Ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο οποίος επίβλεψε την κατασκευή της Αγίας Σοφίας ως τον μεγαλύτερο ναό της χριστιανοσύνης, εκδικείται έμμεσα τον Ερντογάν, ο οποίος μετέτρεψε τον ναό σε Τζαμί προσβάλλοντας τον ελληνισμό.
Οι μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα πέσουν σαν τραπουλόχαρτα λα σε περίπτωση σεισμού, και όχι ο θόλος ο οποίος μετρά για παράδειγμα 1.500 χρόνια.
Υπενθυμίζουμε ότι ο
“Μετακομίζω από την Κωνσταντινούπολη, αφού ο επικείμενος καταστροφικός σεισμός στην πόλη θα εξεγείρει τους μετανάστες που ζουν σε αυτήν εξέγερση, πλιάτσικο, λεηλασίες και βιασμούς. Όλοι θα έρθουν να βοηθήσουν, ειδικά Ε.Ε-ΝΑΤΟ αλλά δεν θα ξαναφύγουν, και αυτό θα κοστίσει στην διοικητική ανεξαρτησία της Κωνσταντινούπολης”.
Τι φοβούνται οι Τούρκοι μηχανικοί για τους Τέσσερις μιναρέδες
αναφέρει ότι “οι μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα καταρρεύσουν σε ένα πιθανό σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μεγέθους 7 Ρίχτερ και άνω”, και όχι φυσικά ο υπόλοιπος ναός που χτίστηκε 1000 και πλέον χρόνια από τους μιναρέδες που έφτιαξαν οι Οθωμανοί.
Τελεσίγραφο Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία! Κλειστή πόρτα αν συνεχίσει το μίσος και τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία και στα θρησκευτικά μνημεία
“Στη σημερινή τους κατάσταση, οι 4 μιναρέδες της Αγίας Σοφίας δεν είναι σε θέση να αντέξει έναν πιθανό σεισμό. Το ιστορικό κτίριο πρέπει να προστατεύεται από τον κίνδυνο σεισμού. Είναι ένα θετική εξέλιξη ότι επιτέλους θα υλοποιηθεί το έργο επισκευής και αποκατάστασης.
Οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης ξεκινούν στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, όπου έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι μιναρέδες του θα καταρρεύσουν σε περίπτωση πιθανού Μεγάλου Σεισμού στον Μαρμαρά.
Στο πλαίσιο των εργασιών που θα γίνουν με μεγάλη προσοχή, εκτός από τους 4 μιναρέδες, θα επισκευαστούν και δύο τάφοι”, αναφέρει Τούρκος ειδικός.
Η είδηση αναφέρει ότι συστάθηκε επιστημονική επιτροπή για τις εργασίες ενίσχυσης και αποκατάστασης του ιστορικού λατρευτικού τόπου, ο οποίος χτίστηκε ως χριστιανικός καθεδρικός ναός σε σχέδιο βασιλικής από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α' μεταξύ 532 και 537, και ανακοινώθηκε ότι το “τζαμί” θα να είναι ανοιχτός σε λατρεία και επισκέψεις κατά τη διάρκεια των έργων.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δρ. Oyguç συνέχισε τις προειδοποιήσεις του ως εξής: "Δημιουργήσαμε μια τρισδιάστατη μοντελοποίηση υπολογιστή από τα δεδομένα που ελήφθησαν και σε εικονικά πειράματα σεισμού, διαπιστώσαμε ότι οι μιναρέδες ήταν σε μεγάλο κίνδυνο. Το πρόβλημα στην Αγία Σοφία προέρχεται από τους μιναρέδες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο τρούλος και άλλα μέρη της Αγίας Σοφίας δεν έχουν κίνδυνο και δεν περιμένουμε να συμβεί αυτό. Ο τρούλος του ιστορικού κτηρίου βρίσκεται σε τέσσερις κολώνες στις άκρες. Δεδομένου ότι κολώνες προστέθηκαν κατά τη διάρκεια του μηχανικού Μιμάρ Σινάν, δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης στο τμήμα του θόλου», τόνισε ο ίδιος.
