Η Νίκη Κεραμέως ισχυρίζεται ότι το νέο μέτρο αφορά πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπως εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες που δουλεύουν ακόμη και 7 ημέρες συνεχόμενα, λέγοντας πως «το πενθήμερο είναι ο κανόνας. Είναι η δυνατότητα για μια έξτρα ημέρα εργασίας».
Μάλιστα, όπως είπε, δεν πρέπει να μιλάμε για 6ήμερη εργασία αλλά για έκτακτη μέρα εργασίας, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, «μιλάμε για την εξαίρεση της εξαίρεσης που αφορά εργοστάσια και επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας».
Αναφορικά με το εάν χαρίζεται μια ώρα στη βιομηχανία που αφορά τον χρόνο προετοιμασίας των εργαζομένων, η Νίκη Κεραμέως απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που είχε ορίσει ο Άρειος Πάγος από το 1965, λέγοντας ότι «δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ίσχυε».
Υπενθυμίζεται, όμως, ότι μέτρο αφορά το δικαίωμα που θα έχει εφεξής ο εργοδότης να επιβάλει μονομερώς εργασία έξι ημερών την εβδομάδα. Το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας – σύμφωνα με τον νόμο 5053/23– αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας οι οποίες εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Δεν θα αφορά δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.
Δεν εξαιρούνται ρητά από το καθεστώς οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε ΟΤΑ, ΔΟΥ, ΔΕΗ., ΕΥΔΑΠ και σε άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που σχετίζονται με εργασίες που εξυπηρετούν το κοινό.
Μητσοτάκης: Θα επισκεφθεί σήμερα το υπουργείο Εργασίας- Συνάντηση με Ν. Κεραμέως
«Μπάζει νερά» ο έλεγχος εφαρμογής της νομοθεσίας
Το υπουργείο Εργασίας που δέχεται σφοδρά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικαλιστικά σωματεία επικαλείται ως… «εγγύηση» για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας την εφαρμογή το μέτρου της ψηφιακής κάρτας. Όπως ισχυρίζεται εκεί θα καταγράφονται επακριβώς οι χρόνοι εργασίας έτσι ώστε να μην υπάρχουν παραβιάσεις.
Δεδομένο ότι οι διατάξεις για την εξαήμερη εργασία έχουν μπει σε εφαρμογή ενώ οι υποδομές ψηφιακών καρτών βρίσκονται πολλές φορές σε κατάσταση… προσεχώς όλα είναι στον «αέρα». Επίσης, τα συνδικάτα έχουν κάνει πολλές καταγγελίες για τους δεκάδες τρόπους με τους οποίους «παρακάμπτεται» η ψηφιακή κάρτα.
Στα «κάγκελα» κόμματα της αντιπολίτευσης – Αντιδρά η ΓΣΕΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «επιστροφή στις εργασιακές συνθήκες του 19ου αιώνα», που αποτελεί «ντροπή για τη χώρα» και δεσμεύεται για την «κατάργηση όλου του αντεργατικού πλέγματος που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση της Δεξιάς, είναι η κυβέρνηση των ελίτ και της εργοδοσίας και έφερε ένα νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. «Όχι στην εξαήμερη εργασία», αναφέρει και ζητά «να ανοίξει τώρα η συζήτηση -όπως γίνεται πλέον σε όλη την Ευρώπη- για τετραήμερη εργασία με ταυτόχρονη αύξηση των μισθών».
Στο μεταξύ, ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Γαβρήλος, ενημερώνει πως το κόμμα της Κουμουνδούρου «καταθέτει Επίκαιρη Επερώτηση για την απορρύθμιση της εργασίας από τη ΝΔ, καθώς «ρυθμίσεις όπως νομιμοποίηση απλήρωτων υπερωριών, κατάργηση πενθήμερου, επιβολή 10ωρης ή και 13ωρης/24ωρο απασχόλησης, επέκταση 6ήμερης ή/και 7ήμερης εργασίας, κατάργηση αιτιολόγησης κατά την απόλυση, νομιμοποίηση όλων των »λευκών συμβάσεων», συμβάσεις μηδενικών ωρών με εργαζόμενους 24/7, υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, αποδυνάμωση των ΣΣΕ και ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης, έχουν δημιουργήσει ένα άναρχο, αυθαίρετο και αρνητικό σκηνικό για τον σημερινό εργαζόμενο».
Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και της Νίκης Κεραμέως που ανέλαβε το σχετικό χαρτοφυλάκιο εξαπολύει ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος.
Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «ως την πιο βάρβαρη, την πιο αντεργατική, την πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο, που όχι μόνο αντιμετωπίζει τον κόσμο της εργασίας ως άψυχα αντικείμενα και περισσευούμενους, αλλά από πάνω έχει και το απύθμενο θράσος να επιχειρεί να μας πείσει ότι όλα όσα έχει κάνει, κατ’ εντολή του ΣΕΒ και της μεγαλοεργοδοσίας, είναι για το καλό μας».