
Πολλοί αναρωτιούνται αν ο Τούρκος Πρόεδρος θα διεκδικήσει εκ νέου το χρίσμα της Προεδρίας στη χώρα του τις επόμενες εκλογές ή όχι.
Ερντογάν: "Δεν έχω συμφέρον να επανεκλεγώ Πρόεδρος"
Ωστόσο διττής σημασίας ήταν η απάντησή του σε σχετική ερώτηση, λέγοντας:
Ο επί χρόνια ηγέτης επιδιώκει να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας ότι δεν έχει κανένα συμφέρον να επανεκλεγεί Πρόεδρος.
«Δεν θέλουμε το νέο σύνταγμα για εμάς αλλά για τη χώρα μας. , δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο μετά την επίσκεψή του στην Ουγγαρία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο 71χρονος ηγέτης της Τουρκίας έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς πιέζει για κινήσεις αλλαγής του συντάγματος της χώρας, για να δημιουργηθεί αυτό που χαρακτήρισε ως «πολιτικό» πλαίσιο και όχι ένα «γραμμένο από πραξικοπηματίες».
Το ισχύον σύνταγμα της χώρας επικυρώθηκε μετά από πραξικόπημα το 1980 , μία από τις πολλές στρατιωτικές καταλήψεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Δένδιας: Ευθύνη Γεραπετρίτη για την τραγωδία των Ελλήνων στρατιωτικών στη Λιβύη
"Στα σκαριά" νέο τουρκικό Σύνταγμα
«Ας συστήσουμε τις επιτροπές μας, ας δημιουργήσουμε το πολιτικό σύνταγμα το συντομότερο δυνατό και ας το παρουσιάσουμε στο έθνος μας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία ως πρωθυπουργός και πρόεδρος από το 2003. «Ας είναι και εθνικό και τοπικό. Ας δει η Τουρκία ένα τέτοιο σύνταγμα».
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες και επιδίωξε να αναπτύξει τις υποδομές και την οικονομία της Τουρκίας.
Κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των ευσεβών μουσουλμάνων που τον έβλεπαν ως αντίθετο στους περιορισμούς στην θρησκευτική έκφραση που είχαν επιβληθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το AKP και ο Ερντογάν αντιμετωπίζουν αυξανόμενη αντίδραση καθώς η οικονομία έχει καταρρεύσει και ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί, διαβρώνοντας την αγοραστική δύναμη πολλών Τούρκων.
Οποιεσδήποτε αλλαγές στο σύνταγμα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η Τουρκία θα διεξαγάγει πρόωρες προεδρικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το 2028.
Η κύρια πολιτική αντιπολίτευση της Τουρκίας, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), πιέζει για πρόωρες εκλογές, αν και ο κύριος υποψήφιος του βρίσκεται επί του παρόντος υπό κράτηση για κατηγορίες διαφθοράς, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.
«Αν αφιερώσουν τον χρόνο που σπαταλούν σε υπολογισμούς πρόωρων εκλογών για να υπηρετήσουν το έθνος, ίσως μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο να εισέλθουν στις καρδιές του», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.
Με περισσότερα από δύο χρόνια πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές, το ποιος θα είναι τελικά υποψήφιος παραμένει ασαφές.
Ο κ. Ερντογάν έχει προηγουμένως αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να προσπαθήσει να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή. «Αν είστε μέσα, είμαι κι εγώ μέσα», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις του δίπλα σε έναν διάσημο Τούρκο τραγουδιστή νωρίτερα φέτος.
Ο ψηφιακός κόσμος κρέμεται από μια κλωστή; Η Ολλανδία προειδοποιεί! Κρύψτε χρήματα κάτω από το στρώμα, ο εφιάλτης έρχεται
Συνταγματικές αλλαγές με το ΡKK στο επίκεντρο
Δεν είναι σαφές εάν τυχόν συνταγματικές αλλαγές που προωθεί ο κ. Ερντογάν θα επιτρέψουν μεγαλύτερα δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα της Τουρκίας.
