Ρωσία • 01/04/2022 - 08:18
Η Gazprom εξετάζει επιλογές για να κόψει την προμήθεια αερίου σε «μη φιλικές χώρες»
Η εντολή που έδωσε ο Πούτιν
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξετάζει τις επιλογές του για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου σε «μη φιλικές» χώρες, καθώς και τις πιθανές συνέπειες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που επικαλείται ανώνυμες πηγές.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία σύντομα θα απαιτήσει από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν τα καύσιμα με ρούβλια, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή κρίση στην προμήθεια αερίου στην Ευρώπη.
Ο Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κεντρική τράπεζα και την Gazprom να ετοιμάσουν έναν μηχανισμό πληρωμής έως τις 31 Μαρτίου, εν μέσω κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λόγω της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, που διεξάγει στην Ουκρανία.
Χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού αερίου από τη Gazprom, έχουν διαμηνύσει την άρνησή τους να πληρώσουν το ρωσικό αέριο με ρούβλια.
«Η Gazprom… πράγματι επεξεργάζεται μια εναλλακτική για την πλήρη παύση των προμηθειών αερίου σε ‘μη φιλικές’ χώρες και αποτιμά τις συνέπειες τέτοιων μέτρων», ανέφερε το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την Kommersant, η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα στην εφημερίδα.
Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο.
Η Γερμανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που ενεργοποιεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο.
Μετά την κίνηση της Γερμανίας, οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αυξήθηκαν.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 15% αφού η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε την πρώτη φάση της στρατηγικής της, σηματοδοτώντας την πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασης του εφοδιασμού, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν επίσης. Η κίνηση έρχεται καθώς η Ρωσία σκοπεύει να απαιτήσει από τους αγοραστές να πληρώσουν για τις προμήθειες φυσικού αερίου της σε ρούβλια, μια απαίτηση που οι χώρες της G-7 απέρριψαν ομόφωνα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό φυσικό αέριο για παράδοση Μαΐου αυξήθηκε έως και 125,34 ευρώ η μεγαβατώρα, πριν κλείσει στα 119,8 ευρώ η μεγαβατώρα. Το γερμανικό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας για τον Μάιο σκαρφάλωσε έως και 9,3% στα 273 ευρώ.
Η Γαλλία προετοιμάζεται επίσης για πιθανή περικοπή του ενεργειακού εφοδιασμού. Ο διανομέας φυσικού αερίου αναμένει από την κυβέρνηση να δημοσιεύσει ένα διάταγμα τις επόμενες ημέρες που θα περιγράφει τα σχέδια για πιθανή διανομή φυσικού αερίου, δήλωσε ο επικεφαλής της GRDF SA Laurence Poirier-Dietz σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos την Τρίτη.