Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Chevron ετοιμάζει συμμετοχή στις εξορύξεις Νοτίως της Κρήτης-Ιονίου ενώ οι Τούρκοι πάνε για ενεργειακό έλεγχο της Λιβύης

Δημοσιογραφικές πηγές, αναφέρουν ότι η γνωστή αμερικανική εταιρεία Chevron έχει πολύ στενές επαφές με την Helleniq Energy για συμμετοχή τόσο στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων όσο και στις εξορύξεις Κρήτης και Ιονίου.

Η  ExxonMobil είχε ανακοινώσει ότι το 2024 θα λαμβάνονταν  η επενδυτική απόφαση για γεώτρηση, με στόχο το πρώτο γεωτρύπανο να «χτυπήσει» το 2025, έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν, αλλά οι σεισμικές έρευνες ανάτρεψαν αυτήν την απόφαση ενώ την ίδια στιγμή η CHEVRON ξεκινά κάτι ανάλογο στην Κύπρο.

Από τον Ιανουάριο του 2023, ο αμερικανικός κολοσσός είχε διαβεβαιώσει την Αθήνα πλευρά ότι η τουρκική απειλητική ρητορική δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό της εταιρείας.

Αποκαλύπτεται στην πράξη, ότι τα αποθέματα των υδρογονανθράκων μας φτάνουν για ολόκληρη την τροφοδοσία της ΕΕ.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπης θα ελάμβανε τέλος, αφού οι ανάγκες των χωρών της ΕΕ αναμένονται ότι θα καλύπτονται  από τα ελληνικά κοιτάσματα αλλά και αυτά των γειτονικών χωρών.

Σε αυτό το πραγματικό ενδεχόμενο η Ελλάδα θα γίνει ισχυρή οικονομικά και γη της επαγγελίας για τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη.  

Οι Τούρκοι πάνε για ενεργειακό έλεγχο της Λιβύης

Η Τουρκία επιδιώκει ενεργό ρόλο στην υπεράκτια ενεργειακή εξερεύνηση της Λιβύης, με στόχο να προμηθεύει αυτή την ΕΕ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας   εξέφρασε την πρόθεση της Τουρκίας να επεκτείνει την οικονομική της παρουσία στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Λιβύης στο πλαίσιο της συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2019.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομική της Λιβύης 2024 στην πρωτεύουσα Τρίπολη, που διοργανώθηκε από το Energy Capital and Power (ECP), ο ίδιος  είπε ότι η επίσκεψή του στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ιδιωτικών και κρατικών εταιρειών της Τουρκίας στη Λιβύη το τα πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ορυχεία και ηλεκτρική ενέργεια.

«Δείξαμε την αποφασιστικότητά μας για συνεργασία», είπε ο Μπαϊρακτάρ, προσθέτοντας, «Η Τουρκία και η Λιβύη θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε πολλούς ενεργειακούς τομείς με πιο μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τρόπο».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επεσήμανε τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της Λιβύης και τόνισε την ανάγκη για ένα σταθερό επενδυτικό κλίμα για να διασφαλιστεί η μακροζωία και η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας.

«Υπάρχει τεράστιο δυναμικό στην ηλιακή ενέργεια και η Λιβύη μπορεί να επωφεληθεί από την εμπειρία της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα», είπε, υποστηρίζοντας τις τουρκικές επενδύσεις στην υποδομή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Λιβύης. Ανέφερε επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις της Τουρκίας στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδιαίτερα την ταχεία ανάπτυξη του Πεδίου Αερίου της Σακάρυα, ως μοντέλο αποτελεσματικότητας και επιτυχίας που μπορεί να αναπαραχθεί στα λιβυκά ύδατα.

«Θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις υπεράκτιες περιοχές της Λιβύης», είπε, τονίζοντας τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και τα γρήγορα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να φέρουν στην περιοχή τα υπερσύγχρονα θαλάσσια γεωτρύπανα της Τουρκίας.

"Στο εγγύς μέλλον, η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει μια ομάδα στη Λιβύη για μια πιο εντατική τεχνική μελέτη", επιβεβαίωσε ο Μπαυρακτάρ, σηματοδοτώντας τη δέσμευση της Τουρκίας να δημιουργήσει μια ισχυρή βάση στον ενεργειακό τομέα της μεσογειακής χώρας.

Οι Τούρκοι θέλουν να ελέγξουν πλήρως την Λιβύη, τόσο για τις δικές τους ανάγκες, όσο και για τροφοδοτούν μέσω Ιταλίας την ΕΕ, αποτελώντας έναν διαφορετικό πόλο.

Στην Λιβύη όμως υπάρχει καταρχήν ο Στρατάρχης Χαφτάρ που επιθυμεί επουδενί τους Τούρκους, ενώ τεράστια συμφέροντα έχουν ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία.

 

Tags
Back to top button