Οι μέρες μετρούν αντίστροφα πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, για την αποστολή της θετικής απάντησης των ΗΠΑ στην Ελλάδα στην επιστολή ενδιαφέροντος που είχε αποστείλει για τα F-35.
Πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα τόνισαν πως κατά την συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κρήτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο αμερικανός υπουργός κατέστησε ξεκάθαρο πως η Ελλάδα θεωρείται όχι απλά πυλώνας σταθερότητας αλλά αναπόσπαστο κομμάτι του γεωστρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό η Ουάσιγκτον θεωρεί επιβεβλημένη την απόκτηση των F-35 από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής η Γερμανία; Στους δρόμους αγρότες και οδηγοί φορτηγών για φοροεπιδρομή και ακρίβεια
Ειδικά δε από την στιγμή που πλέον στις ΗΠΑ έχει γίνει ξεκάθαρο πέρα από τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες και σκεπτικισμό πως η Τουρκία αποκτά πλέον ολοένα και περισσότερες επαφές με την Μόσχα παρά με την Δύση.
Οι ΗΠΑ θέλουν η Ελλάδα να κατέχει ξεκάθαρο τεχνολογικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Τουρκία καθώς στα πιθανά σενάρια που «τρέχουν» τα διάφορα think tank πέρα από τον Ατλαντικό, δεν είναι διόλου απίθανη ακόμα και η αποχώρηση της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ και η χάραξη εκ μέρους της ακόμα και εντελώς ανεξάρτητης πορείας, μακριά δηλαδή από την σκιά της Ρωσίας, στο πλαίσιο ενός νεοοθωμανικού μοντέλου που προωθείται και στο πλαίσιο του «Αιώνα της Τουρκίας», που έχει γίνει σύνθημα στα χείλη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια η έλευση των πρώτων F-35 που θα ενταχθούν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το 2028 και αυτό αν όλα κυλήσουν ομαλά, όπως εξάλλου είχε τονίσει και ο προηγούμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Αυτό που επίσης θα πρέπει να πάρει τον δρόμο του είναι και η λεγόμενη προτεραιοποίηση που εξαγγέλθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα που μπορεί όπως τόνισε ο νύν υπουργός Νίκος Δένδιας να μην συνεπάγεται πάγωμα πολλών εξοπλιστικών ωστόσο αυτό δεν σημαίνει, όπως εξάλλου λέει και η ίδια η λέξη «προτεραιοποίηση» πως κάποια από αυτά δεν θα μεταφερθούν για το… μέλλον. Το πολύ…απώτερο μέλλον…
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ προγράμματος F-35 Lightning II
Έχουν παραδοθεί έως σήμερα: 990+ μαχητικά αεροσκάφη
Ώρες πτήσης: έχουν ολοκληρωθεί 773.000 ώρες πτήσης
Εκπαιδευμένοι πιλότοι παγκοσμίως: 2.280+
Εκπαιδευμένοι τεχνικοί παγκοσμίως: 15.400+
Ημερομηνίες - Ορόσημα
• Βρετανικά F-35B πετούν με αμερικανικά βομβαρδιστικά B-2 πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα. 13 Δεκεμβρίου
• F-35C του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επιχειρούν στο αεροπλανοφόρο USS George Washington. 12 Δεκεμβρίου
• Το αεροπλανοφόρο “HMS Prince of Wales” του Βασιλικού Ναυτικού ολοκληρώνει μια επιτυχημένη αποστολή. 11 Δεκεμβρίου
• Το Ηνωμένο Βασίλειο συγκροτεί τη δεύτερη μοίρα F-35 πρώτης γραμμής. 8 Δεκεμβρίου
•Τα πρώτα F-35 της 187ης Πτέρυγας Μάχης φτάνουν στην Αλαμπάμα. 5 Δεκεμβρίου