φαίνεται ξεκάθαρα .
«Εξαιτίας τόσων πολλών drones που λειτουργούν στον αέρα, τόσο επιτήρησης όσο και οπλισμένα, η μετακίνηση έχει γίνει πολύ δύσκολη και για τις δύο πλευρές», είπε ο Sam Bendett, ερευνητικός αναλυτής στο κέντρο σκέψης Center for Naval Analyzes με έδρα τις ΗΠΑ.
«Έτσι, τακτικές εργασίες όπως η εφοδιασμός, η προμήθεια και η εκκένωση κινδυνεύουν να ανακαλυφθούν και να δεχθούν επίθεση από drones».
Σε απάντηση, οι ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσουν «απλές πλατφόρμες DIY» για τέτοιες εργασίες, πρόσθεσε ο Bendett.
Ο Φεντερίκο Μπορσάρι, συνεργάτης του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είπε ότι φαίνεται ότι το 87ο Σύνταγμα Τυφεκίων της Ρωσίας το οποίο επί του παρόντος δρά στη βιομηχανική περιοχή νότια της Avdiivka της Ουκρανίας, παρουσιάσε εικόνες στο κανάλι Telegram από ένα απλό UGV, όχι βιομηχανικά παραγόμενο, αλλά μάλλον αυτοσχέδιο, αποτελούμενο από εξαρτήματα εμπορίου που συναρμολογήθηκαν.
Και οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι με βάση την εμφάνιση της πλατφόρμας, μπορεί να έχει συναρμολογηθεί από στρατιώτες ή εθελοντές στην πρώτη γραμμή. .
Αν και δεν είναι σαφές εάν τα αυτοσχέδια ρομπότ θα μπορούσαν να μεταφέρουν έναν τραυματισμένο στρατιώτη, οι αναλυτές είπαν ότι αυτό που φαίνεται στις εικπονες-video θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει τη δουλειά.
«Τα βασικά χαρακτηριστικά του οχήματος φαίνεται να είναι περίπου 1,5 μέτρα σε μήκος και 1,20 μέτρα σε πλάτος, με δύο εκτάσιμες πλάκες στο μπροστινό και το πίσω μέρος του μεσαίου τμήματος για να μεταφέρει έναν μόνο στρατιώτη», είπε ο Borsari.
Τα πρόσφατα πειράματα της Ρωσίας με ρομπότ εδάφους θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια τάση, πρόσθεσε. «Η τεράστια γκάμα πρωτοτύπων UGV στα οποία εργάζονται οι ρωσικές εταιρείες είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η Μόσχα θεωρεί αυτό το τμήμα ως σημαντικό για τις μελλοντικές στρατιωτικές της δυνατότητες».
Επιτακτική η "στροφή" του Ελληνικού στρατού στα UGV
Οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουν μια εξοπλιστική κοσμογονία, μετά από χρόνια μαρασμού λόγω των οικονομικών μνημονίων.
Έχουν γίνει πολλά και σωστά βήματα αναφορικά με την αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως μαχητικών αεροσκαφών RAFALE, φρεγατών BEK@HRA, εκσυγχρονισμού μαχητικών F-16 σε έκδοση VIPER και άλλα.
Ωστόσο κοινή διαπίστωση είναι ότι στον τομέα των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων, θαλάσσιων μέσων και χερσαίων συστημάτων, αντίστοιχα UAV, USV, UGV , η χώρα μας υπολείπεται σε σχέση με την Τουρκία, κάτι το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα, αφού οι πόλεμοι σε Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ και εσχάτως σε Ουκρανία, έχουν ανάγει τα εν λόγω μη επανδρωμένα μέσα, σε αποφασιστικούς παράγοντες έκβασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Αναφορικά με τα UGV, η χώρα μας εξοπλιστικά βρίσκεται στα σπάργανα ακόμη, οπότε η εξέταση και προμήθεια ανάλογων συστημάτων από τρίτες χώρες, καθίσταται επιτακτική, αφού αντιλαμβανόμαστε ότι θα συνεισφέρουν πολύτιμη και καθοριστική βοήθεια σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία στον Ελληνικό στρατό, ο οποίος αριθμητικά υπολείπεται σημαντικά του τουρκικού.
Ο ρόλος και οι αποστολές που δύναται να αναλάβουν σύγχρονα βιομηχανικά κατασκευασμένα UGV δεν περιορίζονται σε αποστολές υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας, όπως γίνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά σε πάνοπλους μαχητές ικανούς να διεξάγουν με μηδενικό ανθρώπινο κόστος χερσαίες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα το Type-X της , που είναι οπλισμένο με ένα αυτόματο πυροβόλο των 30 mm και φέρει εκτοξευτές περιπλανώμενων πυρομαχικών της Halcon's Hunter 2S.
Το Type-X είναι ένα συμπαγές όχημα με μήκος 6 μέτρα, ύψος 2,9 μέτρα και πλάτος 2,2 μέτρα, έχει αυτονομία έως και 600 km, ενώ ελέγχεται από τον χειριστή μέσα από την καμπίνα ενός ειδικού θωρακισμένου ή ιχνηλατούμενου οχήματος.
Τέλος επισημαίνουμε ότι η αγορά UGV από τρίτες χώρες και η ένταξή τους σε Μηχανοκίνητους-Τεθωρακισμένους Σχηματισμούς του Στρατού μας, θα διαμορφώσει νέες τακτικές, που θα έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο κόστος αίματος σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και μεγιστοποίηση της φονικότητας έναντι του εχθρού.