Μπορεί το «Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο» να ακούγεται –με κάποια διαστήματα διακοπής- σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896, αλλά… δεν είναι βέβαιο ότι το ίδιο «αθάνατη» είναι και η Ελληνική παρουσία στη ΔΟΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν οι «Ειδήσεις» το κλίμα για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά βαρύ στη Λωζάννη και στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Οι «Αθάνατοι» εκφράζουν πλέουν τη έντονη δυσφορία τους για όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, την ασυνεννοησία στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και την αδυναμία της Ελλάδας να προτείνει ένα πρόσωπο που να μπορέσει να πάει θέση στην Ολομέλεια της ΔΟΕ.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα είχε δυο θέσεις στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ-International Olympic Committee: τον Νίκο Φιλάρετο (ο οποίος απεβίωσε) και τον Λάμπη Νικολάου, ο οποίος στα τέλη του 2015 συμπλήρωσε το ογδοηκοστό έτος της ηλικίας του, που είναι και το όριο που έχει θέσει η ΔΟΕ.
Έκτοτε –επί ένα και πλέον έτος δηλαδή- δεν έχει συμπληρωθεί η θέση του κ.Νικολάου ενώ η δεύτερη του Ν.Φιλάρετου είναι προφανές ότι έχει χαθεί! Άρα για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια και δεύτερη συνολικά στην Ιστορία (η πρώτη ήταν το 1926) η Ελλάδα μένει χωρίς εκπρόσωπο στη ΔΟΕ.
Όμως ακόμη κι αυτή η θλιβερή «πρωτιά» δεν αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα.
Το κορυφαίο πρόβλημα είναι ότι πλέον στους διαδρόμους των γραφείων της ΔΟΕ στη Λωζάννη, το κλίμα για την χώρα μας είναι πολύ πιο βαρύ, όχι από Ελβετικό χειμώνα, αλλά από… ψύχος στη Σιβηρία.
Και πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που δίνουν μεγάλη πιθανότητα ακόμη και σε αποβολή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από τη ΔΟΕ.
Το ολυμπιακό Grexit είναι προφανές ότι θα αποτελούσε συντριπτικό πλήγμα για το διεθνές κύρος της χώρας, θα είχε ολέθρια αποτελέσματα για τον αθλητισμό (καθώς όλες οι ομοσπονδίες θα «σβήσουν» από τον παγκόσμιο) και εν τέλει θα κατέτασσε τη χώρα στην κατηγορία των αποσυνάγωγων χωρών.
Και εννοείται ότι αφού δεν θα είναι η χώρα μέλος της ΔΟΕ, δεν θα μπαίνει και η σημαία της Ελλάδας πρώτη στα γήπεδα. Ή μάλλον…δεν θα μπαίνει καθόλου.
Στις αρχές του 2016 κάποιοι επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να διαλύσουν τα σύννεφα που μαζεύονταν απειλητικά στον ορίζοντα, διατυμπάνιζαν ότι δεν έπρεπε να υπάρχει ανησυχία καθώς το καλοκαίρι του 2016 στο Ρίο και θα έμπαιναν νέα μέλη και εκπρόσωποι αθλητών.
Ωστόσο, αυτή η ημερομηνία πέρασε και δεν επελέγη Έλληνας, όχι μόνο για τη θέση του αποχωρήσαντος κ.Νικολάου, αλλά ούτε και σε προεπιλογή πριν από την ψηφοφορία νέων μελών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στη Λίμα του Περού στη συνεδρίαση του 2017 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Εάν συμβεί αυτό τότε το ενδεχόμενο αποβολής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από τη ΔΟΕ, πολλαπλασιάζεται με αποτέλεσμα να μην έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε αθλητές στους χειμερινούς ή θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, αρχής γενομένης από τους χειμερινούς αγώνες της Πιοντσανγκ στην Κορέα σ΄ ένα ακριβώς χρόνο.
ΠΗΓΗ: Ειδήσεις