Πιέζουν για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο ενός ανοίγματος μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας μαχητικής ομάδας που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Το PKK έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει τα όπλα του, αλλά θέλει αλλαγές στο σύνταγμα ώστε να του επιτραπεί μια βάση για πολιτική δραστηριότητα στην Τουρκία, ένα αίτημα που αντιμετωπίζει έντονη αντίθεση εντός της χώρας.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει περιγράψει τη διαδικασία ως στόχο μιας «Τουρκίας απαλλαγμένης από την τρομοκρατία» και τερματισμού μιας 40ετούς σύγκρουσης που έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.
«Δεν νομίζω ότι θέλει να θέσει υποψηφιότητα για πολλά ακόμη χρόνια, αλλά παρά όλες τις τεράστιες προόδους που έκανε σε υποδομές και άλλους τομείς, θέλει να αφήσει ένα νέο πολιτικό σύνταγμα, μια Τουρκία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία», δήλωσε ανώτερο στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο The National.
Οι επικριτές στην Τουρκία λένε εδώ και καιρό ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα για να του επιτρέψει να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία ως Πρόεδρος.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν διατυπώθηκαν ως μη επιδίωξη επανεκλογής, αλλά μάλλον εισαγωγής ενός συντάγματος που θα εξυπηρετεί την Τουρκία.
Το ισχύον προεδρικό σύστημα, το οποίο εισήχθη το 2018, ορίζει ότι ο ηγέτης της χώρας μπορεί να παραμείνει στο αξίωμα μόνο για δύο θητείες.
Το να του επιτραπεί να υπηρετήσει μια τρίτη θητεία θα απαιτούσε την κατάργηση του κανόνα των δύο θητειών, ο οποίος απαιτεί περισσότερες ψήφους από τον αριθμό των βουλευτών στον κυβερνώντα συνασπισμό του κ. Ερντογάν με το υπερεθνικιστικό MHP.
Το σκαλοπάτι των Κούρδων
Άποψή μας είναι πως ο Ερντογάν αρχικά θέλει να επανεκλεγεί και για τρίτη θητεία ως Πρόεδρος.
Έτσι αφού τα κουκιά μαζί με τον Μπαχτσελί δεν του βγαίνουν για αλλαγή του Συντάγματος ώστε να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία, παίζει το χαρτί των Κούρδων, βάζοντας αρχικά τον Οτσαλάν να ζητήσει από το PKK να πάψει να μάχεται τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, καταθέτοντας τα όπλα και στη συνέχεια παρέχοντας στους Κούρδους κάποια επιπλέον δικαιώματα.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να προσεταιριστεί τους Κούρδους βουλευτές, προκειμένου να περάσει στη Βουλή με την ψήφο τους τις αλλαγές του Συνατάγματος, ώστε να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά.
Αν δει πως αυτό δεν του βγαίνει, θα έχει δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις να κερδίσει τις επόμενες εκλογές είτε ο γαμπρός του Bayraktar που χαίρει μεγάλης εκτίμησης λόγω της εταιρείας drones απο τον τουρκικό λαό, είτε ο πιστός εταίρος του Ερντογάν στην εξουσία, ο πανίσχυρος Φιντάν.
Οι συνέπειες για την Ελλάδα
Η χώρα μας δεν έχει συμφέρον από τυχόν υποψηφιότητα και επανεκλογή του Ερντογάν για τρίτη θητεία ως Πρόεδρος της Τουρκίας, αφού είναι γνωστές οι θέσεις του για "Γαλάζια Πατρίδα", "Μυστικό όρκο "και αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Επίσης οι πολύ καλές διαπροσωπικές σχέσεις του με τον Τράμπ συνηγορούν επαυξητικά προς αυτό.
Την Ελλάδα θα την συνέφερε η επάνοδος του CHP στην εξουσία, όχι επειδή υιοθετούν λιγότερο επιθετική στάση σε βάρος μας, κάθε άλλο θα λέγαμε, αλλά λόγω του ότι θα επιδιώξει ρεβανσιστικά να διώξει τον Ερντογάν πολιτικά, κα΄τι που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ανακατατάξεις στο εσωτερικό της γειτονική χώρας.