Η Ελλάδα επανεξετάζει την παράδοση των ρωσικής κατασκευής αμυντικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος S-300 και Tor-M1 στην Ουκρανία μετά από ρωσικό στρατιωτικό χτύπημα που σημειώθηκε κοντά στον Κ.Μητσοτάκη πρόσφατα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία,
Μετά από αυτή την επίθεση, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ελλάδα μπορεί να προμηθεύσει στην Ουκρανία το σύστημα S-300PMU-1, εάν μπορούσε να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα το πιο προηγμένο αμερικανικό σύστημα MIM-104 Patriot.
Αυτή η πιθανότητα έρχεται αφότου η Ελλάδα απέκλεισε αρχικά το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των ρωσικής κατασκευής πυραύλων S-300, που αγόρασε η Κύπρος τη δεκαετία του 1990, αλλά τελικά τοποθετήθηκαν στην Κρήτη για να εκτονωθεί η κρίση με την Τουρκία.
Η ίδια ιστοσελίδα υπενθυμίζει ότι από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ελλάδα προμήθευσε το Κίεβο με οχήματα μάχης πεζικού και φορητά όπλα.
Ανατριχιαστικό μήνυμα Μεντβέντεφ σε Δυτικούς! Ανάρτησε φωτογραφία με κρεμάλες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Ειδικός επί αμυντικών θεμάτων του κέντρου ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA) ομιλεί για το ίδιο θέμα
Ο Φρεντερίκο Μπορσάρι (Frederico Borsari), αμυντικός εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA) μιλώντας στο ίδιο ΜΜΕ , τόνισε τη σημασία της πιθανής μεταφοράς ελληνικών πυραύλων S-300 στην Ουκρανία, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη καταστροφή τουλάχιστον ενός εκτοξευτή Patriot PAC-2 από ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο Iskander-M.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ολλανδία παρείχαν στην Ουκρανία πυραύλους Patriot, οι οποίοι κατέρριψαν με επιτυχία ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και αρκετά ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη.
Ωστόσο, η Ουκρανία αναφέρεται ότι έχασε τουλάχιστον έναν εκτοξευτή Patriot.
Η Ελλάδα εξετάζει επίσης τη μεταφορά των συστημάτων αεράμυνας Tor-M1 και Osa-AKM στην Ουκρανία.
Ενώ τα συστήματα S-300 και Tor-M1 παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ουκρανία, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκυ, τα ελληνικά συστήματα Osa θεωρούνται απαρχαιωμένα από τους Ουκρανούς.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανταλλάξει τα συστήματα S-300PMU1 με συστήματα αεράμυνας αμερικανικής κατασκευής PATRIOT και τίποτα άλλο”, αναφέρει ο ίδιος.
Σύμφωνα με το Military Balance 2023, η Ελλάδα διαθέτει 21 συστήματα αεράμυνας Tor-M1.
S-300PMU-1
Το σύστημα αυτό ξεχωρίζει για την βελτιωμένη μονάδα ραντάρ του, η οποία παρέχει καλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης, παρακολούθησης και εμπλοκής χάρη στο ραντάρ ελέγχου πυρός 30N6E.
Το σύστημα μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τον πύραυλο 48N6E, εκτός από τους τυπικούς πυραύλους της σειράς 5V55, προσφέροντας έτσι σημαντική αναβάθμιση στις δυνατότητες αεράμυνας για την Ουκρανία εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-300PMU1 μπορεί να εμπλέξει έως και 36 εναέριους στόχους ταυτόχρονα με 72 πυραύλους.
Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των συστημάτων πραγματοποιείται μέσω κρυπτογραφημένων σημάτων ενσύρματης και ασύρματης επικοινωνίας, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μονάδες εκτοξευτή 5P85TE και 5P85SE.
Στο όνομα της ελευθερίας! Έτοιμος ο Ορμπάν να "καταλάβει" τις Βρυξέλλες για να φέρει την αλλαγή στην ΕΕ
TOR-M1 9A331-1
Το ρωσικής κατασκευής σύστημα με ονομασία κωδικού ΝΑΤΟ SA-15 Gauntlet) είναι ένα κινητό, ολοκληρωμένο αμυντικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Το TOR-M1 προορίζεται για αποτελεσματική άμυνα στρατευμάτων και πολιτικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων από τρέχοντα και μελλοντικά όπλα αεροπορικής επίθεσης, κυρίως όπλα υψηλής ακρίβειας, καθώς και από αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους Κρουζ, κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες και τηλεκατευθυνόμενα οχήματα.
Το βασικό εξάρτημα του συστήματος είναι ένα όχημα μάχης τοποθετημένο σε ειδικό σασί κατηγορίας μεσαίου βάρους.
Το σύστημα TOR-M1 μπορεί να ανιχνεύσει εναέριους στόχους εν κινήσει και να εκτοξεύσει πυραύλους αεράμυνας.
Το όχημα μάχης TOR-M1 μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, εκτοξεύοντας πυραύλους από σταθερές θέσεις ή εν κινήσει.
Ο χρόνος εγκατάστασης υπολογίζεται σε 3 λεπτά και ο τυπικός χρόνος αντίδρασης, από την ανίχνευση στόχου έως την εκτόξευση πυραύλου, είναι 5-8 δευτερόλεπτα.
Ο χρόνος αντίδρασης μπορεί να κυμαίνεται από 3,4 δευτερόλεπτα για στατικές θέσεις έως 10 δευτερόλεπτα ενώ βρίσκεστε ο στόχος εν κινήσει. Κάθε μονάδα πυρός μπορεί να εμπλέκει και να εκτοξεύει πυραύλους εναντίον δύο ξεχωριστών στόχων.