Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Βουλγαρία επενδύει στην πυρηνική ενέργεια: Θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα θέσει σε λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα νέας γενιάς

Έναν πυρηνικό αντιδραστήρα AP1000 θα θέσει σε λειτουργία η Βουλγαρία,  η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μονάδα αυτού του τύπου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ζέτσο Στάνκοφ κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε η αμερικανική εταιρία Westinghouse στη Σόφια.

Πρόσθεσε ότι η χώρα διαθέτει ήδη εγκεκριμένη τοποθεσία και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο, και εργασίες είναι σε εξέλιξη για τη χρηματοδότηση και τον συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Στάνκοφ δήλωσε επίσης ότι τη Δευτέρα συνομίλησε με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ σε σχέση με τις επενδυτικές ευκαιρίες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι. 

Υπογράμμισε ότι το βουλγαρικό κράτος πρέπει «να αδράξει την ευκαιρία που προσφέρουν έργα όπως οι Μονάδες 7 και 8 του πυρηνικού εργοστασίου του Κοζλοντούι» και έχει δηλώσει σαφώς ότι οι βουλγαρικές εταιρίες πρέπει να συμμετάσχουν στο έργο. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή πολλών μνημονίων τη Δευτέρα, τα οποία θα δώσουν στις βουλγαρικές εταιρίες την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτό που χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο έργο της δεκαετίας – πιθανόν και της επόμενης».

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Ενέργειας, οι νέες μονάδες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό Βούλγαρων ειδικών με διεθνή εμπειρία. «Στην πλήρη λειτουργία του, το πυρηνικό εργοστάσιο θα απασχολεί περίπου 10.000 εργαζόμενους», σημείωσε ο Στάνκοφ.
 

Και η Πολωνία υπέγραψε για πυρηνικό εργοστάσιο

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα οι αμερικανικές εταιρείες Westinghouse Electric και Bechtel υπέγραψαν σύμβαση με την κρατική πολωνική εταιρεία Polskie Elektrownie Jadrowe (PEJ) για τη συνέχιση του σχεδιασμού του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας, μετά τη λήξη της αρχικής συμφωνίας στα τέλη Μαρτίου.

Η Πολωνία επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα και επέλεξε τη Westinghouse το 2022 για την κατασκευή του εργοστασίου στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Η Βαρσοβία υπολογίζει το κόστος του έργου σε 192 δισεκατομμύρια ζλότι (45 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η PEJ πρέπει ακόμη να διαπραγματευτεί μια σύμβαση μηχανικού, προμηθειών και κατασκευής (EPC) με τον κατασκευαστή, αλλά αυτό απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημόσια ενίσχυση ύψους 60 δισεκατομμυρίων ζλότυ (14 δισ. ευρώ) από την οποία πρόκειται να επωφεληθεί το έργο.

Στόχος της Πολωνίας είναι να λάβει την έγκριση της ΕΕ για το έργο έως το τέλος του έτους, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης μονάδας του εργοστασίου το 2028 και να ολοκληρωθεί το 2036, τέσσερα χρόνια αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Η μονάδα, η οποία έχει ήδη την υποστήριξη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ και του Καναδά, αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική έως το 2040.

Tags
Back to top button