Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος

Δυο μικρά χωριά της Φθιώτιδος, σε διαμετρικά αντίθετες γεωγραφικές περιοχές, επέλεξε εφέτος για τον αρχιερατικό εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, τον Άγιο Χαράλαμπο Μώλου Λοκρίδος και την Καρυά Υπάτης.

    Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν μάλιστα απευθείας από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας στους 89,4 FM, αλλά και μέσῳ διαδικτύου.

    Στον Άγιο Χαράλαμπο Λοκρίδος, με τους είκοσι περίπου κατοίκους, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Ηλία Κυρμανίδη, αίσθηση προκάλεσε η συγκινητική προσφώνηση στον κ. Συμεών του Προέδρου του χωριού κ. Ιωάννη Αναγνώστου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:

     «Σεβασμιώτατε σας καλωσορίζουμε στο χωριό μας. Είναι μεγάλη μας τιμή, που μας επισκεφθήκατε. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου, που βιώνω τέτοια μεγάλη τιμή, να επισκέπτεται Μητροπολίτης το χωριό μας. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και εκ μέρους όλων των δημοτών, τους Αγιο-Χαραλαμπίτες. Εύχομαι ο Θεός να σας έχει καλά και όποτε μπορείτε να μας επισκέπτεσθε».

      Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αντιφωνώντας τον λόγο του κ.   Προέδρου, αλλά και του εφημέριου π. Ευθυμίου, υπογράμμισε:

     «Αγαπητοί μου Αγιο-Χαραλαμπίτες, μου άρεσε ιδιαίτερα ο χαρακτηρισμός αυτός του κ. Πρόεδρου. Έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα ο τόπος σας, ένα μεγάλο χάρισμα: έχει διατηρήσει το χωριό το όνομα του Αγίου, να φέρει το όνομα Άγιος Χαράλαμπος. Είναι τιμή και ευλογία να ονομάζεστε Αγιο-Χαραλαμπίτες, διότι η ζωή η αληθινή φαίνεται στη χαρά και τη λάμψη. Όταν ο άνθρωπος είναι γεμάτος, οταν ο άνθρωπος έχει μάθει να ζει και με τα λίγα, όταν ο άνθρωπος έχει μάθει να ζει μέσα στην ελευθερία,  γιατί ο τόπος σας είναι ένα μπαλκόνι, μία όαση ελευθερίας, ένας πύργος ελευθερίας, καθαρού αέρα και καθαρού ορίζοντα. Ο άνθρωπος που έχει μάθει να ζει σε ένα τέτοιο τόπο,  πραγματικά και χαρά έχει το πρόσωπό του, αλλά και λάμψη.

      Εύχομαι να φθάσετε στα 113 έτη και να έχετε τη χαρά και τον ενθουσιασμό του Αγίου Χαραλάμπους. Να μη γίνετε και να μη γίνουμε μίζεροι παππούδες και γιαγιάδες. Να έχετε τα νιάτα και τον ενθουσιασμό του Αγίου Χαραλάμπους. Να κρατήσετε από τον Άγιο Χαράλαμπο την ανεξικακία του.

      Πριν πολλά χρόνια υπήρξε ένας παππούλης εδώ στο χωριό, ο οποίος υπηρέτησε την Ενορία σαράντα χρόνια. Από την Δρυμαία η καταγωγή του. Γεννήθηκε το 1877. Αυτός ο παππούλης, ο π. Σπυρίδων Καραΐνδρος, το 1944 μαρτύρησε, ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους, και  όταν μαρτυρούσε συγχωρούσε. Του ‘λεγε η πρεσβυτέρα: «ρίξε τους κατάρα» και αυτός έδινε συγχώρεση. Έλεγε «ἄφες αὐτοῖς∙ οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσι». Ο π. Σπυρίδων αφήνει παρακαταθήκη,  να είστε αγαπημένοι, να είστε μονοιασμένοι. Έφυγε μέσα στην οδύνη, μέσα στο σπαραγμό, μέσα στην αναταραχή, μέσα στα μίση.

