Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Αθλητισμός

Η ιστορία της «διαστημικής κουβέρτας» που δίνεται στους δρομείς του Μαραθωνίου

Οι δρομείς του Μαραθωνίου και αγώνων μεγάλων αποστάσεων λαμβάνουν μία ιδιαίτερη κουβέρτα, μετά τον τερματισμό. Η «διαστημική κουβέρτα», όπως ονομάζεται λόγω της μεταλλικής της εμφάνισης, έχει έναν και μόνο στόχο: να τους προστατεύσει από πιθανή υποθερμία. 

Οι «διαστημικές κουβέρτες», που έχουν γίνει συνώνυμο του Μαραθωνίου, αναπτύχθηκαν - αρχικά - από τη NASA το 1964. 

Τότε εργαζόταν ως διευθυντής πωλήσεων για μια εταιρεία μεταλλοποίησης, που κατασκεύαζε προϊόντα που χρησιμοποιούνταν για την αεροδιαστημική μόνωση, και σκέφτηκε να φτιάξει τη δική του εκδοχή της κουβέρτας.  Στην αρχή αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, με βασικά να είναι το κόστος του τελικού προϊόντος και το πόσο δύσχρηστο ήταν. Επινόησε ένα νέο σχέδιο με τη χρήση πολυεστέρα. Αργότερα, χρησιμοποίησε ένα πλαστικό που ονομάζεται πολυαιθυλένιο, το οποίο επεξεργαζόταν με αλουμίνιο στη μία πλευρά. 

Αυτά είναι τα 10 μεγαλύτερα πολεμικά πλοία στον κόσμο - Πόσα ανήκουν σε ΗΠΑ και Ρωσία

Πώς λειτουργούν οι κουβέρτες του Μαραθωνίου

Οι ιδιαίτερα αντανακλαστικοί μονωτήρες βοηθούν να αποφευχθεί η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας του σώματος των αθλητών, ενώ έχουν ενσωματωθεί και σε ρούχα και υπνόσακους για εξωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος αυξάνεται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας, οι μαραθωνοδρόμοι συνεχίζουν να χάνουν θερμότητα. Και σε περίπτωση που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, μειώνεται ακόμα πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να διατρέξουν κίνδυνο υποθερμίας.

«Το σώμα σας εξακολουθεί να προσπαθεί να απαλλαγεί από την επιπλέον θερμότητα, παρόλο που έξω κάνει περισσότερο κρύο» δήλωσε στους New York Times ο Dr. Alexis Colvin, ορθοπεδικός χειρουργός με εξειδίκευση στην αθλητιατρική.

 

Περισσότερο από το να λειτουργούν απλώς ως στρώμα μόνωσης, οι «διαστημικές κουβέρτες» αποτελούν ένα φράγμα της ακτινοβολίας. Το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία χαμηλού επιπέδου. Αλλά, περισσότερο από 90% της ακτινοβολίας του ίδιου του σώματος αναπηδά πίσω σε αυτό, όταν είναι τυλιγμένο με αυτό το υλικό.

Το 1979, ο David Deigan, ιδρυτής της εταιρείας Heatsheets, έτρεχε στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης και παρατήρησε πως οι διοργανωτές μοίραζαν τις παράξενες αυτές κουβέρτες. Πήρε μία, από περιέργεια, για να την περιεργαστεί.

Tags
Back to top button