Για τον σχεδιασμό αυτού του κτηρίου ο Ιουστινιανός προσκάλεσε δύο πολύ σημαντικούς επιστήμονες, οι οποίοι ξεπερνούσαν σε θεωρητική κατάρτιση κατά πολύ τους αρχιμάστορες της εποχής.
Ο τρούλλος αυτός ήταν ο επί σφαιρικών τριγώνων που είχε κατασκευαστεί έως τον 16ο αιώνα (διάμετρος 31,87μ) . Περιμετρικά του ψευδοτυμπάνου ανοίγονται 40 παράθυρα που λόγω της διάθλασης του φωτός, δημιουργούν την αίσθηση ότι ο τρούλλος υπερίπταται του ναού.
Ο τρούλος ήταν αρχικά χαμηλότερος, δηλαδή δεν ήταν ημισφαίριο και λόγω των μεγαλύτερων ωθήσεων που αναπτύσσονταν δεν άντεξε το ίδιο του το βάρος και κατέρρευσε μέσα σε 5 χρόνια από την κατασκευή του (εικόνα 14). Επανασχεδιάστηκε από τον Ισίδωρο τον Νεώτερο, ανιψιό του προηγούμενου, ο οποίος είχε ήδη πεθάνει, με ψηλότερα το κέντρο του.
Η στήριξη ενός τρούλλου σε τετράγωνο χώρο απαίτησε πρωτοποριακό σχεδιασμό με την χρήση τεσσάρων σφαιρικών τριγώνων, μέθοδος που δεν είχε ξαναχρησιμοποιηθεί ποτέ στην ιστορία της αρχιτεκτονικής.
Τα παλαιότερα συστήματα (ημιχώνια, σύστημα επεξοχής) ήταν ατελεστέρα και οπωσδήποτε κάλυπταν πολύ μικρότερους χώρους. Τα σφαιρικά τρίγωνα, στα οποία στηρίζεται ο τρούλλος μεταβιβάζουν τα τεράστια φορτία της κυκλικής βάσης του τρούλλου σε τέσσερα στηρίγματα.
«Η σημαντικότερη καινοτομία της Αγίας Σοφίας είναι ίσως ότι για πρώτη φορά εδώ το κτίριο συλλαμβάνεται ως εσωτερικός χώρος, σε αντιδιαστολή με ότι συμβαίνει με κλασικούς ναούς όπως ο Παρθενών, ή με βασιλικές όπως ο παλαιός Άγιος Πέτρος ή η Σάντα Μαρία Ματζόρε στη Ρώμη.
Παρά την αδιαμφισβήτητη επιβλητικότητα του εξωτερικού της, η μεγάλη δόξα και φήμη της Αγίας Σοφίας οφείλεται στο εσωτερικό της, όπου οι επίγειες σκέψεις εξανεμίζονταν και ο πιστός ένιωθε την ψυχή του να φτερουγίζει προς τον ουρανό. Η χριστιανική αντίληψη ότι σημασία δεν έχει τόσο η εξωτερική επίφαση όσο η εσωτερική αλήθεια είχε επηρεάσει σαφώς το συνολικό διακοσμητικό σχέδιο της Αγίας Σοφίας» (Τάλμποτ-Ράις, Ντέιβιντ, Βυζαντινή Τέχνη, μτφ. Ανδρέας Παππάς, εκδ. Υποδομή, (Αθήνα 1994), σελ. 54-55).
Ο ναός εγκαινιάστηκε το 557μ.Χ. Αρχικά υπήρχε εξωτερικό αίθριο με φιάλη το οποίο αργότερα εξαφανίστηκε, ενώ πλαισιωνόταν με το πατριαρχικό μέγαρο και το Βαπτιστήριο (σώζεται).