    Και άφησε παραγγελία και διαθήκη ειρήνης, αγάπης και συγχώρεσης. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι αυτός ο άνθρωπος υπήρξε πραγματικός Αγιο-Χαραλαμπίτης. Αυτό σημαίνει Αγιο-Χαραλαμπίτης, όχι απλώς ο κάτοικος του χωριού Άγιος Χαράλαμπος, αλλά αυτός που ακολουθεί τον Άγιο Χαράλαμπο, αυτός που ζει, όπως θέλει ο Άγιος Χαράλαμπος, αυτός που μιμείται τον Άγιο Χαράλαμπο, αυτός που παραδειγματίζεται από τον Άγιο Χαράλαμπο. Και ο μακαριστός π. Σπυρίδων Καραΐνδρος, που θυσιάστηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1944, μιμήθηκε τον Άγιο Χαράλαμπο και με το αίμα της ψυχής του, της καρδιάς του και του σώματός του, της ύπαρξής του άφησε παρακαταθήκη για το τι εστί Αγιο-Χαραλαμπίτης.

    Αγιο-Χαραλαμπίτης είναι αυτός που συγχωρεί, είναι αυτός που αγαπά, Αγιο-Χαραλαμπίτης είναι αυτός που υπερβαίνει, που έχει αρχοντιά, που έχει ανοιχτωσιά, που έχει ανοιχτή αγκαλιά, που συζητά, που ακούει, που δέχεται, που συνεργάζεται, που συμπορεύεται. Έτσι λοιπόν, αυτή την ευχή σας δίνω σήμερα από δω και θέλω να θυμάστε όχι, ότι απλώς ήρθε ο Μητροπολίτης στο χωριό σας, αλλά ήρθε εν καιρώ πανδημίας, την εποχή του κορωνοϊού, την εποχή που όλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, βγήκε από το σπίτι του και ήρθε εδώ, στον Άγιο Χαράλαμπο Λοκρίδος».

    Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην ορεινή Καρυά της ιστορικής περιοχής της Υπάτης έψαλε ο προσφατως υπό του κ. Συμεών χειροθετηθείς Πρωτοψάλτης και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Υπάτης κ. Σεραφείμ Κυρίτσης, ενώ παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας,  ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, καθώς και τοπικοί άρχοντες και φορείς.

    Στο  κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τον στίχο από το απολυτίκιο του Αγίου Χαραλάμπους «ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διά τοῦ μαρτυρίου», μεταξύ άλλων επεσήμανε:  

    «Έλαμψε πραγματικά ο Άγιος Χαράλαμπος,  έλαμψε και λάμπει και θα λάμπει για πάντα. Έλαμψε σε ηλικία 113 ετών όπου μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού,  έλαμψε και θα λάμπει σε χρόνια δύσκολα, όπως τα χρόνια της τουρκοκρατίας π.χ., σε αυτόν εδώ τον τόπο, σε χρόνια ελευθερίας, σε συνθήκες οποιεσδήποτε, κοινωνικές, πολιτειακές ή οικονομικές. Η λάμψη των Αγίων δεν επηρεάζεται από τις περιστάσεις αυτού του κόσμου. Έλαμψε δια του μαρτυρίου,  όμως δεν έλαμψε με ψεύτικα φώτα, δεν έλαμψε με επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν έλαμψε μέσα από μία εικόνα, δεν έλαμψε μέσα από ένα φτιασίδωμα, δεν έλαμψε μέσα από ένα ψεύτικο περιτύλιγμα, αλλά έλαμψε με το μαρτύριο ,έλαμψε δηλαδή με τη μαρτυρία, την οποία υπέγραψε με το αίμα της καρδιάς σου, την μαρτυρία της αλήθειας, την μαρτυρία της αγάπης, την μαρτυρία του Ιησού Χριστού.

      Σε μία περίοδο, όπως η τωρινή περίσταση, που βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες για έναν άλλο λαμπερό κόσμο, αυτόν που μέχρι πρότινος τα μέσα ενημερώσεως, οι ταγοί αυτού του κόσμου τον ονόμαζαν «πνευματικό κόσμο», «κόσμο της διανόησης και του πνεύματος», διαπιστώνουμε με οδύνη ότι εν πολλοίς ή εν μέρει, ένα κομμάτι τουλάχιστον, έλαμπε και αυτό, αλλά δια του μαρτυρίου του άλλου,  δια του μαρτυρίου των άλλων, δια του μαρτυρίου της κακοποίησης, δια του μαρτυρίου του εργασιακού εκφοβισμού, δια του μαρτυρίου της βίας, της διαφθοράς, της ανηθικότητας, με μία λάμψη λοιπόν εξωτερική, μία λάμψη ψεύτικη, που κρύβει μέσα της πολύ βρωμιά και πολύ δυσωδία και αυτά τα οποία βλέπουμε και ακούμε δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που πράγματι γίνονται, γινόντουσαν και ενδεχομένως αν δεν μετανοήσουμε εμείς οι άνθρωποι να συνεχίσουν να γίνονται.

