Από τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα είναι μέρος των προσπαθειών για την ενίσχυση των επιχειρησιακών και υλικοτεχνικών δυνατοτήτων των τακτικών στρατιωτικών αεροσκαφών C-27J των συμμετεχόντων κρατών μελών, αναφέρει
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με αεροσκάφος στην επερχόμενη European Spartan Exercise 2024.
Η Ελλάδα είναι επίσης πλέον μέρος της Πρωτοβουλίας Πολυμερούς Εκπαίδευσης και Ασκήσεων Αεροπορικών Μεταφορών της EDA ως το 19ο συμμετέχον μέλος.
Έκτο μέλος του προγράμματος συνεργασίας C-27J Spartan
Το πρόγραμμα C-27J, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2020, εστιάζει σε τομείς όπως η βελτίωση του εξοπλισμού, η εκπαίδευση, η επιχειρησιακή εναρμόνιση και η αυξημένη διαθεσιμότητα του στόλου μέσω βελτιστοποιημένων λύσεων εφοδιασμού.
Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και τώρα η Ελλάδα, υλοποιούν ένα σύνολο χωρών που μέσω συγκεκριμένου προγράμματος ενθαρρύνει την ανταλλαγή δεδομένων και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών που χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα, για την επίτευξη κοινών στόχων, αποφεύγοντας παράλληλα τις διπλές προσπάθειες.
Η ένταξη της Ελλάδας επισημοποιήθηκε με «Δήλωση Προσχώρησης» που υπέγραψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δένδιας σηματοδοτώντας τη δέσμευση της χώρας σε αυτό το εγχείρημα.
Η εναέρια European Spartan Exercise 2024, που σηματοδοτεί την πρώτη συμμετοχή αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2024.
Η όλη διαδικασία θα βασιστεί στο ιστορικό των προηγούμενων ασκήσεων το 2023 και το 2022, που πραγματοποιήθηκαν σε Ρουμανία και Βουλγαρία αντίστοιχα.
Η Ελλάδα εντάσσεται στην Πολυμερή Πρωτοβουλία Εκπαίδευσης και Ασκήσεων Αερομεταφορών
Συνεχίζοντας την τάση των συνεργατικών ευρωπαϊκών προσπαθειών στον εναέριο τομέα, η Ελλάδα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα με την ένταξή της στον Τεχνικό Διακανονισμό (ΤΑ) για την Εκπαίδευση και τις Ασκήσεις Πολυμερών Αερομεταφορών. Αυτή η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2018, στοχεύει στον εξορθολογισμό και τη βελτίωση των ευκαιριών κατάρτισης και άσκησης μεταξύ των κρατών μελών του EDA.
Η απόφαση για τη δημιουργία μιας κοινής προσπάθειας προέκυψε από την αναγνώριση της επαχθούς διαδικασίας που συνεπάγεται η σύνταξη μεμονωμένων συμφωνιών για κάθε εκδήλωση εκπαίδευσης και άσκησης.
Από την έναρξή της, το κοινό αυτό πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη, με 18 κράτη μέλη ήδη να συμμετέχουν: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.
Την ένταξη της Ελλάδας ως 19ου μέλους της, υπέγραψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ.Δένδιας, επιβεβαιώνοντας την ενεργό συμμετοχή της χώρας.
Αυτή η πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει ένα ορόσημο για την προώθηση της εκπαίδευσης, των ασκήσεων και της διαλειτουργικότητας σε όλη την Ευρώπη.
Το C-27J είναι δικινητήριο μεταγωγικό αεροσκάφος και εκτελεί αεροδιακομιδές, ανθρωπιστικές αποστολές και αποστολές αερομεταφορών.
Η Ελλάδα έχει προμηθευτεί οκτώ αεροπλάνα, η παράδοση των οποίων ξεκίνησε το 2004. Τα αεροπλάνα έχουν ενταχθεί στην 354 Μοίρα “Πήγασος”, η οποία είχε διακόψει το επιχειρησιακό της έργο στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Ο ευρύτερος ρόλος του οργανισμού EDA
Ο EDA υποστηρίζει τα 27 κράτη μέλη του στη βελτίωση των αμυντικών τους δυνατοτήτων μέσω της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Λειτουργώντας ως βοηθός και οδηγός για τα Υπουργεία Άμυνας που είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε συνεργατικά έργα ικανοτήτων, ο Οργανισμός της ΕΕ έχει γίνει ο κύριος κόμβος για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία με τεχνογνωσία και δίκτυα που του επιτρέπουν σε όλο το φάσμα των αμυντικών δυνατοτήτων.