Είναι γνωστό ότι ένα σημαντικό θέμα των συζητήσεων Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της προσέγγισης των δύο χωρών που επιχειρείται μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα είναι το μεταναστευτικό.
Ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ θα δημιουργήσει νέες μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ
Το θέμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τον εκτοπισμό χιλιάδων Παλαιστινίων από την Βόρεια Γάζα στη Νότια λόγω των ισραηλινών επιθέσεων, μέρος των οποίων εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να διαφύγει στην ΕΕ.
Η Τουρκία αποτελεί χώρα φίλα προσκείμενη στους Παλαιστίνιους, με τον Ερντογάν να παίρνει θέσεις ακρεφνώς υποστηρικτικές προς την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, αποκαλώντας την απελευθερωτική οργάνωση και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και την χώρα του τρομοκράτες.
Ολοταχώς για στρατιωτική εισβολή στον Λίβανο λόγω Χεζμπολάχ-Ο Νετανιάχου θέλει να ξεμπερδεύει και με τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις
Κατόπιν αυτού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων θα αναζητήσει "φιλοξενία" στην Τουρκία και μέσω αυτής προς την Ελλάδα και την ΕΕ στη συνέχεια.
Τα συμπεράσματα της συνάντησης Σόλτς- Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό
Αυτό είναι κατά την άποψή μας το κυριότερο θέμα μαζί με την πορεία των Ελληνοτουρκικών που απασχόλησε τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς και τον Πρωθυπουργό μας Μητσοτάκη, με τους δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης να ανακοινώνουν:
Ο μεν Πρωθυπουργός μας να αναφέρει ότι η χώρα μας σε όσους εκ των μεταναστών δίνει άσυλο, επιθυμεί την παραμονή-απασχόληση- εδώ τόνισε την έλλειψη εργατικών χεριών στην χώρα μας - και την ενσωμάτωσή τους στην Ελληνική κοινωνία, κρατώντας τους και μη προωθώντας τους στην ΕΕ-Γερμανία ο δε Γερμανός Καγκελάριος να τονίζει την σημασία της τήρησης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ.
Αύξηση στις μεταναστευτικές ροές κατά 24% σε σχέση με πέρυσι καταγράφει η FRONTEX στα Ελληνοτουρκικά σύνορα
Η Frontex εξάλλου επισήμως αναφέρει ότι τους πρώτους 10 μήνες του 2023, καταγράφεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών προερχόμενωναπό την Τουρκία, σε Έβρο και Αιγαίο, σε ποσοστό 24%.
Αυτό αποτελεί καμπανάκι για κατακόρυφη αύξηση το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Τι μέλλει γενέσθαι
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί τον κύριο λόγο, που παρά τις σφοδρές επικρίσεις κατά του Ερντογάν από κυβερνητικά Γερμανικά στελέχη για την στάση του στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ και την ανακήρυξη του σε persona non grata, τελικά κλείδωσε η συνάντησή του με τον Καγκελάριο Σόλτς.
Η Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής μεταναστών από την Τουρκία, θα εξακολουθεί να σηκώνει το τεράστιο βάρος υποδοχής-παραμονής-απασχόλησης και ενσωμάτωσης στην Ελληνική κονωνία, με κίνδυνο αλλοτρίωσης σημαντικών δομών και ιστών αυτής , με σημαντικότερες αυτών την θρησκεία, την άμυνα , την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα.