Συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από την δημιουργία του ψευδοκράτους στην Κύπρο από την Τουρκία, η οποία είναι η μόνη που το αναγνωρίζει Παγκοσμίως
Ομιλία Ερντογάν για ψευδοκράτος και πρόοδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας
Σε ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKΡ, επεσήμανε:
«Συγχαίρω ολόψυχα τους τουρκοκύπριους αδελφούς μας που γιορτάζουν σήμερα την 40η επέτειο από την ίδρυση του κράτους τους. Θυμάμαι με έλεος τους ήρωες που είπαν στοπ στην καταπίεση και στέλνω τους χαιρετισμούς μου στον τουρκοκυπριακό λαό . Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας».
Συρρικνώνεται η Ελλάδα! Τραγικά τα στοιχεία στον Έβρο: Μη αναστρέψιμη η δημογραφική κατάρρευση στις περισσότερες περιοχές του νομού
"Γιορτάσαμε την 100η επέτειο της Δημοκρατίας μας με μεγάλο ενθουσιασμό.
Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις δυνατότητες του στρατού μας με το πέρασμα 100 πλοίων στον Βόσπορο. Είδαμε τι δύναμη προσθέτει το TCG Anadolu στο ναυτικό μας. Σηκώσαμε τα μανίκια για να φτιάξουμε ένα αεροπλανοφόρο νέας γενιάς.
Συνεχίζονται οι εργασίες στο KAAN, το Εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, το οποίο θα είναι σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος για την Αεροπορία μας
Οι εργασίες συνεχίζονται στο Bayraktar TB3. Βελτιωνόμαστε συνεχώς σε κάθε τομέα, από μη επανδρωμένα συστήματα έως τεθωρακισμένα οχήματα ξηράς."
Επίθεση Νετανιάχου σε Ερντογάν! Δεν θα δεχτούμε κηρύγματα από αυτόν που εξυμνεί τις σφαγές σε Ιράν, Λίβανο, Συρία και Υεμένη!
Σε ανάλογο "εορταστικό" μήκος κλίματος Ερντογανικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι βρέθηκαν στους δρόμους την Τετάρτη για να γιορτάσουν την 40η επέτειο από την ίδρυση του κράτους τους.
Η Τουρκία, εγγυητής της δημοκρατίας, εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ στις τελετές για τον εορτασμό της ίδρυσης, ενώ αρκετοί άλλοι πολιτικοί από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του νεοεκλεγμένου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ήταν μεταξύ εκείνων που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις απέτισαν φόρο τιμής στον Δρ. Fazıl Küçük, έναν από τους ηγέτες του τουρκοκυπριακού αγώνα για ανεξαρτησία και στον Rauf Denktaş, τον πρώτο πρόεδρο της ΤΔΒΚ.
Οι Τουρκοκύπριοι πέρασαν από μια μακρά πολιτική διαδικασία που διαταράχθηκε από τις ελληνοκυπριακές επιθέσεις και την αντίθεση στην ύπαρξή τους στο νησί.
Στις 15 Νοεμβρίου 1983, η ΤΔΒΚ κήρυξε την ανεξαρτησία της υπό η ηγεσία του προέδρου Ραούφ Ντενκτάς.
"Κούγκι" έκανε ο ισραηλινός στρατός το κοινοβούλιο της Χαμάς στη Γάζα-Νέοι βομβαρδισμοί μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την 40η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο
Σε σημερινή ανακοίνωση του το Ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει:
"Συμπληρώνονται σήμερα σαράντα χρόνια από την παράνομη και καταδικασθείσα από τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
Στη θλιβερή αυτή επέτειο η Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση όλων των κρατών, όπως επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα, με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφάσεις με τις οποίες καλούνται όλες οι χώρες να μην αναγνωρίσουν ή βοηθήσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο τρόπο την παράνομη οντότητα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών."
Η Ελλάδα "προκαταλαμβάνει" τις συνομιλίες με Ερντογάν
Είναι γνωστή η διάσταση απόψεων Ελλάδας-Τουρκίας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, με Αθήνα-Λευκωσία να υιοθετούν ως λύση αυτή του ΣΑ του ΟΗΕ που προβλέπει την ύπαρξη ενός κράτους στα πλαίσια Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και εκείνη της Τουρκίας-ψευδοκράτους που επιθυμούν την δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί.
Η παραπάνω ανακοίνωση του ΥΠΕΞ μας, 22 ημέρες πριν την άφιξη του Ερντογάν και των 2/3 του Υπουργικού του Συμβουλίου στην Αθήνα για σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας των δύο χωρών, έρχεται για να υπογραμίσει την "κόκκινη γραμμή" της χώρας μας στο Κυπριακό, η οποία είναι σαφέστατα αντιδιαμετρική με την τουρκική.
Παράλληλα γνωρίζουμε ότι η Τουρκία επιχειρεί την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθιστώντας εσχάτως την "ΤΔΒΚ" κράτος παρατηρητή στον "Οργανισμό Τουρκικών κρατών" , ως πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τα σοβαρά αγκάθια στην Ελληνοτουρκική προσέγγιση
Εδώ προκύπτει το ερώτημα , αν η Ελληνοτουρκική προσέγγιση θα συνεχιστεί ή όχι στην περίπτωση που ένα-δύο κράτη σύμμαχοι της Τουρκίας, όπως πχ Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος στην Κύπρο;
Στην παρούσα φάση και εφόσον δεν συμβεί το παραπάνω το προσεχές χρονικό διάστημα, εκτιμούμε ότι ουδόλως η γνωστή διάσταση απόψεων για το Κυπριακό θα επηρεάσει την Ελληνοτουρκική προσέγγιση της 7ης Δεκεμβρίου σε μια σειρά θεμάτων "χαμηλής πολιτικής", ωστόσο είναι ενδεικτικό για το αδιέξοδο που θα προκύψει όταν θα προχωρήσουν οι δύο χώρες σε "βαριά θέματα" όπως είναι η επίλυση του Κυπριακού, η οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο East-Med ,για τον οποίο στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις , η άρση του τουρκικού "casus Belli" σε βάρος μας, η επέκταση των ΧΥ μας μέχρι 12 νμ και άλλα πολύ σοβαρά θέματα.
Επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα έχει τονίσει με ιδιαίτερο σθένος ότι δεν συζητάει καν θέματα Εθνικής κυριαρχίας της- "κόκκινη γραμμή" μας- με την Τουρκία, όπως πχ το καθεστώς των νησιών μας στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζουμε εδώ ότι η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας μας καλύπτει πήρως στο θέμα αυτό.
Ωστόσο κατά την άποψή μας δεν αναφερόμαστε με την ίδια ζέση στα "κυριαρχικά μας δικαιώματα", δίνοντας εντυπώσεις περί τάχα συζητήσεων σε σχέση με αυτά με την Τουρκία.
Τέλος εκτίμησή μας είναι ότι μια -δύο ημέρες νωρίτερα από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του ανέτοιμου μαχητικού 5ης γενιάς μαχητικού της KAAN για λόγους εντυπωσιασμού και επίδειξης ισχύος προς την Ελλάδα προκειμένου να έχει "ψυχολογικό πλεονέκτημα" στις μεταξύ μας συζητήσεις.