          Κι όμως ο Άγιος Χαράλαμπος έρχεται και σήμερα να μας πει, ότι η πραγματική λάμψη δεν βρίσκεται γύρω από πρόσωπα φανταχτερά ,γύρω από ονόματα και αστέρες, γύρω από κυκλώματα εξουσίας, γύρω από κυκλώματα ελίτ διαφθοράς και διαπλοκής, στα οποία για να είσαι εισέλθεις πρέπει να πουλήσεις ψυχή και σώμα, αξιοπρέπεια και καρδιά, αρχοντιά  και προσωπικότητα, αλλά η λάμψη η πραγματική έρχεται όταν είσαι αποφασισμένος να μαρτυρήσεις για την αλήθεια και για την αγάπη, για την αξιοπρέπεια και την Ελευθερία. Να μένεις αγέρωχος και πιστός, να επαναστατείς και να αντιστέκεσαι, να στέκεσαι όρθιος μπροστά στη λαίλαπα ,να μιλάς, να αποκαλύπτεις, να φανερώνεις, να έχεις παρρησία και θάρρος και να τρέχεις σε καθαρές πήγες, εκεί που υπάρχει η αλήθεια  και η ζωή. Μπορεί αυτές οι πηγές να είναι ταπεινές, να είναι έξω από το μιντιακό και επικοινωνιακό σύστημα, όμως η αλήθεια δεν βρίσκεται στον κρότο,  η αλήθεια βρίσκεται στη γνησιότητα, στην αυθεντικότητα, στην αυτοθυσία, στην καλοσύνη και στην αγάπη.

        Δόξα τω Θεώ τέτοια φαινόμενα δεν έχουμε στις μικρές μας κοινωνίες. Καλύτερα να μας λένε χωριάτες, καλύτερα να μας λένε οπισθοδρομικούς, καλύτερα να μας λένε επαρχιώτες. Τίτλος τιμής είναι αυτό, να ξέρετε. Καλύτερα να είμαστε φτωχοί και καθαροί, παρά να ζούμε μέσα σε αυτή τη δυστυχία της αναξιοπρέπειας, της εκμαύλισης κάθε προσωπικότητας και κάθε αξίας. Καλύτερα να είμαστε στο χωριό μας και να είμαστε αγαπημένοι, να είμαστε ευτυχισμένοι, να είμαστε ενωμένοι με τη φύση, την δημιουργία, ο ένας με τον άλλον. Ναι, καλύτερα να ζούμε με τον παππού και τη γιαγιά παρέα, να ζούμε ο ένας με τον άλλον, καλύτερα οι αυλές μας να είναι ανοιχτές, τα σπίτια μας να είναι ανοιχτά, οι καρδιές μας να είναι ανοιχτές, να ζούμε με αξιοπρέπεια και με καθαρό το μέτωπο και με καθαρή την καρδιά. Γι’ αυτό λοιπόν κρατηθείτε. Κρατήστε τα χωριά μας, να κρατήσουμε τα χωριά μας, να είμαστε περήφανοι που μπορεί να είμαστε από μικρά χωριά, αλλά ευλογημένα χωριά ».

       Επιστρέφοντας στην πόλη της Λαμίας ο Σεβασμιώτατος, κατόπιν παρακλήσεως των ίδιων των μικρών παιδιών, σταμάτησε στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο στα Λουτρά Υπάτης, στο σχολείο που είχε πληγεί από τον φονικό ΙΑΝΟΣ και που τα παιδιά στην κυριολεξία είχαν σωθεί μέσα από την υδάτινη λαίλαπα, επισκεπτόμενος μάλιστα την κάθε τάξη ξεχωριστά.

          Ο Άγιος Πρωτσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Ραχών, στην οποία έψαλε ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» κ. Ανδρέας Ιωακείμ.

          Στο κήρυγμά του ο π. Άγγελος ωμίλησε για τό όραμα των Αγίων Μαρτύρων, το οποίο συμπυκνώνεται στην ακροτελεύτια φράση του σημερινού Αποστολικού Αναγνώσματος: «,ἵνα καὶ αὐτοὶ σωτηρίας τύχωσι τῆς ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ μετὰ δόξης αἰωνίου».

          Ο  Άγιος Πρωτοσύγκελλος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος  κ. Συμεών προς όλους τους εορταστές, για υγεία, δύναμη και κάθε ευλογία στην ζωή τους.

Tags
Back to top button