Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αλβανία προσέφερε ναύσταθμο στο ΝΑΤΟ

Παλαιό ναύσταθμο, κατασκευασμένο από τους Σοβιετικούς, προσέφερε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ σε μία προσπάθεια της μικρής χώρας να υπογραμμίσει την αξία της στο εσωτερικό της Συμμαχίας «σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς», σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου στα Τίρανα.

Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα είπε ότι ο ναύσταθμος Πασαλιμάνι, 180 χλμ. νοτίως των Τιράνων, θα προσφέρει «επιπλέον αξία» στη Συμμαχία, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει σχέδια εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων. «Στους επικίνδυνους αυτούς καιρούς, εκτιμώ ότι η στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει την απόκτηση ναυστάθμου στην Αλβανία», τόνισε ο Εντι Ράμα σε ομιλία του την Τετάρτη. Η Αλβανία, που έγινε μέλος της Συμμαχίας το 2009, έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, από κοινού με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Ναυτική βάση

Ο ναύσταθμος Πασαλιμάνι βρίσκεται στον κόλπο της Αυλώνας και κατασκευάστηκε από την ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1950, όταν το ναυτικό του Κόκκινου Στρατού έστειλε εκεί στόλο 12 υποβρυχίων για να αποκτήσει έτσι τη μόνη σοβιετική ναυτική βάση στη Μεσόγειο. Μετά την κρίση στις σχέσεις Τιράνων – Μόσχας το 1961, τον ναύσταθμο στο Πασαλιμάνι διατήρησε σε λειτουργία η Αλβανία, που «κληρονόμησε» μάλιστα τέσσερα υποβρύχια και κάποια μικρά σκάφη.

Ο ναύσταθμος, τα συνεργεία επισκευής των υποβρυχίων και τα σκάφη λεηλατήθηκαν το 1997 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της χρονιάς εκείνης με αφορμή την κατάρρευση της επενδυτικής απάτης των πυραμίδων. Τρία από τα σοβιετικής κατασκευής υποβρύχια πωλήθηκαν για μέταλλο, ενώ το τέταρτο παραμένει ελλιμενισμένο στον ναύσταθμο, με την κυβέρνηση των Τιράνων να εξετάζει τη μετατροπή του σε μουσείο.

Οι εγκαταστάσεις στο Πασαλιμάνι ανακαινίσθηκαν από την Τουρκία το 2000 και χρησιμοποιούνται έκτοτε από την αλβανική ακτοφυλακή, αλλά και από πλοία της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ, που περιπολεί στα νερά της Αδριατικής. Το ΝΑΤΟ έχει εγκαινιάσει επίσης έργα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κούτσοβε, 85 χλμ. νοτίως των Τιράνων, με στόχο την αξιοποίησή του για αποστολές της Συμμαχίας.

Οι στόχοι

Τον Ιανουάριο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα καλωσόρισε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για κατασκευή βάσης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη χώρα του, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «εκπληκτικά νέα». Σε ανακοίνωσή του τον Ιανουάριο, το αρχηγείο ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ με έδρα τη Στουτγάρδη δήλωσε την πρόθεσή του, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας της Συμμαχίας, να αναπτύσσει μικρά ειδικευμένα στρατιωτικά τμήματα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Tags
Back to top button