Στην κατηγορηματική καταδίκη της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία που «υπονομεύει κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου», προχώρησε από τη Βουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια επερώτησης για τα αγροτικά ζητήματα, αναγνώρισε πως η κατάσταση είναι δύσκολη και πως από τις κυρώσεις «θα πονέσουμε», ωστόσο διείδε και μια ευκαιρία για βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης. Όπως είπε μάλιστα, η χώρα μας χρειάζεται εθνική στρατηγική αλλά και ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις που για να επιτευχθούν θα πρέπει να αλλάξει στάση η κυβέρνηση.
«Είναι βαριά η σκιά της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με ανυπολόγιστο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ειρήνη! Υπονομεύει κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης κάθε λαού. Η υφήλιος παρακολουθεί με δέος τις δραματικές εξελίξεις σε έναν πόλεμο παραλογισμού! Θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για το πως θα αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα για το αν θα επικρατήσουν οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου ή θα δοθεί το μήνυμα ότι επικρατεί γυρίσαμε στις εποχές του δικαίου του ισχυρού», είπε και πρόσθεσε: «βρισκόμαστε σε μια ρευστή κατάσταση για το τι θέλει ο Πούτιν αλλά και τις πιθανές κινήσεις των ΕΕ και ΗΠΑ. Η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει αλλαγές πολιτικές στην Ευρώπη και όχι μόνο! Βραχυπρόθεσμα έχουμε κυρώσεις που όλοι θα πονέσουμε- και οι αγρότες- αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσουν ιστορική ευκαιρία για βαθύτερη ενοποίηση ΕΕ».
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε η χώρα να γίνει συνδιαμορφωτής των πολιτικών που θα προκύψουν αλλά και να προχωρήσει σε μια εθνική στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα. «Είναι ώρα για ευρύτερες συναινέσεις όμως αυτές δεν μπορούν να υπάρξουν αν η κυβέρνηση μένει δέσμια πελατειακών συμφερόντων, αν δεν κάνει διαβούλευση για μεγάλα θέματα όπως το ταμείο ανάκαμψης αλλά και τις εμμονές ελεύθερης αγοράς», κατέληξε.