Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Γιατί ο Μυστικός Δείπνος και η Σταύρωση έγιναν ημέρα Παρασκευή;

Γιατί ο Μυστικός Δείπνος και η Σταύρωση έγιναν ημέρα Παρασκευή; Όλη η εβδομάδα πριν το Πάσχα, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, ονομάζεται «Μεγάλη» όχι γιατί έχει περισσότερες ημέρες ή ώρες, αλλά διότι τις τελευταίες ημέρες αυτής της εβδομάδος βιώνουμε στους Ιερούς Ναούς κοσμοσωτήρια γεγονότα για τον άνθρωπο.

Μεγάλη Πέμπτη-Ο Μυστικός Δείπνος

Οι πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος μας προετοιμάζουν πνευματικά και μας εισαγάγουν σιγά σιγά στα Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Η Εκκλησία μας πολύ σοφά, οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι Θείοι Πατέρες, θέσπισαν αυτές τις ημέρες οι Ιερές Ακολουθίες να αντιστραφούν, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε σωστά τα Ευαγγέλια και όλα τα γεγονότα, μέσα από τους 4 Ευαγγελιστές, δεν χρειάζεται μόνο μια απλή μελέτη, αλλά και να γνωρίζουμε ιστορικά γεγονότα ή συνήθειες της εποχής εκείνης. Για παράδειγμα πώς μετρούσαν τις ώρες της ημέρας, πότε άλλαζε η ημέρα, ποια ώρα είχε καθιερωθεί, πως ονομαζόντουσαν οι ημέρες κ.α.

Απαντήσεις στα παραπάνω δίνει ο Γέρων Νεκτάριος στο βίντεο που ετοίμασε η Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ, Τρίκορφου Φωκίδος. 

Δειτε βιντεο του Geron Nektarios

Tags
Back to top button