![Η Βουλγαρία κάνει σκληρά «παζάρια» στην Αθήνα: Δείτε τι ζητάει ως αντάλλαγμα για τα ύδατα στον Έβρο](https://greek-observatory.gr/images/posts/February 2025/h-boylgharia-kanei-sklira-pazaria-stin-athina-dite-ti-zitaei-os-a.webp?4f6f11aacb8b33ae3fe7991f843a34c9)
Η βουλγαρική πλευρά ετοιμάζεται να πετύχει μια άκρως εποικοδομητική συμφωνία με την Βουλγαρία, με θέμα την χρήση υδάτων του Άρδα Ποταμού στον Έβρο, για την ελληνική αγροτική παραγωγή στην περιοχή.
Η συμφωνία όμως με την Ελλάδα θα περιλαμβάνει πρόσβαση και ειδική οικονομική ζώνη των Βουλγάρων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για 60 χρόνια, κάτι που ήταν όνειρο στην Σόφια εδώ και πολλά χρόνια, και σίγουρα δεν συμφέρει την ελληνική πλευρά.
“Η συμφωνία με την Ελλάδα για ρυθμιζόμενη παροχή νερού από τον ποταμό Άρδα είναι καλή γιατί δίνει στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε ένα λιμάνι της Μεσογείου για τα επόμενα 60 χρόνια”, δήλωσε ο Βούλγαρος πρώην υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλιεφ, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων bta.bg.
«Από την άλλη, δίνει την ευκαιρία να συνεχιστεί η στήριξη της ελληνικής γεωργίας με περίπου το 10% της ροής του ποταμού», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πολιτικό Νικολάι Ντένκοφ, ότι δεν υπάρχουν έγγραφα για το τι συνέβη, ή ότι έγινε με την Ελλάδα είναι «στο σκοτάδι».
«Όλα τεκμηριώθηκαν μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων από την υπηρεσιακή κυβέρνηση», εξήγησε ο Ντένκοφ.
Πρόσθεσε ότι τον Ιανουάριο του 2024 σχηματίστηκε διυπουργική ομάδα εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του βουλγαρικού ΥΠΕΞ, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργείου Ενέργειας και της Εθνικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού, προκειμένου να βρεθεί μια κατάλληλη λύση που θα ωφελήσει τόσο τη Βουλγαρία όσο και την Ελλάδα, ώστε να συναφθεί νέα σύμβαση, καθώς η παλιά λήγει.
«Διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις και ο Άσεν Βασίλεφ διορίστηκε πρόεδρος της ομάδας εργασίας», πρόσθεσε ο Ντένκοφ.
Ο Βούλγαρος επικεφαλής της επιτροπής διαβούλευσης με την Ελλάδα, Άσεν Βασίλεφ εξήγησε ότι το συμφέρον της Βουλγαρίας προστατεύεται στη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου Υπουργών, που υιοθετήθηκε σε επιχειρησιακή συνεδρίαση.
Εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα που ακολούθησαν οδήγησαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο έπρεπε να περάσει από τελικό συντονισμό με τις νομικές ομάδες και τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών.
"Η θέση της Βουλγαρίας ήταν ότι η οικονομική συμφωνία έπρεπε να επεκταθεί για άλλα 60 χρόνια σε τρία μέρη. Το πρώτο σχετίζεται με τα νερά του ποταμού Άρδα, το δεύτερο είναι να αποκτήσει η Βουλγαρία πρόσβαση για 60 χρόνια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με γειτονική οικονομική ζώνη.
Το τρίτο μέρος σχετίζεται με την κατασκευή αυτοκινητόδρομου μέσω Μακαζά από την Αλεξανδρούπολη προς το Ρούσε, που επίσης περιλαμβάνεται στα σχέδια του ΝΑΤΟ, καθώς και μια ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση μέχρι την βάση Καπιτάν Αντρέεβο στη βόρεια Βουλγαρία”, εξήγησε ο Βασίλεφ.
"Η Βουλγαρία έχει ξεκάθαρη διαπραγματευτική θέση στις συνομιλίες με την Ελλάδα για την παροχή νερού από το ποτάμι", δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ρόζεν Ζελιάζκοφ κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή, σχετικά με τις προθέσεις μετά από αιτήματα της ελληνικής πλευράς να συναφθεί έως τα τέλη Μαΐου 2025, μια μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία για την παροχή ρυθμιζόμενης παροχής νερού στον ποταμό Άρδα για τις ανάγκες των αγροτών της Βόρειας Ελλάδας.
Ο Ζελιάζκοφ δεν διευκρίνισε ποια είναι η βουλγαρική θέση γιατί υπόκειται σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.
«Θα αναζητήσουμε μια προσωρινή λύση μέσα σε λίγους μήνες του τρέχοντος έτους, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε μια συνολική συμφωνία που υπερβαίνει το θέμα της διευθέτησης των συγκεκριμένων ζητημάτων που τέθηκαν», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Η Συμφωνία του 1964 για την Επίλυση Εκκρεμών Οικονομικών Θεμάτων και την Ανάπτυξη της Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και του Βασιλείου της Ελλάδας προέβλεπε 60ετή διάρκεια για την παροχή νερού από τον ποταμό Άρδα.
«Η υποχρέωση της πολεμικής επανόρθωσης έληξε στις 9 Ιουλίου 2024», εξήγησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Το 2024, η βουλγαρική πλευρά αποφάσισε να προμηθεύσει νερό από το ποτάμι. Άρδα μέχρι το τέλος της αγροτικής περιόδου, με τη σύναψη προσωρινής συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Ελλάδα για τη διενέργεια ρυθμιζόμενης υδροδότησης από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.
“ Με εντολή της 6ης Οκτωβρίου πέρυσι συστάθηκε διυπουργική ομάδα εργασίας, η σύνθεση της οποίας ενημερώνεται τακτικά, μεταξύ άλλων και από εμένα”, είπε ο ίδιος.
“Στόχος είναι να αναπτυχθεί μια θέση που να αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα της Βουλγαρίας στο μέγιστο βαθμό”, εξήγησε ο Ζελιάζκοφ.
Οι Βούλγαροι προσπαθούν να τηρήσουν σιγή Ιχθύος, αλλά οι απαιτήσεις τους δεν αποκρύβονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης , με οικονομική ζώνη, και σύνδεση σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και τρένο.
Όλα αυτά για να πάρουμε ένα 10% των υδάτων για τον Άρδα, είναι εξωφρενικά λίγο και η κυφορούμενη συμφωνία δεν είναι ισοβαρής. Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος , μέσα από επίσημες ανακοινώσεις.