Γερμανία • 11/05/2022 - 16:06
Η γερμανική VNG άνοιξε λογαριασμό στην Gazprombank για πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου
"Υποχώρησε η γερμανική εταιρεία"
Η VNG θα μεταφέρει τις πληρωμές σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο στην Gazprombank στο μέλλον και δεν αναμένει προβλήματα κατά τη μετατροπή σε ρούβλια, όπως ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία τη Δευτέρα, ικανοποιώντας το αίτημα της Μόσχας στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος πληρωμών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η ανακοίνωση της VNG έρχεται καθώς το Κρεμλίνο έχει απαιτήσει την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια μέσω ενός περίπλοκου σχήματος.
Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου ανησυχούν ότι η υιοθέτηση των νέων μέτρων, βάσει των οποίων πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για μελλοντικές πληρωμές, θα μπορούσε να παραβιάσει τις κυρώσεις και ότι η απόρριψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.
Η VNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη γερμανική εταιρεία EnBW, ανέφερε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί κυρώσεων, για να συνεχίσει να διασφαλίζει τις προμήθειες και, επομένως, την οικονομική σταθερότητα στη Γερμανία.
“Θα καταβάλουμε το ποσό του τιμολογίου, το οποίο θα συνεχίσει να καταβάλλεται σε ευρώ, στους λογαριασμούς στην Gazprombank σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί από την πλευρά μας η έγκαιρη πληρωμή του προμηθευτή μας”, ανέφερε η VNG στην ανακοίνωσή της
“Υποθέτουμε επίσης ότι η μετατροπή σε ρούβλια δεν θα προκαλέσει δυσκολίες. Τουλάχιστον το άνοιγμα του λογαριασμού κύλησε εντελώς ομαλά”, πρόσθεσε η εταιρεία.
Η εταιρεία δεν απάντησε σε γραπτές συμπληρωματικές ερωτήσεις του Reuters όταν της ζητήθηκε να διευκρινίσει αν είχε ανοίξει δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν για πληρωμές σε ευρώ και έναν για τη μετατροπή σε ρούβλια.
Μαζί με την Uniper και την RWE, η VNG είναι ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Η EnBW ανέφερε ότι το 20% των 495 τεραβατώρων φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε πέρυσι προήλθε μέσω απευθείας συμφωνιών με Ρώσους προμηθευτές, προσθέτοντας ότι οι ποσότητες αυτές θα μειωθούν από το 2023 και μετά.