Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή: Κόμβος ψηφιακών δεδομένων με data centers σε Αθήνα, Κρήτη και Πτολεμαΐδα

Σε «κόμβο» αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων μετατρέπεται η Ελλάδα. Εταιρείες τεχνολογίας εγκαθιστούν τα data centers τους σε Αθήνα και Κρήτη, ενώ η ΔΕΗ ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα παρόμοιο κέντρο μεγάλης αποθηκευτικής ισχύος στον παλιό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Αγίου Δημητρίου, στην Πτολεμαΐδα. 

Το έργο θα αποτελείται από διάφορες φάσεις, με την πρώτη να ολοκληρώνεται περί τα τέλη του 2026 ή τις αρχές του 2027. Σε πρώτη φάση, το κέντρο θα έχει ισχύ 300 μεγαβάτ, η οποία αναμένεται να φτάσει το 1 γιγαβάτ στο εγγύς μέλλον.

Κατά τη φάση της κατασκευής του, το έργο αναμένεται να προσφέρει έως και 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το κέντρο θα υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας στη χαμηλή εκπομπή ρύπων CO2.

Η δημιουργία του data center εντάσσεται, εξάλλου, στο ευρύτερο πρότζεκτ της ΔΕΗ με τίτλο «West Macedonia Valley», που στοχεύει στην απολιγνιτοποίηση της περιοχής και την εγκατάσταση μονάδων φυσικού αερίου, καθώς και μονάδων παραγωγής ηλιακής/ υδροηλεκτρικής ενέργειας.  Το κέντρο δεδομένων, συγκεκριμένα,  θα τροφοδοτείται κυρίως με ηλιακή ενέργεια, ισχύος που θα ξεπερνά τα 2 γιγαβάτ.

«Σε περιόδους αυξανόμενης ζήτησης για υπολογιστική ικανότητα, λόγω της διάδοσης της τεχνητής νοημοσύνης και των υπολογιστικών νεφών (clouds), το έργο δεν είναι τίποτα λιγότερο από έναν στρατηγικό μοχλό για την Ελλάδα», αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει ένας περιφερειακός κόμβος τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης», προσθέτουν, τονίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη να αυξήσει την υπολογιστική της ικανότητα, ώστε να συμβαδίζει με περιοχές όπως οι ΗΠΑ.

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας στρέφονται στην Ελλάδα 

Εκτός του μεγαλόπνοου πρότζεκτ στην Πτολεμαΐδα, εταιρείες από το εξωτερικό στρέφονται στην Ελλάδα όλο και πιο συχνά, για την ανέγερση κέντρων αποθήκευσης και επεξεργασίας ψηφιακών δεδομένων. Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, η αμερικανική εταιρεία Digital Realty ανακοίνωσε την ανέγερση του κέντρου «HER1» στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε επίσης σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και στηρίζεται 100% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το ιστορικό λιμάνι του Ηρακλείου αποκτά νέους ρόλους στην ψηφιακή εποχή.

«Η στρατηγική θέση της Κρήτης ως υποθαλάσσιου καλωδιακού κόμβου τοποθετεί το HER1 σε γεωπολιτικά σημαντική θέση. Επτά ενεργά υποβρύχια καλώδια και περισσότερα από δέκα συστήματα συνδέουν το νησί με την Ανατολική Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η νέα τοποθεσία συνδέεται επίσης απευθείας με διεθνείς πλατφόρμες cloud και κόμβους Διαδικτύου», αναφέρει το γερμανικό σάιτ .

Παράλληλα, τον Νοέμβριο του 2024, η γαλλική εταιρεία Data4 ανακοίνωσε την ίδρυση δύο κέντρων δεδομένων στην Παιανία Αττικής. Το πρώτο βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή και αναμένεται να χρειαστεί περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η κατασκευή του δεύτερου θα ξεκινήσει «ανάλογα με την απορρόφηση και την επιτάχυνση της αγοράς [στην Ελλάδα]», δήλωσε ο Ολιβιέ Μισελί,  Διευθύνων Σύμβουλος της Data4.

Όσον αφορά την επιλογή της Ελλάδας ως τοποθεσίας για τα data centers, ο Μισελί δήλωσε στον ιστότοπο  ότι «η ελληνική αγορά είναι αρκετά παρόμοια με αυτή άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τοπικές εταιρείες χρειάζονται χώρους που θα φιλοξενούν τα δεδομένα τους. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ενεργή στο κομμάτι της ψηφιακής μετάβασης, που διευκολύνει τη ζωή των πολιτών, επομένως έχει και η ίδια ανάγκη για περισσότερα data centers. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό το ότι όλοι οι ‘τεχνολογικοί γίγαντες’ είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των clouds στην Ελλάδα».

Tags
Back to top button