Σε άρθρο του που δημοσίευσε στις 11 Φεβρουαρίου στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ αναφέρει ότι επί μακρόν στην Ευρώπη υπάρχει η «Ερντογανοφοβία», που βασίζεται στην ισλαμοφοβία και την ξενοφοβία. Γιατί όμως κατά την άποψη του Τούρκου υπουργού η Ευρώπη φοβάται τον ισχυρό άνδρα της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;
«Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες συζητούν για την συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό της», υπογραμμίζει ο Τσελίκ και τονίζει, πως αντίθετα με όσα λέγονται αυτή η αναθεώρηση θα μειώσει και δεν θα αυξήσει τις εξουσίες του προέδρου Ερντογάν. Ο Τσελίκ υποστηρίζει πως το τουρκικός λαός στην πλειοψηφία του θα υποστηρίξει αυτή την συνταγματική αλλαγή επειδή το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου έδειξε την αδυναμία του υπάρχοντος συστήματος.
Στις 16 Απριλίου θα διεξαχθεί στην Τουρκία το δημοψήφισμα για την επικύρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, που προωθεί ο πρόεδρος Ερντογάν και που προβλέπεται με αυτή να γίνει ένας σύγχρονος «σουλτάνος».
Μεταξύ άλλων η αναθεώρηση περιλαμβάνει την μεταφορά στον πρόεδρο της χώρας εκτελεστικών εξουσιών που ανήκουν μέχρι σήμερα στον πρωθυπουργό. Όπως είναι ο διορισμός υπουργών, η κήρυξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η έκδοση διαταγμάτων και η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.
Ο Τούρκος υπουργός μίλησε, επίσης και στο γαλλικό κανάλι French 24 και αναφέρθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα του. Ο Τσελίκ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία βρίσκεται ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ ιμάμης και η οργάνωσή του FETO.
Ο ίδιος, τόνισε ότι όποιος αξιωματούχος του στρατού ή της κυβέρνησης αποδειχθεί ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος θα απομακρυνθεί από την θέση του και υποστήριξε ότι το δίκτυο του Γκιουλέν προσπαθεί επί 50 χρόνια να διεισδύσει σε θέσεις – κλειδιά της κυβέρνησης.
Ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε, επίσης, στο ίδιο κανάλι ότι ο Ερντογάν απέδειξε ότι είναι μεγάλος ηγέτης στην συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες. Στην σχετική δήλωσή του ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρει: «Η αληθινή απειλή προήλθε από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Γαλλία έπρεπε να δεχθεί 17.000 πρόσφυγες, αλλά μέχρι σήμερα έχει δεχθεί μόνο 2.000. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου πρόσφυγες. Όταν ο πρόεδρός μας αντιδρά σε αυτό τον κατηγορούν. Η Ευρώπη είναι εκείνη που δεν κράτησε τις υποσχέσεις της, τρία δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Τουρκία δεν εστάλησαν».