Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Η ανακάλυψη του πεδίου της Μάχης των Θερμοπυλών, το 1939…

Οι δοκιμαστικές ανασκαφές, τις οποίες ενεργούσε ο Διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Σπυρίδων Μαρινάτος, δίπλα στον Σπερχειό ποταμό, όπου, κατά τους υπολογισμούς του, υπήρχαν στην αρχαιότητα τα Στενά των Θερμοπυλών, έφεραν στο φως πλείστες ενδείξεις, που έπειθαν ότι επρόκειτο για την ακριβή τοποθεσία, όπου διεξήχθη η περίφημη μάχη.

Στην τάφρο, που διανοίχτηκε επιμελώς, ο Σπυρίδων Μαρινάτος και η ομάδα του ανακάλυψαν πλήθος αιχμών δοράτων και λακωνικά αγγεία. Ο έγκριτος Έλληνας αρχαιολόγος διατεινόταν ότι βρισκόταν στο ακριβές σημείο, όπου έπεσαν ηρωικά και ετάφησαν οι 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, καθώς εντόπισε οστά και κρανία.

Ο διαπρεπής επιστήμονας συνέχιζε ακάθεκτος το έργο του, ζητώντας να ανασκάψει ολόκληρο το πεδίο της σκληρής μάχης, στην οποία οι ατρόμητοι Σπαρτιάτες αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία να αναχαιτίσουν το τεράστιο κύμα των βάρβαρων Περσών επιδρομέων.

Ως γνωστόν, λόγω των προσχώσεων του ποταμού Σπερχειού, τα άλλοτε Στενά αποτελούσαν εκείνη την περίοδο μια αρκετά πλατιά λωρίδα γης, επί της οποίας ο Σπυρίδων Μαρινάτος δήλωσε βέβαιος ότι το 480 π.Χ. είχε διεξαχθεί η περιώνυμη μάχη, που σκόρπισε και εξακολουθεί να σκορπίζει δέος, θαυμασμό και συγκίνηση στον σύγχρονο κόσμο.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ», στις 04/05/1939…

Tags
Back to top button